miercuri, mai 22, 2024
AcasăNewsVIDEO. Qatar, acuzat că a închiriat mii de pakistanezi ca să joace...

VIDEO. Qatar, acuzat că a închiriat mii de pakistanezi ca să joace rolul „suporterilor entuziaști” la Cupa Mondială de fotbal! Fanii reali nu se prea înghesuie la competiție

-

Qatarul este suspectat că a închiriat mii de oameni – cel mai probabil, pakistanezi – ca să joace rolul „suporterilor entuziaști” și să recreeze atmosfera efervescentă care a făcut celebre Cupele Mondiale la fotbal. Fanii reali cam lipsesc de la actuala ediție organizată în micuța țară arabă, așa că pe străzi au apărut niște grupuri zgomotoase, echipate cu tot arsenalul din dotare – tricouri, fulare, tobe, trompete etc –, numai că oamenii respectivi nu seamănă deloc cu suporterii tradiționali pe care-i știa toată lumea.

Din multiple motive – perioada neobișnuită a anului, distanța, reputația dubioasă a țării organizatoare –, zecile de mii de suporteri ai țărilor calificate la turneul final n-au apărut până acum și sunt slabe șanse să mai vină, ținând cont că peste doar 4 zile începe competiția.

În schimb, la sfârșitul săptămânii trecute au avut loc, pe străzile orașelor qatareze, niște manifestații de bucurie destul de bizare. Oameni îmbrăcați în tricourile a numeroase echipe importante ale lumii – Brazilia, Argentina, Spania, Portugalia – au defilat pe străzile orașelor arătându-și bucuria de a fi la turneul final alături de favoriții lor.
Numai că persoanele respective nu aduceau deloc a brazilieni, argentinieni, spanioli ori portughezi.

- Advertisement -

Rețelele de socializare s-au umplut de filmulețe și poze cu suporteri care par mai degrabă indieni ori pakistanezi, după înfățișare, decât europeni ori sud-americani. Publicația Mashable.com a încercat să lămurească problema și a scris că, de fapt, suporterii din imagini sunt cât se poate de autentici, fiind vorba de fani din India, Bangladesh și Pakistan care iubesc enorm fotbalul și țin cu naționalele pentru care au manifestat pe străzi.

Aceeași publicație a tipărit mai multe mărturii ale unor astfel de fani care povesteau că de fapt nu sunt sclavi (Qatarul e acuzat că practică sclavia modernă, cei 15% dintre locuitori care au cetățenie exploatându-i pe restul de 85% aduși din state asiatice mai sărace) și că s-au simțit umiliți de remarcile făcute pe rețelele de socializare. Mai mult decât atât, s-a invocat și rasismul, pretinzându-se că, de fapt, cei care arătau pozele cu indieni îmbrăcați în tricourile Germaniei voiau să sugereze altceva.

- Advertisement -

Dincolo de polemică există însă și un precedent cât se poate de concret. Același Qatar a cumpărat, în 2016, organizarea turneului final al Mondialelor de handbal masculin. La momentul respectiv, statul arab n-avea echipă de handbal competitivă, așa că a închiriat jucători spanioli, sârbi, croați etc, făcându-și o națională „de import” cu care a și ajuns până în finală, dealtfel. În mod similar, la acel meci organizatorii au închiriat sute de suporteri din țări europene, în principal spanioli, pe care i-au transportat cu avioane charter în Qatar, ca să facă atmosferă la meciuri.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* ABJECȚIE! Premierul Ciucă: „Nicușor Dan să-și rezolve problema cu încălzirea! Nu eu i-am dat sprijinul politic. El a avut sprijin politic de la PNL, nu de la mine!”

Beizadeaua lacomă de la ICR Londra, al cărei moft e să-i plătim chirie 7.500 de euro pe lună, e „directoarea lu’ Firea”. Fiică de căpetenie masonă, și-a falsificat CV-ul și a furat bani de la Teatrul Bulandra, înainte de a fi dată afară de actori

Rechizitoriul Tel Drum: Bogdan Chireac și Radu Tudor (Antena 3) erau plătiți de gruparea infracțională a lui Liviu Dragnea

Cristoiu a descoperit cine-l susține pe Zelenski: „femei nemăritate sau divorțate, care speră ca el să divorțeze și să se însoare cu ele”. De Putin „nu le place pentru că-i bătrân”

VIDEO. Frăția putinistă dintre Radu Moraru și Diana Șoșoacă trece la un nou nivel: cei doi cântă și dansează ca doi îndrăgostiți! 145 de secunde penibile, 20 de poze caraghioase

* În situații-limită, Putin este pregătit să fugă în Republica Centrafricană, unde și-a stocat bani și aur, în depozite subterane, în valoare de 14,8 miliarde de dolari

Generalul Ben Hodges: „Putin va pierde bătălia decisivă pentru Crimeea la vară. Iar până la sfârșitul lui 2023 va pierde și bătălia internă pentru Kremlin”

Înfrângerea care scapă lumea de pericolul Trump: republicanii pierd Senatul SUA pe mâna fostului președinte!

* Parlamentul iranian a votat executarea 15.000 de protestatari! „Rebelii merită o lecție dură”, își motivează fundamentaliștii islamici intențiile genocidare

* Un scandal amoros schimbă delegația

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -