VIDEO. „Omuleții verzi” arestează brutal zeci de femei în Belarus. Unul e alungat cu lovituri de mătură!

0
1010

Poliţia din Belarus a arestat sâmbătă zeci de manifestante, dintre miile de cetățeni care protestau pașnic, în centrul capitalei Minsk, împotriva fraudei electorale și a violenţelor poliţieneşti, informează de France Presse, preluată de Agerpres.

Adunarea de sâmbătă a fost „încălzirea” pentru o manifestaţie de mari dimensiuni, anunțată pentru duminică.

Majoritatea participanţilor la protestul de sâmbătă erau femei. Unele băteau în cratiţe cu polonice, altele scandau „Daţi-ne-o pe Maşa noastră!” (cu referire la una dintre figurile de prim-plan ale opoziţiei, Maria Kolesnikova) şi „Pleacă!” (la adresa preşedintelui Aleksandr Lukaşenko).

Maria Kolesnikova (38 de ani) a fost încarcerată în cursul săptămânii, după ce rezistase tentativei de expulzare forţată. Aceasta devenise o figură-cheie a opoziţiei după ce alte personalităţi ale mişcării de contestare a regimului de la Minsk au fost fie închise, fie forţate să plece din ţară, între care Svetlana Tihanovskaia (38 de ani), contracandidata preşedintelui Aleksandr Lukaşenko la scrutinul prezidenţial din 9 august.

”Sveta este președinta mea, Mașa este regina mea”, scria pe unul dintre bannerele din mulțimea de peste 5.000 de oameni, majoritatea femei.

Ciocnirile au izbucnit în Piaţa Libertăţii din Minsk când bărbaţi echipați în combinezoane verzi/kaki, cu măşti şi cagule negre, au încercat să le disperseze pe manifestante. Acestea i-au respins într-o primă fază, potrivit imaginilor difuzate de canalul de televiziune Belsat şi de portalul independent Tut.by.

O înregistrare video arată cum mai multe femei fugăresc un reprezentant al forțelor de ordine, îi dau jos masca, iar una dintre ele îi aplică lovituri de mătură!

VIDEO: Episodul „Mătura”

Totuși, Poliția a început să rețină oameni la scurt timp după începerea protestului. Cel puțin 40 de manifestanți au fost băgați în dubele poliției doar în prima oră de protest.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne belarus, Olga Cemodanova, a declarat pentru AFP că „nişte femei au fost arestate”, fără să spună câte şi fără a oferi alte detalii.

Belsat, un canal de televiziune al opoziţiei, cu sediul la Varşovia, a declarat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că doi dintre jurnaliştii săi care acopereau manifestaţia au fost de asemenea arestaţi.

VIDEO: Arestările brutale de la Minsk

„Violenţa pe care o aplicaţi împotriva femeilor este ruşinoasă. Oricine comite o crimă împotriva manifestanţilor va fi tras la răspundere!”, l-a avertizat Svetlana Tihanovskaia, din exilul său lituanian, pe dictatorul Aleksandr Lukașenko.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Delir conspiraționist la Antena 3. “Virusul este un plan. E o ordine bine stabilită a butoanelor. Copiii sunt ținta!“

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here