VIDEO. Moment dezgustător la Istanbul: fanii echipei Fenerbahce scandează numele lui Putin, furioși că Dinamo Kiev îi elimină din Liga Campionilor. Mircea Lucescu a refuzat să participe la conferința de după meci

2
2524
Fanii echipei Fenerbahce au scandat numele lui Putin după golul de 1-0 al ucrainenilor

Un moment absolut dezgustător a avut loc miercuri seară, la Istanbul, în timpul partidei Fenerbahce – Dinamo Kiev, din turul II preliminar al Ligii Campionilor la fotbal. După ce Buialskii a deschis scorul, în minutul 57, suporterii echipei gazdă au început să scandeze numele dictatorului Vladimir Putin, arătându-și susținerea față de războiul pornit de Rusia în Ucraina!

Scenele au provocat indignare și oroare inclusiv printre turci, care au comentat stânjeniți comportamentul ultrașilor de la Fener. Dinamo Kiev, antrenată de Mircea Lucescu, a reușit miercuri o performanță realmente uriașă, calificându-se în turul III preliminar al Ligii după 8 luni în care n-a mai disputat niciun meci oficial!

În turul jucat în Polonia (Dinamo Kiev nu poate juca acasă pentru că există pericolul ca rușii să bombardeze stadionul în timpul partidelor), scorul fusese 0-0. Miercuri seara, Dinamo Kiev a deschis scorul în minutul 57, prin Buialskii. Fenerbahce a ratat un penalty în minutul 70, prin Valencia, apoi a egalat în minutul 89 (penultimul de joc) prin Szalai. În prelungiri, lovitura de grație a fost dată de ucraineni prin Karavaev, în minutul 114.

Scenele scandaloase s-au petrecut în minutul 57. După gol, Buialskii s-a bucurat imitând aripile unei păsări, posibil vultur, aluzie la emblema celor de la Beșiktaș, rivalii echipei Fenerbahce. În replică, suporterii echipei gazdă au însceput să scandeze numele lui Putin! Așa cum remarcau și unii comentatori, mulți dintre jucătorii ucraineni aflați în teren au avut rude sau prieteni uciși de ruși în cele 5 luni trecute de la începerea invaziei.

În semn de protest, Mircea Lucescu (77 de ani), cel mai vârstnic antrenor care pregătește o echipă de top din Europa, a refuzat să vină la conferința de presă și să discute cu jurnaliștii turci.

Calificarea reușită de Dinamo Kiev este realmente incredibilă. Echipa n-am mai jucat niciun meci oficial din 12 decembrie anul trecut, adică de 7 luni și jumătate! Campionatul ucrainean trebuia să se reia, după pauza de iarnă, la începutul lunii martie. Nu s-a mai întâmplat acest lucru pentru că Rusia a invadat țara.

Încercând să-și țină în priză elevii, experimentatul român Mircea Lucescu i-a angajat pe aceștia, după începerea războiului, într-un foarte lung turneu amical, pe parcursul căruia au disputat zeci de partide cu diverse echipe ale lumii. Meciurile de pregătire nu sunt însă în niciun caz comparabile cu cele oficiale.

Pentru Fenerbahce, lovitura primită e în egală măsură cumplită și neașteptată. Financiar, această eliminare este un dezastru absolut pentru turci, care au investit enorm în echipă. Miercuri, pe teren au avut doi brazilieni, doi portughezi, un nigerian, un uruguayan, un ungur, un congolez, un columbian și un ceh.

Prin comparație, ucrainenilor le-au plecat, după începerea războiului, câțiva jucători străini. În lotul care a obținut miercuri incredibila calificare au fost doar un polonez (Kedziora) și un sloven (Verbici).

 

2 COMENTARII

  1. Ce pretentii sa ai de la votantii lui Erdogan care este un dictator ca si Putin? Au inflatie 70%, s-a prabusit turismul si ei il tzuca in fund pe Putler. Macar cu atat sa ramana si ei.

  2. O dovada ca in Turcia exista o noua sciziune dupa traditionala schisma dintre partea laica, europeana a societatii si cea religioasa si obscuratista. Microbistii echipei din Fanar s-au manifestat ca acea parte din societatea turca cu resentimente pentru Europa, revansarda si sovina care aspira la gloria otomanilor si care nu ultimul rand se pozitioneaza favorabil fata de un regim de mana forte in opozitie cu democratia de tip occidental. Poate ca de asta Volodya cel Groaznic a avut tupeul sa ii ceara lui Erdogan tehnologia dronelor Bayraktar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here