Primele semne clare că Rusia pierde teren în Ucraina: sunt luate trupe din est și duse să apere sudul. Rachete HIMARS au lovit un pod strategic și nu mai pot fi aduse arme grele în Herson

0
4531
Rachetele HIMARS au făcut în marele pod peste Nipru de la Antonivskii niște găuri uriașe. Rușii își transportă acum oamenii și muniția cu feribotul

Apar primele semne clare că Rusia începe să piardă teren în Ucraina, situația trupelor lui Putin fiind din ce în ce mai dificilă. Loviturile cu rachete HIMARS au afectat grav capacitatea de luptă a rușilor, care și-au pierdut avantajul artileriei superioare și au trecut în defensivă, încercând să peticească zonele de front unde ucrainenii înaintează.

Surse militare ucrainene citate de CNN raportează că, după ce rachetele HIMARS au deteriorat grav un pod strategic din zona Herson, trupele rusești nu mai pot aduce armament greu și muniții în zonă.

Serhii Hlan, consilierul șefului administrației militare din Herson, a menționat că podul Antonivskii, lung de aproximativ un kilometru, a fost scos din uz. Acesta „obișnuia să fie principala rută de aprovizionare cu arme, muniții și alimente pentru frontul din Nikolaiev”. Dar „loviturile asupra podului au fost precise. Noile lovituri au fost exact în acele locuri care au mai fost lovite înainte. Acest lucru a făcut imposibilă traversarea podului de către mijloacele de transport, indiferent care ar fi ele. Intrarea pe pod e blocată”.

Înregistrări video apărute pe rețelele de socializare confirmă succesul ucrainean în această privință. Rușii sunt acum într-o mare dificultate. „Ipotetic, ar putea să construiască o trecere pe pontoane. Dar malul stâng al Niprului e format aproape în întregime de câmpii inundabile și mlaștini”.

Indirect, rușii au confirmat și ei situația. Adjunctul administrației din Herson numit de invadatori, Kirill Stremusov, a scris pe Telegram că se organizează traversări cu feribotul acum: „Veniți aici, la pod, și veți ajunge cu siguranță pe malul opus al Niprului!”.

În timp ce oficialii ruși continuă să amenințe că vor „elibera toată Ucraina”, iar fostul premier și președinte Dmitri Medvedev publică hărți cu Ucraina dezmembrată, pe teren lucrurile încep să arate rău.

Comandamentul rus ia trupe de pe zona de est a frontului și le redistribuie în sud, acolo unde ucrainenii sunt în plină ofensivă în regiunea Herson și, potrivit unor informații, pregătesc o contraofensivă mult mai amplă. Forțele rusești sunt „redistribuite masiv” în trei regini: Melitopol, Zaporojie și Herson. Pare să fie „o schimbare de tactică” a Moscovei, care prin această manevră dă impresia că nu mai poate susține ofensiva cu care amenința în regiunea Donețk.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here