VIDEO. Haos incredibil la mobilizarea rușilor. Soldații s-au panicat după ce un recrut beat-mort a primit armă, în absența ofițerilor. Alcoolismul trupelor e recunoscut de un general

1
1165
Secvențe năucitoare de la mobilizarea trupelor ruse: ofițerii sunt de negăsit, în timp ce tineri recruți sunt puși să le dea arme mobilizaților aflați aproape în comă alcoolică

Scene pur și simplu năucitoare cu haosul de la mobilizarea rușilor apar pe rețelele sociale, filmate chiar de cei în cauză. Într-unul dintre acestea este surprins cu telefonul mobil momentul când întreaga unitate se panichează după ce i se distribuie armă unul soldat beat-mort. Timp de două minute și 18 secunde, cât durează înregistrarea, toată lumea caută ofițerii, dar aceștia sunt pur și simplu de negăsit! În acest timp, la televiziunea publică din Rusia, generalul Andrei Guruliov se plânge public de problema alcoolismului care face ravagii printre mobilizați.

Nu e clar unde au fost filmate secvențele cu panica de la unitatea militară rusească în care se află recruții. Totul se petrece într-un câmp, pe jos e noroi și în plan secund se vede un tren oprit.

Înregistrarea începe cu o voce care apostrofează un tânăr de cel mult 20 de ani: „Cum ai putut să-i dai o armă unui om beat?”. În jur e o mulțime de militari agitați, iar în spate se vede capota unui camion militar. „Șeful a zis să le dau”, se apără cel acuzat. În timp ce camera de filmat a telefonului e întreptată către locul unde un individ în uniformă militară, abia ținându-se pe picioare, e îmbrâncit de ceilalți, continuă cearta: „Omul e în comă alcoolică, iar tu îi dai o armă!“. Un tânăr intră în cadru și spune râzând: „Poate ar trebui să le dăm și grenade?”.

Cineva încearcă să facă ordine și spune: „Ofițerii sunt aici. Unde sunt baionetele? Cine distribuia armele?”.

Urmează o tură printre soldații împrăștiați lângă camioanele militare. E un haos de nedescris, pe jos e noroi, toată lumea e înarmată și nimeni nu știe, în schimb, ce are de făcut. Unitatea militară este mai degrabă o gloată lăsată de izbeliște, cu arme pe mână.
Cel care filmează comentează, în timp ce se ține după unul dintre oamenii plecați să găsească ofițerii: „Se întâmplă o mizerie. Acum transmitem live”.

O voce se aude: „Băieți, stați lângă unitățile voastre! Unde au dispărut comandanții? Unde a dispărut camaradul locotenent colonel?“. Nimeni nu știe însă răspunsul. Cel care străbate grupurile de oameni continuă să întrebe în stânga și în dreapta: „Unde s-a dus comandantul unității?”. Cineva răspunde ironic: „S-a pierdut!”.

Tot întrebând în stânga și în dreapta, cel care filmează ajunge într-un grup unde cineva tocmai le spune celorlalți că „nu sunt prea mulți ofițeri cu noi și e ciudat că mobilizarea…”.

În cele din urmă, se clarifică despre ce e vorba: cei de față discută despre o colectă ca să facă rost de bani de băutură: „Haideți să contribuim, băieți, ultimele 500 de ruble pentru ceva de băut”. „Alcoolici nenorociți!”, se aude de undeva.

Cel care filmează strigă: „Un bețiv a alarmat soldații în timp ce comandanții fumează nervos deoparte!”. Totul se oprește brusc când o voce îl ia la întrebări pe soldatul care filmează: „De ce faci asta? Care e numele tău?”.

Problema alcoolismului din rândurile trupelor a ajuns la nivelul conducerii Armatei ruse. Zeci de înregistrări video arată halul de degradare în care se află trupele lui Putin

În acest timp, la televiziunea de stat din Rusia se discută problema alcoolismului care dă peste cap trupele lui Putin. Autoritățile încearcă să contracareze cumva valul de imagini postate pe rețelele de socializare cu militari ruși beți criță.

Unele filme sunt pur și simplu degradante, cu militari mobilizați care abia se pot mișca, se bat între ei sau încearcă să ia poziție de drepți având pantalonii în vine, în timp ce alți camarazi, ceva mai treji, încearcă să le tragă nădragii în sus. În sălile cu paturi pliante unde sunt băgați noii mobilizați, scenele sunt la fel de uluitoare, cu zeci de oameni prăbușiți pe jos sau pe paturi într-un somn adânc, de bețiv.

Generalul Andrei Guruliov, fost comandant adjunct al Districtului Militar de Sud al Rusiei, acum deputat în Duma de Stat, a deschis subiectul în direct, încercând să-l prezinte într-o formă care, totodată, să nu fie prea critică la adresa conducerii armatei și a militarilor: „Sunt probleme, dar numai câteva. Spre exemplu, au fost mobilizați unii oameni care n-ar trebui să fie aici, dar nu pentru că n-ar îndeplini criteriile stabilite de președinte și de Ministerul Apărării, ci pentru că, de exemplu, suferă de alcoolism cronic. Nu e ca și cum ar fi scris undeva că cineva bea constant și acum, când nu se dezmeticește și tot caută o modalitate de a face rost de o sticlă, chiar și tovarășii lui spun: «Scăpați de el, nu vom merge la luptă cu el, nu avem nevoie de un asemenea camarad de arme, nu va realiza nimic și ne va dezamăgi…». Nu e ceva ce poate fi controlat dinainte. Mobilizarea nu este o recrutare“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Firea, desființată de Astra Arad: „Suntem ofensați de aberațiile dvs. Cu o nerușinare greu de înțeles, atacați încontinuu tramvaiul fabricat de Astra. Vă ştiam specialistă în motoare turceşti, nu ştiam că v-aţi specializat şi în motoare germane”

* Rușii rămân fără rachete de înaltă precizie. „Din totalul pe care l-au avut pe 24 februarie, mai sunt 25-28%”

„Ucraina va elibera Crimeea cel târziu vara viitoare. Aceasta este ultima iarnă în care Rusia va mai perturba economia Europei” – fostul comandant al trupelor SUA în Europa

* Pierdere uriașă: celebra soprană Mariana Nicolesco, „Primadonna Assoluta”, a decedat într-un spital din București

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here