duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăNewsVIDEO. Cîțu, lăsat acasă de Ciucă și Ciolacu, care au mers la...

VIDEO. Cîțu, lăsat acasă de Ciucă și Ciolacu, care au mers la Kiev pentru discuții cu Zelenski și vizite la Irpin și Borodianka. Nr. 2 în stat, ignorat de nr. 3 și nr. 4, cu acordul numărului 1

-

Răfuielile interne și resentimentele din politica românească au fost expuse marți și pe plan extern, prin excluderea celui de-al doilea om în stat din delegația care a mers în vizită vizită la Kiev. Pentru convorbirile cu președintele Volodimir Zelenski și premierul Denis Șmihal, din capitala Ucrainei, au urcat în avion doar premierul Nicolae Ciucă (nr. 4 în stat) și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu (nr. 3 în stat). Florin Cîțu, președintele Senatului, a fost lăsat acasă, probabil cu acordul numărului 1, președintele Klaus Iohannis..

Ciucă și Ciolacu au avut în agendă, pe lângă întâlnirile cu președintele Zelenski și premierul Șmihal, și o discuție cu președintele Parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk. Apoi au avut loc vizite la localitățile Irpin și Borodianka, distruse de armata rusă lângă Kiev.

Chiar și în capitala Ucrainei au apărut diferențe de abordare între politicienii români. Ciolacu s-a dus cu ochii pe sondajele de acasă. PSD a emis un comunicat în care anunță că președintele său a pledat pentru drepturile românilor din Ucraina – o temă preferată a propagandei șoșocaro-rusești mai ales după izbucnirea războiului – și că a proclamat “rolul regional” pe care România ar fi gata să-l joace după conflict în reconstrucția țării.

Ciucă, în calitate de premier, a avut discuții mult mai ample pe teme variate. A vorbit despre problema ajutorului pe care România îl poate acorda Ucrainei, cea a refugiaților, a reconstrucției, a investigației internaționale privind crimele de război ale rușilor, a rolului de rută intermediară a țării noastre pentru ajutoarele livrate Ucrainei și sprijinul care poate fi acordat exportului ucrainean de grâne în condițiile blocării porturilor acestei țări de către ruși.

- Advertisement -

O componentă care a fost – foarte probabil – discutată, dar nu se găsește în comunicatul oficial, o reprezintă cea a ajutorului militar pe care România îl poate acorda Ucrainei. Ciolacu a spus zilele trecute că e posibil să fie donate MiG-urile 21 pe care le mai are țara noastră. De asemenea, România are și circa 18 MiG-uri 29, care trebuie însă recondiționate după aproape 20 de ani în care n-au mai fost folosite. Există și 28 de tancuri T-72, de asemenea în stare foarte proastă, care ar trebui – cel mai probabil – trimise întâi în Cehia, pentru a fi reparate și reechipate, înainte să fie livrate Ucrainei.

VIDEO: Întâlnirea Zelenski – Ciucă – Ciolacu

Comunicatul Guvernului României

„Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a efectuat, la 26 aprilie 2022, o vizită de lucru în Ucraina, la Kiev, pe parcursul căreia a fost însoțit de președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

- Advertisement -

Premierul României a fost primit de președintele Volodimir Zelenski și a avut întrevederi cu prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal și președintele Radei Supreme Ruslan Stefanchuk.
Programul vizitei a inclus vizitarea localităților Borodianka și Irpin, din proximitatea capitalei Kiev, puternic afectate de agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei. Prim-ministrul Ciucă a transmis un mesaj de condamnare în termenii cei mai fermi a invaziei ruse, a atrocităților umane și distrugerilor materiale, exprimând sprijinul României pentru derularea unei investigații internaționale pentru tragerea la răspundere a celor vinovați de comiterea de crime internaționale, inclusiv prin contribuția financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curții Penale Internaționale.

În discuțiile cu oficialii ucraineni, prim-ministrul României a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și a prezentat măsurile de sprijin multidimensional pentru Ucraina și poporul ucrainean în contextul războiului, inclusiv pentru gestionarea celor peste 820 de mii de persoane refugiate care au trecut granița cu România.

Premierul a evidențiat, astfel, numeroasele măsuri administrative adoptate încă de la începutul agresiunii ruse pentru permiterea accesului refugiaților ucraineni pe teritoriul național și asigurarea condițiilor necesare de protecție, precum crearea taberelor de refugiați, reglementarea accesului gratuit la servicii medicale, educaționale și de transport, precum și la piața muncii.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a remarcat atitudinea de extraordinară compasiune și solidaritate ale poporului român cu poporul ucrainean, reflectată și prin volumul consistent al ajutoarelor umanitare livrate în Ucraina.

Premierul a subliniat că România și-a asumat și un rol de intermediar în transferul ajutoarelor internaționale către Ucraina, prin intermediul hub-ului umanitar înființat la Suceava la 9 martie 2022, care a fost tranzitat până acum de 32 de convoaie umanitare cu 163 de camioane.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a analizat împreună cu oficialii ucraineni noi posibilități de sprijin pentru Ucraina.

Astfel, a fost examinată diminuarea efectelor negative ale războiului asupra economiei ucrainene, în particular în ce privește posibilitățile de realizare a exporturilor de cereale și produse de origine animală. Printre altele, premierul Ciuca a menționat, ca măsură concretă de sprijin, liberalizarea temporară de către România pe teritoriul național a transportului rutier de marfă efectuat de operatorii ucraineni începând cu 5 aprilie 2022, începerea reabilitării unei căi ferate cu ecartament larg în portul Galaţi pentru facilitarea accesului direct al garniturilor feroviare din Ucraina şi Republica Moldova şi scurtarea timpului de transbordare a mărfurilor, analizarea posibilității creșterii capacităților de tranzit prin punctele de trecere a frontierei comune și facilitarea extinsă a controlului sanitar-veterinar la aceste puncte, extinderea capacităților de preluare de mărfuri din Ucraina prin portul Constanța.

Premierul român a subliniat, totodată, importanța dezvoltării conectivității între România și Ucraina prin deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, evidențiind rolul esențial jucat în prezent de punctul de trecere Iscaccea-Orlivka, deschis în 2020. De asemenea, o importanță deosebită a fost acordată analizării opțiunilor de valorificare a potențialului de cooperare în domeniul energetic.

Prim-ministrul României a subliniat faptul că România este disponibilă și interesată să participe substanțial la procesul de reconstrucție post-conflict a Ucrainei, în funcție de parametrii și prioritățile definite de autoritățile ucrainene, urmând a fi stabilit un dialog bilateral dedicat, concret pe acest subiect.

Pe palier bilateral, premierul Ciuca a transmis dorința avansării relației româno-ucrainene la un nivel superior, pornind de la potențialul de cooperare existent, interesele comune de securitate și solidaritatea între cele două popoare, manifestată cuprinzător, în mod concret, de la declanșarea agresiunii ruse.

Prim-ministrul României a arătat că deschiderea și compasiunea poporului român față de semenii din Ucraina reprezintă nu numai imaginea atașamentului la valori comune, ci și un veritabil mandat pentru autoritățile celor două state de a îmbogăți și eleva relația bilaterală.

Premierul român a subliniat importanța celor două comunități înrudite, română în Ucraina și ucraineană în România, ca veritabile punți de legătură între cele două societăți și a remarcat comportamentul de buni cetățeni ai Ucrainei dovedit de etnicii români în timpul războiului, exprimând așteptarea ca, prin asigurarea deplină a respectării drepturilor identitare ale acestora, inclusiv a celor lingvistice, societatea ucraineană să devină mai puternică și coezivă.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a reiterat sprijinul ferm al României pentru aspirațiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană și a transmis felicitări Kievului pentru transmiterea răspunsului la prima parte a chestionarului de aderare. Cu această ocazie, a menționat poziția României care a susținut constant ca Uniunea Europeană să ofere o perspectivă europeană Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, care merită să facă parte din familia europeană.

Premierul Ciucă a discutat cu înalții oficiali ucraineni și cu privire la dosarul transnistrean, inclusiv în contextul ultimelor evoluții.

Toți interlocutorii ucraineni au mulțumit Guvernului României și cetățenilor români pentru sprijinul acordat în diverse domenii de interes direct pentru partea ucraineană și pentru solidaritatea manifestată, cu multă empatie, încă de la declanșarea agresiunii militare ruse. Aceștia au prezentat evoluțiile din teren ale confruntării militare și necesitățile de sprijin pe mai multe planuri. Au salutat și susținut disponibilitatea de a crea un nou profil partenerial, superior, pe toate dimensiunile, pentru relația bilaterală româno-ucraineană și au asigurat cu privire la respectarea drepturilor identitare ale etnicilor români.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Expert: „Această armată rusă din Ucraina va dispărea în două luni. Vor avea nevoie de una nouă, care va fi de recruți, mai slab instruiți”

* Pilotul rus care a bombardat civili în Siria și Ucraina va fi judecat pentru crime de război, după ce a fost capturat în zona Cernihiv

* Dreptate în Vinerea Mare: ucrainenii i-au lichidat pe autorii atrocităților de la Bucea! Bonus: doi generali eliminați în Herson

* Ucraina demască fake-ul „întâlnirii” Putin – Șoigu: „Putin stă la televizor, iar Șoigu este montat pe videoclip”

Ucraina primește armele cerute: Franța livrează autotunuri Caesar și rachete antitanc Milan; Canada și Marea Britanie – tunuri grele; esticii – tancuri T-72 și avioane

Putin l-a avansat pe „măcelarul de la Bucea”: Azatbek Omurbekov, făcut colonel și trimis în Donbass

Înalt oficial militar american: Rusia a pierdut 25% din puterea de luptă inițială

Morți suspecte printre oligarhii ruși: acuzați de Putin de „trădare”, ei „se sinucid” după ce-și omoară familiile

Rusia o amenință pe Maia Sandu: „Va ajunge la groapa de gunoi a istoriei. Răspunsul nostru va fi dureros”. Motivul: Parlamentul Moldovei a interzis simbolurile agresiunii în Ucraina

Un comandant rus și-a trimis militarii să omoare civili în Dnipropetrovsk, deși acolo locuiesc fiicele sale din prima căsătorie. Anastasia și Viktoria nu vor să mai audă de teroristul lor tată

Primul deputat rus care-l înfruntă pe Putin: „Toți susținătorii așa-zisei «operațiuni militare speciale» vor regreta amarnic”

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

„Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Garry Kasparov, atac la Novak Djokovici după ce sârbul a anunțat că susține participarea rușilor la Wimbledon

3 COMENTARII

  1. Daca „primul om in stat”,faraonul jucator de golf(pe banii nostri!),le-a oferit pe tava guvernarea hotilor nasiti de bolsevikul kgbist ilici ,ce ,va-ti asteptat la altceva decat PROPAGANDA ELECTORALA PENTRU 2024,FACUTA TOT PE BANII NOSTRI???Si care „al 2-lea om in stat”????Gunoiul lasat de lingaii lui din „echipa castigatoare” fara presedentia pinili ,dupa doar 6 luni ??? DACA TOT SUNTEM IN CAMPANIE ELECTORALA,ATUNCI UREZ SI EU(CACI NIMENI NU-MI POATE BAGA PE GAT BOLSEVICI CU FORTA,LA 33 ANI DE LA „REVOLUTIE”!!)PARTIDULUI „FORTA DREPTEI” SUCCES IN ALEGERI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -