VIDEO. Cele mai neinspirate 70 de secunde din viața Elenei Lasconi: și-a pierdut și fiica, și candidatura, și forța în USR

10
1176
Elena Lasconi în emisiunea buclucașă de la Prima TV

Pentru Elena Lasconi (USR), participarea la emisiunea „Insider Politic” de la Prima TV s-a transformat într-un coșmar, din cauza imprudenței de a vorbi cu sinceritate despre o temă sensibilă, în care s-a plasat pe o poziție opusă atât partidului său, cât și fiicei sale: referendumul pentru familia tradițională, organizat în 2018 și soldat cu un mare eșec. În 70 de secunde, fosta jurnalistă de la Pro TV și-a torpilat o carieră politică aflată în ascensiune spectaculoasă. Decisive au fost intervențiile dure ale fiicei sale, de la Paris.

La referendumul din octombrie 2018, organizat de Guvernul Dăncilă – exponentul „regimului Dragnea” – pentru modificarea Constituției astfel încât familia să fie definită ca fiind formată dintr-un bărbat și o femeie (mult trâmbițata „familie tradițională”), USR le-a cerut românilor să nu participe la vot.

Referendumul a fost un mare eșec al „regimului Dragnea”: deși organizat în două zile, sâmbătă și duminică (6-7 octombrie 2018), scrutinul a adus la vot doar 3.857.308 de alegători, reprezentând 21,10% din numărul persoanelor înscrise pe liste. Cum pragul de validare este de 30%, referendumul a fost invalidat.

La data referendumului, Elena Lasconi nu era membră a USR, ci jurnalistă la Pro TV. Doi ani mai târziu, în septembrie 2020, ea avea să candideze cu succes pentru funcția de primar al orașului Câmpulung Muscel, județul Argeș, sub „steagul” USR.

Timp de 5 ani, Elena Lasconi n-a vorbit despre felul în care a abordat referendumul din 6-7 octombrie 2018. A făcut-o la emisiunea „Insider Politic” de sâmbătă, 4 noiembrie 2023, realizată de Sebastian Zachmann la Prima TV. Și a avut cele mai neinspirate 70 de secunde din viața ei, într-un dialog televizat de 44 de minute.

Dialogul de la care a pornit totul

Realizator TV (Sebastian Zachmann): Familia reprezintă, pentru dvs., uniunea dintre un bărbat și o femeie sau…?

Elena Lasconi: Da, un bărbat și o femeie… și copil… cățel, pisică – ceva, animal de companie.

Realizator TV: Deci, nu susțineți căsătoria între persoane de același sex.

Elena Lasconi: Eu sunt creștină, sunt ortodoxă și consider că familia este formată dintr-o femeie și un bărbat.

Realizator TV: Ați fost la Referendumul pentru familie… pentru familia tradițională?

Elena Lasconi: Daaa!

Realizator TV: Și ați votat pentru familia tradițională.

Elena Lasconi: Daaa!

Realizator TV: Credeți că acest răspuns o să stârnească critici în rândul votanților USR, care sunt mai liberali?

Elena Lasconi: Este treaba lor. Eu nu am nimic împotriva persoanelor de același sex, dar nu văd de ce aș milita pentru căsătorie între persoane de același sex. Pe mine nu mă deranjează, aici e vorba de drepturile omului. Nu am nicio problemă cu relațiile lor, dar…

VIDEO: Emisiunea „Insider Politic” de la Prima TV, cu invitată Elena Lasconi. Subiectul „familia tradițională” e abordat de la minutul 39:30 până la 40:40

„Lebăda neagră” de la Paris

Dezvăluirea faptului că Elena Lasconi a partcipat la „referendumul pentru familie” și că a votat „Da” a pus în dificultate USR, s-acreat o dezbatere intensă în interiorul partidului și în nucleul dur al alegătorilor săi, dar primărița din Câmpulung nu putea fi acuzată decât că a vorbit despre acest episod. Prezența la vot nu-i putea fi imputată, pentru că în 2018 nu era membră USR.

Elena Lasconi nu a devenit subiect de dezbatere în partid pentru că e primăriță de Câmpulung, ci pentru că deschidea lista pentru alegerile europarlamentare a partidului, devenind foarte vizibilă. Se vorbea chiar de o candidatură prezidențială a fostei jurnaliste.

Și totuși, nu iureșul din propriul partid i-a fost fatal Elenei Lasconi (51 de ani), ci furtuna din propria-i familie. Reacția publică a fiicei sale, Oana Lasconi (31 de ani), care trăiește 7 ani la Paris, a obligat USR să ia decizia dură a retragerii Elenei Lasconi de pe lista pentru europarlametare. Brusc, posibila candidată prezidențială a fost redusă la statutul maxim pe care-l mai poate avea în politică: primăriță la Câmpulung.

Rafalele video ale Oanei Lasconi au fost demolatoare. În ultimul, exprimat în limba engleză, tânăra își acuză mama că a „abandonat-o”! Se referă la faptul că Elena Lasconi, dedicată 100% meseriei de jurnalist la Pro TV, a apelat la părinți săi din Hațeg pentru a-i crește fetița (ajutându-i financiar, evident).

Primul video al Oanei Lasconi: „Sunt absolut dezgustată, dezamăgită și șocată. O discriminare jegoasă”

„Bună! Sunt aici să vorbesc despre mama mea, Elena Lasconi, candidat USR la europarlamentare. Am citit știrile de astăzi (sâmbătă – n. red.), însă sunt în continuare în șoc și absolut dezgustată să aflu că mama mea a votat «Da» la referendumul Coaliția pentru Familie, pentru a susține așa-zisa familie tradițională între un bărbat și o femeie.

Nu pot să descriu durerea pe care o simt nu numai ca fiică a ei, însă și ca un membru al acelei comunități.

Sunt absolut dezgustată, dezamăgită și șocată. Nu-mi vine să cred că persoana pe care am susținut-o în cariera ei politică s-a dovedit a fi o homofobă. Nu am cuvinte. Nu m-aș fi așteptat la așa ceva niciodată.

Nu m-aș fi așteptat ca ea să fi militat vreodată pentru drepturi egale, nu a părut vreodată pasionată de acest subiect, însă sunt șocată să aud că a votat «Da» pentru modificarea Constituției într-un mod jegos și discriminatoriu. Mă doare sufletul, inima și am palpitații de câteva ore.

Nu susțin un astfel de om pentru alegerile europarlamentare sau prezidențiale, deși știu că este favorita multora pentru acel rol. Sufăr foarte mult și nu-mi vine să cred. Consider că, dacă ești creștin și crezi în legea iubirii, ar trebui să lupți pentru drepturi egale, pentru ca fiecare om să poată să-și aleagă calea și să-și poată forma o viață fericită și liniștită. Această discriminare jegoasă nu are loc la mine în familie și din acest motiv nu o mai susțin pe mama din niciun punct de vedere, din acest moment.”

Al doilea video al Oanei Lasconi: „Ea nu m-a crescut, ea m-a abandonat!”

„E timpul să vorbesc despre propria mea experiență, pentru că a ajuns să fie… destul. Am fost forțată mereu, de când era doar un copil, să vorbesc despre relația minunată pe care o am cu mama mea. A mințit ziarele. A zis: «Oh, am crescut-o singură». Ea nu m-a crescut, ea m-a abandonat!”

Oana Lasconi nu dă detalii despre felul în care ar fi „abandonat-o” mama sa, dar se referă, probabil, la faptul că tânăra a fost crescută la Hațeg de părinții fostei jurnaliste de la Pro TV, în timp ce aceasta se afla la București și se dedica total carierei profesionale.

Despre această situație a vorbit, sumar, și Elena Lasconi, într-un interviu acordat publicației Life.ro în 2019: „Au trecut anii, multă vreme mi-am ținut copilul la Hațeg, la ai mei – nu știu ce m-aș fi făcut fără mama și tata! –, mergeam la ei în weekend-uri. Uneori plecam corespondent în diverse locuri din țară, am fost și corespondent de război în Afganistan, iar toate astea au însemnat tot atâtea răni pentru relația mea cu Oana. Sigur că ne iubeam, că eram cât de aproape puteam de ea, că mă vedea ca pe o zână, iar ea era salvarea mea. Dar distanța era de ne-evitat. Cred că nici ea nu mai suporta să stăm departe una de cealaltă. Mi-aduc aminte și acum un moment din gară, când ne-am revăzut, iar ea a început să alerge după mine, s-a împiedicat, a căzut și și-a julit picioarele. Te sfâșie să vezi așa ceva”.

Acest al doilea videoclip, postat pe secțiunea de „Story” a paginii de Instagram a Oanei Lasconi, a fost însoțit de un mesaj scris:

„Sunt mulțumită că mama mea nu mai candidează la alegerile parlamentare. Un homofob în minus la Parlamentul Europen este un câștig, indiferent de cost. Grija mea este în principal față de persoanele LGBTQ+ din România care suferă în fața ignoranței și urii”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Cea mai gravă criză din USR, provocată de „familia tradițională”: Elena Lasconi, „rasă” de Drulă de pe lista pentru alegerile europarlamentare

* VIDEO. Cine e Oana Lasconi, cea care a frânt aripile politice ale mamei sale: „anti-capitalistă”, deși trăiește la Paris și lucrează în gaming. A început trei facultăți, dar n-a terminat niciuna

* După taxele introduse de Ciolacu, băncile cresc comisioanele. Economist: „Dacă Guvernul pune o taxă pe bănci, atunci Dorel care aplaudă e bun de plată. Țeapă!”

* Execuția bugetară pe septembrie arată crunt: Guvernul Ciolacu n-a tăiat cheltuielile, ci le-a crescut! Sunt cele mai mari costuri ale statului din ultimul deceniu

* VIDEO. Nicușor Dan, lovitură devastatoare pentru distrugătorii Parcului IOR: amendă de 35 de milioane de euro! Robert Negoiță a încercat o diversiune

* Veniturile secretizate ale șefilor ASF: 180.000 de euro pe an + decontarea cheltuielilor (încă 26.000 €/an). Toți angajații iau 16 salarii pe an! „Cel mai prost angajat primește minimum 7.000 de lei net de Ziua ASF”

* PNL alege sinuciderea politică: pensionarul special Ciucă va candida la prezidențiale! „Are șansele lui Dăncilă în 2019”, estimează politologul Cristian Preda

* Liiceanu câștigă definitiv procesul de calomnie cu Gâdea și Antena 3. Pe lângă cei 20.000 de euro daune morale, calomniatorii trebuie să achite și cheltuielile de judecată

* Fostul consilier al lui Zelenski a fugit din Ucraina și e considerat spion al Rusiei! Arestovici va candida din exil pentru funcția de președinte, împotriva lui Zelenski. Vrea să cedeze Rusiei teritoriile ocupate, ca să fie pace

* SUA ne avertizează: Rusia va încerca să deturneze alegerile din România, de anul viitor! Planul diabolic al Moscovei de a „otrăvi” democrația din aproape 100 de țări

10 COMENTARII

 1. s-a pierdut singura. Iar Elena Lasconi a pierdut forța în USR dar a câștigat respectul romanilor.
  Va fi aleasa pentru moralitate și pentru proiectele depuse în orășelul ei.
  Eu, o susțin.

  • 💯👍Sa vina in Forta Dreptei,acolo nu este discriminat nimeni din cauza ca este sincer!!!Vezi postarea lui Ludovic Orban de pe pagina sa,preluata si de alte site-uri de stiri democratice…Daca tacea,Drula filozof ramanea..iar acest site,plin de reclame la pariuri sportive,sustine neconditionat tot ce decide conducerea USR

 2. Si de ce e gresit sa vorbesti cu sinceritate despre o tema sensibila, doamna Redactia?
  A pierdut citeva lucruri dar si-a consolidat verticalitatea. Mai degraba USR a pierdut. A pirdut un candidat puternic, a pierdut aratind dictatura din partid neacceptind pareri proprii ale membrilor si va pierde la vot pentru ca sanctioneaza un om pentru ca are comceptii hetero. Cum sa te gindesti tu USR ca asa ceva e sanctionabil?

 3. Nu am nimic cu cei „pe invers”, atata timp cat nici ei nu au nimic cu mine.
  Familia traditionala e cea ancestrala: Tata- barbat, mama-femeie, copii-ce vrea Domnul.
  Cu infierea copiilor de catre „doi, pe invers” nu pot fi de acord, cu toata toleranta mea!
  Sa formeze un cuplu fara copii!!!

 4. Directia in care este dusa discutia este gresita. Un LGBT nu este om, nu are drepturi? Are vreo vina ca energia din el in indemna catre persoane de acelasi sex? Cazul asta cu Lasconi este mult exagerat de presa si dus la penibil. Comparam cu aberatiile lui Ciolacu, ale lui Bolos care au distrus o tara si au hingherit firmele private? Opinia mea persoana este ca USR a gresit aici din prea mult exces de zel.

 5. Sunt unul dintre cei multi care nu au participat la acel referendum, dar nu pentru ca nu eram de acord cu tema propusa ci pentru ca validarea lui ar fi fost o justificare falsa pentru mentinerea puterii in mainile excrocului Dragnea si a ticalosilor aserviti lui. Nu cred ca majoritatea celor care s-au dus atunci la referendum sunt homofobi. Am crezut ca asa gandeste si USR. Hotararea lor de acum cred ca este nesabuita. Oare isi imagineaza ca in acest mod isi atrag mai multe voturi? Or fi in tara asa de multi membri LGTB si simpatizanti ai lor? Ce e atat de grav daca mama ta crede ca o familie traditionala e alcatuita la fel ca a partintilor sau a bunicilor tai domnisoara (doamna?) Oana Lasconi? De unde ai tras concluzia ca mama ta trebuie acuzata de homofobie?
  Sunt de acord ca partenerii din ”familiile” alcatuite din persoane de acelasi sex sa aibe aceleasi drepturi ca si cei din familiile diferite de ale lor. Dar nu-mi doresc sa vad un certificat de casatorie din care sa fie eliminate cuvintele sotie si sot. Celor din LGTB care vor sa alcatuiasca un cuplu legal, sa li se elibereze un altfel de document care sa se numeasca de exemplu certificat de parteneriat civil.
  In ultima vreme, datorita tendintei de a fi ”politically correct” se foloseste prea usor ”anatema” de rasist, homofob, antisemit etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here