joi, mai 2, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaFostul consilier al lui Zelenski a fugit din Ucraina și e considerat...

Fostul consilier al lui Zelenski a fugit din Ucraina și e considerat spion al Rusiei! Arestovici va candida din exil pentru funcția de președinte, împotriva lui Zelenski. Vrea să cedeze Rusiei teritoriile ocupate până la debarcarea lui Putin

-

Aleksei Arestovici, fost consilier al președintelui Volodimir Zelenski în perioada 2020-2023, a părăsit Ucraina de ceva vreme sub pretextul participării la niște forumuri internaționale. În fapt, el nu intenționează să revină prea curând la Kiev. Arestovici nu spune în ce țară se află, ci doar că face multe călătorii. Își pregătește din exil candidatura pentru funcția de președinte al Ucrainei, sperând să-l debarce pe fostul său șef.

Alegerile ar urma să aibă loc în luna martie a anului viitor, dacă situația o va permite. Cel mai probabil, ele vor fi amânate din cauza războiului declanșat de Rusia pe 24 februarie 2022.

Indiferent de conjunctură, Aleksei Arestovici (48 de ani) susține că va candida la prezidențiale, chiar dacă scrutinul se va desfășura peste doi ani. Face acuzații grave la adresa foștilor săi colegi din tabăra lui Zelenski.

„Orice amânare a alegerilor prezidențiale va fi considerată o uzurpare a puterii în societatea ucraineană”, spune Arestovici într-un amplu interviu acordat pe 2 noiembrie 2023 publicației rusești de opoziție „Meduza”.

- Advertisement -

El susține că a fugit din Ucraina fiindcă se simte persecutat politic, că agenți SBU deghizați în polițiști i-au percheziționat casa, fără a aduce dovezi concludente pentru acțiunea lor.

Arestovici are rădăcini gruzine, poloneze și belaruse din partea tatălui. Mama sa e rusoaică. Născut în orașul georgian Dedoplistskaro, fostul conslier prezidențial a fost în trecut atât cercetaș în cadrul unui batalion de recunoaștere, cât și ofițer în Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GRU), condusă în prezent de generalul Kiril Budanov.

2% din ucraineni l-au declarat pe Arestovici „politicianul anului 2022”. Zelenski a obținut 59%

Aleksei Arestovici este convins că poate ajunge noul președinte al Ucrainei după viitoarele alegeri, deși în sondaje nu stă deloc bine. Dimpotrivă, aproape că n-a contat la cercetarea realizată în luna ianuarie a acestui an de Centrul Razumkov, care este un think tank non-guvernamental fondat în 1994. Atunci, Volodimir Zelenski a ieșit personalitatea anului 2022, cu 59%.

- Advertisement -

Pe locul secund s-a situat generalul Valeri Zalujnîi (comandantul Forțelor Armate Ucrainene), cu 10%. Aleksei Arestovici a ocupat poziția a treia, la distanță uriașă de Zelenski, obținând doar 2% din aprecierile respondenților, la fel ca Petro Poroșenko (fostul președinte al Ucraine) și Dmitro Kuleba (actualul ministru al Afacerilor Externe).

Sondajul a fost realizat în perioada „sfârșitul lunii decembrie 2022 – începutul lunii ianuarie 2023” numai în teritoriile controlate de Guvernul ucrainean din regiunile Vinniția, Volîn, Dnipropetrovsk, Jitomir, Zakarpatia, Zaporojie, Ivano-Frankovsk, Kiev, Kirovohrad, Lvov, Mikolaiv, Odessa, Poltava, Rivne, Sumî, Ternopil, Hakov, Cerkassî, Cernihiv.

La câteva zile distanță de la acel sondaj, Arestovici a făcut o mutare complet deplasată. Pe 17 ianuarie a declarat că o rachetă rusească a ajuns într-o clădire rezidențială din orașul Dnipro fiindcă a fost doborâtă de apărarea ucraineană. În urma scandalului declanșat pe seama opiniilor sale conspiraționiste și vădit pro-ruse, sfătuitorul lui Zelenski și-a prezentat demisia, cu scuza că n-a știut ce spune din cauza oboselii!

„Apărarea mea pentru limba și cultura rusă este apărarea drepturilor și libertăților omului”

Dintr-un dușman înverșunat al Rusiei teroriste, Arestovici a ajuns să încline balanța, încet-încet, spre o reconciliere cu invadatorii. Vorbește despre „oboseala oamenilor din cauza războiului”, despre „lipsa de perspective reale de victorie a Ucrainei” și „criza de legitimare – externă și internă”.

Mai mult, fosrul consilier prezidențial dă de pământ cu regimul democratic de la Kiev și implicit cu Zelenski, căruia îi impută așa-zisele „acțiuni îndreptate împotriva intereselor naționale ale Ucrainei” după întâlnirea din septembrie cu președintele SUA, Joe Biden, dar și eșecul contraofensivei din Bahmut.

Arestovici pozează într-o victimă a „tiraniei” care conduce acum Ucraina. Și, mai spune el, de aceea candidează la prezidențiale: ca să nu mai pățească alții ceea ce a „pățit” el. Adică, să fie acuzați pe nedrept de spionaj. Aluzie la poziția fermă a secretarului Consiliului Național de Securitate și Apărare, Aleksei Danilov, care l-a catalogat drept „spion al Kremlinului”.

Noul inamic al lui Zelenski militează nu numai pentru încetarea războiului, ci și pentru rămânerea temporară a teritoriilor ucrainene ocupate în Rusia teroristă. Ele ar urma să fie recuperate după ce Putin nu va mai fi la putere! În plus, Arestovici vrea ca limba rusă să fie una „liberă”, neîngrădită în Ucraina, la fel ca și celelalte limbi: „Apărarea mea pentru limba rusă și cultura rusă este apărarea, în primul rând, a drepturilor și libertăților omului”.

„Toți principalii noștri parteneri și inamici vor fi relegitimați în 2024, iar Guvernul ucrainean, dacă nu organizează alegeri, nu va fi relegitimat”

Meduza: Ați anunțat că intenționați să candidați pentru funcția de președinte al Ucrainei. Cât de probabil este, în opinia dumneavoastră, ca acestea să aibă loc în martie 2024, așa cum era planificat înainte de invazia rusă?

Aleksei Arestovici: Depinde de mulți factori care nu sunt analitici acum – nu pot fi nici preziși, nici calculați. Putem spune că la 31 martie expiră mandatul președintelui (cel al Ucrainei, Volodimir Zelenski – n. red.). Și următoarele alegeri trebuie să aibă loc. Nu se știe dacă vor fi efectuate sau nu. Dar, cu siguranță, vor avea loc mai devreme sau mai târziu. Cred că vor fi realizate mai repede, nu mai târziu.

Meduza: De ce?

Aleksei Arestovici: Situația în sine o cere. Societatea ucraineană își permite cu ușurință să amâne alegerile parlamentare, ale căror drepturi și obligații au expirat la sfârșitul lunii octombrie. Dar puterea prezidențială a fost întotdeauna încărcată emoțional și simbolic. Orice amânare a alegerilor prezidențiale va fi considerată o uzurpare a puterii în societatea ucraineană… sau măcar într-o parte a acesteia. Cred că fiecare greșeală a autorităților după 31 martie va fi privită cu lupa.

În plus, 2024 este un an foarte specific. Alegerile prezidențiale din Rusia în martie, alegerile prezidențiale din SUA în noiembrie, iar între ele – alegerile pentru Parlamentul European. Și acesta este unul dintre principalele organe ale UE, de care depinde în mare măsură soarta Ucrainei. Astfel, toți principalii noștri parteneri și inamici vor fi relegitimați în 2024, iar guvernul ucrainean, dacă nu organizează alegeri, nu va fi relegitimat. În țară poate apărea o criză de legitimitate, care va afecta direct asistența acordată Ucrainei și poziționarea noastră în lume.

Oboseala oamenilor din cauza războiului, lipsa de perspective reale de victorie a Ucrainei și criza de legitimare – externă și internă – duc aproape sigur la alegeri într-o versiune sau alta.

„Telefoanele în sine «au prins viață» în mașini, camerele din casă nu au funcționat, apoi s-au întâmplat miracole ciudate în apartament”

Meduza: Aveți de gând să candidați la alegeri, indiferent când vor avea loc?

Aleksei Arestovici: Categoric. Chiar dacă vor fi peste doi ani, tot voi candida.

Meduza: Ați discutat despre planurile dumneavoastră cu oficialii din Biroul președintelui?

Aleksei Arestovici: Nu. Sunt în conflict cu Biroul, pentru că sunt în opoziție față de ei. Dar acțiunile lor, sincer vorbind, depășesc ideile mele despre procesul politic normal.

Meduza: Explicați-ne!

Aleksei Arestovici: În primul rând, au fost semne de interceptări neautorizate, de supraveghere a administratorilor școlii mele filozofice și psihologice. Nu voi dezvălui încă detaliile, dar s-a întâmplat. Telefoanele în sine „au prins viață” în mașini, camerele din casă nu au funcționat, apoi s-au întâmplat miracole ciudate în apartament – și aceasta s-a produs într-o „casă inteligentă”. În general, credeți profesionistul, este foarte probabil să se fi întâmplat acest lucru (nu există dovezi în acest sens – nota publicației Meduza).

În al doilea rând, poliția a apărut la mine acasă. La noi, nimeni nu va ridica mâna împotriva fostului consilier (al șefului Biroului președintelui Ucrainei – n. red.). Acest lucru se face numai cu permisiunea conducerii țării. Deci, o echipă de poliție a apărut la mine acasă. Și conform unor rapoarte, aceștia erau ofițeri SBU deghizați (nu există dovezi sigure pentru acest lucru – nota publicației Meduza). Erau foarte interesați unde sunt, cum sunt și așa mai departe.

„Deputații Radei Supreme mi-au intentat un număr mare de procese penale. Printre semnatarii colectivi se numără mulți deputați ai partidului de guvernământ, care au spus că trebuie să fiu arestat”

Meduza: Când a fost asta?

Aleksei Arestovici: Asta a fost imediat după ce am acordat un interviu neplăcut despre călătoria președintelui Zelenski în SUA, la sfârșitul lunii septembrie.

Meduza: Cărei publicații?

Aleksei Arestovici: Am vorbit cu jurnalistul Vasili Golovanov. Avem un program săptămânal, în cadrul căruia răspund la întrebările telespectatorilor. Am rezumat rezultatele vizitei președintelui Zelenski în Statele Unite și, o zi mai târziu, ofițerii SBU au venit la mine, îmbrăcați în ofițeri de poliție.

Apoi, deputații Radei Supreme au intentat un număr mare de procese penale împotriva mea. Printre semnatarii colectivi se numără mulți deputați ai partidului de guvernământ (partidul Slujitorul Poporului – n. red.) care au spus, chiar de la tribuna Radei Supreme, că trebuie să fiu arestat, reținut, închis.

Ca răspuns la comentariul meu făcut pentru articolul lui Simon Schuster, astfel de voci au fost din nou auzite de la deputații partidului de guvernământ. Ei bine, iată și finalul: secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Aleksei Danilov, care este subordonatul direct al lui Zelenski, a spus că sunt „un spion rus”, „acționez pentru interesele Rusiei”, iar instituțiile de aplicare a legii sunt interesate de mine.

Cu astfel de prejudecăți, după cum înțelegeți, este dificil să construiești relații cu Biroul președintelui. Din acest punct de vedere, nu am niciun fel de așteptări. Am dat deja o notă Biroului cu mult timp în urmă. Și președintelui, dar și Biroului.

Cred că există presiuni politice asupra mea pentru că am ales să fiu în opoziție. Ei nu ocolesc practic nimic, inclusiv acuzațiile directe, pentru care, într-o țară democratică decentă, ar trebui să răspundă oamenii care m-au acuzat de spionaj fără dovezi. Vedeți ce se întâmplă în Ucraina: pot fi aruncate cele mai grave acuzații fără a fi suportate consecințe pentru asta. De aceea candidez la Președinție – ca să nu se mai întâmple așa ceva la noi.

„Contraofensiva pur și simplu m-a terminat, pentru că știu de ce nu a avut succes. Pentru că președintele a cerut transferul de trupe pe direcția Bahmut”

Meduza: În aprilie 2022 ați vorbit cu noi în numele Biroului președintelui și nu ați fost în opoziție. Vă rugăm să explicați celor care nu au urmărit îndeaproape situația politică internă din Ucraina: în ce moment anume v-ați alăturat opoziției?

Aleksei Arestovici: Am părăsit Biroul președintelui pe 17 ianuarie 2023, după ce am făcut comentarii în legătură cu bombardamentul din Dnipro (atunci, Arestovici a spus că o rachetă rusească a lovit o clădire rezidențială din orașul Dnipropetrovsk fiindcă a fost doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană; cuvintele sale au fost preluate imediat, cu satisfacție, de propagandiștii Kremlinului – n. red.). Și am continuat să susțin poziția celei mai înalte conduceri militaro-politice a Ucrainei.

În același timp, 70% din probele incriminatorii împotriva mea sunt dispuse de Biroul președintelui (nu există dovezi pentru această afirmație – nota publicației Meduza). Primele informații au apărut la sfârșitul lunii martie a anului 2022 – nu trecuse încă o lună de război. În tot acest timp, am știut perfect cine și ce anume comandă.

Meduza: În ce moment exact s-a schimbat totul?

Aleksei Arestovici: Cred că, la începutul războiului, ratingul meu a fost foarte mare, al doilea după cel prezidențial. Prin urmare, chiar și atunci, Zelenski și cu mine am început să concurăm, deși eram membru al echipei. Am lucrat un an și jumătate cu acești oameni, știind că mă vor scuipa în spate cu fiecare ocazie. Am lucrat în interesul Ucrainei.

Știam cât dăunează Ucrainei faptul că au dizolvat corupția masivă, faptul că au condus statul pe un drum autoritar… În loc de reforme, au existat stagnare, monopolizare și așa mai departe. În general, toate semnele unei democrații în colaps. Dar am îndurat, pentru că am crezut că activitățile lor sunt mai mult benefice țării decât dăunătoare. Atunci era echilibru. În această vară, mi-am dat seama că a fost mai mult rău decât bine de la echipa lui Zelenski. Am fost, în sfârșit, convins de acest lucru odată cu rezultatele vizitei americane a lui Zelenski.

Am vorbit. Am început cu o critică prudentă, apoi am crescut-o din ce în ce mai mult pe măsură ce ei au luat acțiuni îndreptate împotriva intereselor naționale ale Ucrainei. Contraofensiva pur și simplu m-a terminat, pentru că știu de ce nu a avut succes. Pentru că președintele a cerut transferul de trupe pe direcția Bahmut – din punctul meu de vedere, aceasta este o nebunie absolută. Iar o parte semnificativă a vinei pentru eșecul contraofensivei îi revine personal lui Zelenski (nu se știe exact cum au fost luate deciziile privind strategia ucraineană cu privire la Bahmut – nota publicației Meduza). Am devenit nervos ca un militar, știți?

Deși m-au jignit personal, am îndurat, nu mi-am permis nicio critică și am susținut echipa lui Zelenski. În comparație cu soarta Ucrainei, spatele meu pătat de scuipat este un factor mai mic. Chiar și atunci când mi-au atins oamenii, nu am fost complet jignit. Dar când mi-am dat seama ce fac ei cu Ucraina, atunci am vorbit.

„Mi-e teamă că s-ar putea să fiu un politician de opoziție în exil și chiar să conduc alegeri din străinătate. Toate acestea se definesc cu ușurință drept persecuție politică directă. A deveni o victimă voluntară a tiraniei lor nu face parte din planurile mele de viață”

Meduza: Sunteți în Ucraina acum?

Aleksei Arestovici: Nu. Am o serie de forumuri internaționale la care sunt un vorbitor-cheie. Adică, am un motiv formal să fiu în străinătate. Dar, după cum înțelegeți, atunci când secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională și deputații din partidul de guvernământ te acuză că ești spion rus și promit să te închidă, acest lucru nu contribuie deloc la o întoarcere. Prin urmare, mi-e teamă că s-ar putea să fiu un politician de opoziție în exil și chiar să conduc alegeri din străinătate. Toate acestea se definesc cu ușurință drept persecuție politică directă. Ei bine, atunci hai să jucăm acest joc de aici, din străinătate!

Meduza: Deci, veți conduce campania dvs. prezidențială din străinătate?

Aleksei Arestovici: Este posibil ca ei să continue să se comporte în acest fel. Pentru că acum au putere deplină, legea marțială, ei aruncă acuzații nefondate, care pot fi urmate de acțiuni. A deveni o victimă voluntară a tiraniei lor nu face parte din planurile mele de viață.

Meduza: În ce țară sunteți?

Aleksei Arestovici: Călătoresc tot timpul. Chiar am o mulțime de evenimente la care merg acum. Într-adevăr.

Meduza: Veți crea un partid pentru alegeri?

Aleksei Arestovici: Cu siguranță.

Meduza: I-ați ales un nume?

Aleksei Arestovici: Partidul lui Arestovici. În Ucraina operează doar părțile înregistrate. Există un brand și vom lucra pentru el.

„Strategii politici s-au oferit în mod repetat să mă ajute, dar eu am refuzat constant. Cetățenii Ucrainei vor decide dacă au nevoie de mine sau nu şi în ce procent”

Meduza: Ați făcut sondaje? Cum sunt distribuite acum voturile potențialilor alegători?

Aleksei Arestovici: Nu am făcut sondaje, dar cei care le fac spun că sunt considerat cu siguranță unul dintre candidații la Președinție. Acesta a fost cazul chiar înainte de anunțul meu despre participarea la alegeri. Datele sunt foarte diferite, iar majoritatea sondajelor de tehnologie politică, din păcate, sunt un instrument al tehnologiei politice. Sunt foarte adesea departe de realitate. Ei bine, nu uitați că evaluările politicienilor în timpul războiului sunt un lucru (face apropo la sondajul în care a obținut 2% – n. red.), dar evaluările lor de după război sunt cu totul altă poveste. Prin urmare, vom vedea în continuare cine și ce rating are. Văd deja că programul meu a fost primit în general pozitiv de oameni. Chiar și de oamenii care sunt oponenții mei de principiu. Au spus: „Ei bine, Arestovici, desigur, este un ticălos, dar programul său merită discutat”.

Meduza: Vom reveni la program. Să vorbim tot despre sprijin. Dacă alegerile vor avea loc în martie 2024, la ce procent din voturi vă așteptați?

Aleksei Arestovici: Este foarte greu de spus, sincer. Atitudinea mea de astăzi este aceasta: merg fără să folosesc tehnologiile politice. Îmi urmăresc conștiința, merg organic, așa sunt. Strategii politici s-au oferit în mod repetat să mă ajute, dar eu am refuzat constant. Cetățenii Ucrainei vor decide dacă au nevoie de mine sau nu și în ce procent.

Meduza: Veți avea în lista de aliați vreun ucrainean celebru?

Aleksei Arestovici: Nu voi numi pe nimeni acum, pentru că asta ar însemna expunerea imediată a oamenilor la persecuție. E suficient că sunt eu persecutat. În ziua în care se vor anunța alegerile și va începe procesul preelectoral, ei vor primi imunitate corespunzătoare, iar eu îmi voi arăta echipa. Ea va surprinde pe toată lumea. Sunt oameni acolo a căror prezență i-ar face pe mulți să ofteze.

„Poziția mea este simplă: sprijin pentru limba ucraineană, libertate pentru toate celelalte limbi. Acum, în Ucraina, nu putem fi considerați liberi”

Meduza: Există printre ei unii care sunt acum în „Slujitorul Poporului” sau în anturajul președintelui?

Aleksei Arestovici: Să așteptăm prezentarea echipei.

Meduza: Deci nu negați că astfel de oameni există?

Aleksei Arestovici: Nu sunt oameni în echipa mea din anturajul președintelui sau din „Slujitorul Poporului”.

Meduza: Dar din partea personalităților culturale, artistice?

Aleksei Arestovici: Vor fi figuri simbolice, o să vă placă.

Meduza: Sunt încă în Ucraina?

Aleksei Arestovici: Majoritatea – da. De aceea nu le numesc.

Meduza: Să revenim la evaluări. Din moment ce ați decis să candidați, probabil credeți că puteți deveni președinte?

Aleksei Arestovici: Da, cred că în anumite scenarii am toate șansele.

Meduza: Întrebare despre programul dumneavoastră: va conține ceva despre folosirea limbii ruse?

Aleksei Arestovici: Poziția mea este simplă: sprijin pentru limba ucraineană, libertate pentru toate celelalte limbi. Acum, în Ucraina, nu putem fi considerați liberi. Este necesar să se oprească persecuția pentru limba rusă. Persecuția pentru folosirea oricărei limbi pe teritoriul nostru trebuie să fie strict suprimată.

Meduza: Este vorba despre o proporție egală a limbilor?

Aleksei Arestovici: Nu. Ucraineana va avea prioritate. Asistența guvernamentală va fi direcționată către dezvoltarea limbii ucrainene, dar toate celelalte limbi vor fi prezente în mod liber.

„Vom aștepta ca Putin să părăsească puterea și, odată cu noua conducere rusă, vom reveni asupra problemelor teritoriilor ocupate”

Meduza: La nivel de stat?

Aleksei Arestovici: Ei bine, da, nimeni nu va urmări, de exemplu, publicarea unei cărți în limba rusă. Doar că aceste cărți rusești vor fi publicate în privat – pentru cei care vor. La fel ca în azeră, armeană, belarusă etc. Și ucrainenii vor primi sprijin de stat. Cultura ucraineană a suferit foarte mult în ultimele câteva secole. Ea a fost persecutată în mod deliberat și este datoria noastră istorică să corectăm acest lucru.

Meduza: Dar problemele din sfera culturală – spectacole, filme?

Aleksei Arestovici: Voi rezolva totul cu calm. Persecuția produselor culturale în limba rusă este o încălcare a drepturilor omului și o încălcare a Constituției. Există, desigur, cărți care sunt anti-ucrainene, dar lista acestora este stabilită de Serviciul de Securitate al Ucrainei după o analiză adecvată. Mișcarea lor nu va fi încurajată în Ucraina.

Meduza: În program spuneți că sunteți pregătit pentru „opțiunea Kissinger”. Se presupune că peninsula Crimeea și Donbass-ul rămân în Rusia?

Aleksei Arestovici: Aceasta este o soluție temporară. Vom aștepta ca Putin să părăsească puterea și, odată cu noua conducere rusă, vom reveni asupra problemelor teritoriilor ocupate. Această conducere, sunt sigur, va fi mai sănătoasă decât Putin.

Meduza: De ce credeți că conducerea rusă după Putin va fi de acord să renunțe la teritorii?

Aleksei Arestovici: Am un sentiment foarte puternic că doar Putin, Șoigu și unii oameni asociați cu ei își doresc cu adevărat război în Rusia. Toți ceilalți oameni sunt destul de sănătoși, înțeleg că Rusia face parte din Occidentul civilizat și vor să se întoarcă la viața normală, astfel încât rușii să înceteze să mai fie o sperietoare și să nu le fie luată proprietatea, să nu le mai fie impuse sancțiuni.

„Dacă vrem să construim o țară în care limba rusă este persecutată, cu ce ne deosebim de Putin, care persecută limba ucraineană?”

Meduza: Dar sondajele arată că ucrainenii insistă pentru restabilirea granițelor Ucrainei din 1991.

Aleksei Arestovici: Asta este adevărat. Dar le voi explica, viața le va explica. Armata noastră nu a putut să elibereze Tokmak-ul. Este foarte posibil ca țara să piardă în curând Avdiivka. Aici, cu siguranță, nu vorbim despre nicio graniță din 1991. În plus, când ei vor supraviețui iernii, care va aduce lovituri infrastructurii energetice a țării, cred că numărul oamenilor care vor un război până la capăt va scădea.

Dar cel mai important argument este altul. Chiar dacă ajungem la granițele anului 1991, ceea ce este absolut incredibil, cine garantează că războiul se va termina acolo? Războiul poate continua mai departe. Trebuie să oprim războiul. Și putem vorbi despre granițe.

Mai mult, ca alternativă, îmi propun aderarea Ucrainei la NATO, primirea garanțiilor politice și militare din partea Alianței, o oportunitate de dezvoltare pașnică, de creștere economică și culturală. Și apoi să așteptăm cu calm până când regimul se schimbă în Rusia. S-a mai făcut în istorie și o putem face din nou.

Meduza: Chiar dumneavoastră ați spus că ați fost numit un „agent al Kremlinului”. Cum ați răspunde la aceste acuzații?

Aleksei Arestovici: Da, totul este foarte simplu. Sunt un ofițer ucrainean care a jurat poporului ucrainean să-l apere. Îmi îndeplinesc sincer jurământul. Și toate speculațiile trebuie să se bazeze pe dovezi. Apărarea mea pentru limba rusă și cultura rusă este apărarea, în primul rând, a drepturilor și libertăților omului. Dacă vrem să construim o țară în care limba rusă este persecutată, cu ce ne deosebim de Putin, care persecută limba ucraineană? Cu nimic. Nu vreau ca Ucraina să fie transformată în Rusia lui Putin. Luptăm pentru libertate. Aceasta înseamnă că trebuie să fie îndeplinite toate criteriile de libertate.

Meduza: Va mai fi ceva în program care să privească Rusia?

Aleksei Arestovici: Rusia este vecinul nostru, nu merge nicăieri. Putinii vin și pleacă, dar Rusia rămâne. Toți suntem interesați de două lucruri. În primul rând, ca Rusia să devină un stat puternic, liber, democratic. În al doilea rând, ca Rusia să facă parte din Occident, astfel încât să nu fie a Chinei și să nu devină un satelit nuclear al Chinei. Se poate dovedi că, odată cu viitoarea Rusie, vom ajunge, dacă nu neutri, apoi aliați – în cadrul, de exemplu, al poziției comune a Occidentului. Prin urmare, toate elementele dezumanizării rușilor sunt greșeala noastră strategică fundamentală. Trebuie să construim relații cu Rusia. Cu Putin – reținându-l cu forța, inclusiv cu ajutorul aliaților noștri. El trebuie să înțeleagă că orice altă încercare de a absorbi Ucraina va fi întâmpinată cu un răspuns armat puternic.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* După taxele introduse de Ciolacu, băncile cresc comisioanele. Economist: „Dacă Guvernul pune o taxă pe bănci, atunci Dorel care aplaudă e bun de plată. Țeapă!”

* Execuția bugetară pe septembrie arată crunt: Guvernul Ciolacu n-a tăiat cheltuielile, ci le-a crescut! Sunt cele mai mari costuri ale statului din ultimul deceniu

* VIDEO. Nicușor Dan, lovitură devastatoare pentru distrugătorii Parcului IOR: amendă de 35 de milioane de euro! Robert Negoiță a încercat o diversiune

* Veniturile secretizate ale șefilor ASF: 180.000 de euro pe an + decontarea cheltuielilor (încă 26.000 €/an). Toți angajații iau 16 salarii pe an! „Cel mai prost angajat primește minimum 7.000 de lei net de Ziua ASF”

* PNL alege sinuciderea politică: pensionarul special Ciucă va candida la prezidențiale! „Are șansele lui Dăncilă în 2019”, estimează politologul Cristian Preda

* Liiceanu câștigă definitiv procesul de calomnie cu Gâdea și Antena 3. Pe lângă cei 20.000 de euro daune morale, calomniatorii trebuie să achite și cheltuielile de judecată

* SUA ne avertizează: Rusia va încerca să deturneze alegerile din România, de anul viitor! Planul diabolic al Moscovei de a „otrăvi” democrația din aproape 100 de țări

* Marele Mircea Lucescu se retrage din fotbal la 78 de ani: „S-a terminat!”. El a demisionat de la Dinamo Kiev după ce a fost învins de fosta sa echipă, Șahtior Donețk

* Adevărata poveste a „Gazetei Sporturilor” care tocmai s-a închis: nu avea 99 de ani, ci 78! Publicația e moștenitoarea „Sportului Popular” înființat de comuniști în 1945 și care a ucis, în 1947, „Gazeta” din 1924. În 1989 i-a furat și numele!

* Mouratoglou își recunoaște vina în „cazul Halep”: „Mă simt responsabil. Noi i-am dat colagenul”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -