Povestea lui John Constantin Brâncuși Moore, fiul nerecunoscut al marelui sculptor. Unde puteți vedea filmul, într-un interval de 24 de ore

0
3839
John Moore / Foto: Ionuț Teianu

Astăzi se împlinesc 145 de ani de la nașterea genialului sculptor Constantin Brâncuși (Hobița, 19 februarie 1876 – Paris, 16 martie 1957). Cu această ocazie, Astra Film Festival ne oferă, pe canalul său de YouTube, un film de excepție.

„În căutarea tatălui pierdut”, în regia lui de Ionuţ Teianu, prezintă povestea lui John Constantin Brâncuși Moore, fiu nerecunoscut al marelui sculptor. Filmul va fi disponibil online timp de 24 de ore, începând de vineri, ora 20.00.

Realizat în anul 2016, filmul lui Ionuţ Teianu spune povestea unui om cu un tată celebru care nu l-a recunoscut vreodată, refuzând să accepte existenţa lui.

Nici în ultimul său an de viaţă, atunci când a lăsat statului francez toate operele din atelierul parizian, Constantin Brâncuşi nu a făcut vreo referire la fiul său, care avea deja 23 de ani, relatează News.ro.

John Constantin Brâncuşi Moore se născuse la Londra în anul 1934. Mama lui, pianista Vera Moore, i-a spus cine este tatăl, dar l-a rugat să păstreze acest secret toată viaţa.

Abia la vârsta de 78 de ani, John Constantin Brâncuşi Moore a hotărât să se lupte pentru a fi recunoscut oficial ca fiu al marelui Brâncuşi.

VIDEO: Aici poate fi văzut filmul – de vineri, ora 20, până sâmbătă, ora 20

Regizorul Ionuţ Teianu: „Cu toate că a locuit ani de zile în cartierul parizian Montparnasse, la mai puţin de un kilometru de atelierul lui Brâncuşi, John nu şi-a văzut tatăl decât o singură dată în viaţă, în 1954, când avea 20 de ani. Vera l-a rugat să o ducă cu maşina până la atelier. Brâncuşi a deschis uşa, a lăsat-o pe Vera să intre, apoi a închis uşa fără să se uite la cel care rămăsese afară. În momentul acela, John a făcut pe ascuns o fotografie, care a ieşit neclară. Dar a păstrat-o toată viaţa în cutiile cu amintiri”.

Ionuț Teianu a continuat: „Făcând acest film, am vrut să explorez omul din spatele artistului de geniu. Brâncuşi a trăit o viaţă de om singuratic. Şi-a consacrat existenţa sculpturii. Niciodată nu a trăit în cuplu. Relaţia cea mai îndelungată a fost cea cu Vera Moore, mama lui John. Am înţeles că în viaţă e un timp pentru a face fiecare lucru. Dacă nu ne-am ocupat de acel nod la momentul potrivit, mai târziu e, din păcate, imposibil să mai schimbăm cursul vieţii”.

Constantin Brâncuși

Stabilit la Paris, regizorul român Ionuț Teianu este cunoscut mai ales pentru scenariul filmului „Despre oameni şi melci”, regizat de Tudor Giurgiu.

Teianu a regizat, în anul 2006, împreună cu Tatiana Niculescu-Bran, documentarul „For God’s Sake”, despre cazul de la Tanacu.

În anul 1990, Ionuț Teianu a realizat documentarul de şcoală „Zile albe”.

Filmul „În căutarea tatălui pierdut” este prezentat de Cinemateca Astra Film cu sprijinul Transilvania Film.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here