VICTORIE! A fost scoasă plăcuța agentului sovietic Cico Dumitrescu, vecinul de posteritate al Mariei Tănase

2
3853
Așa arăta plăcuța lui Cico Dumitrescu, lângă cea a Mariei Tănase!

Victorie a presei democratice: în urma unui articol din Ziaristii.com și a unei scrisori a revoluționarilor, la Constanța a fost demontată plăcuța comemorativă dedicată agentului sovietic Emil „Cico” Dumitrescu, care era plasată lângă cea în onoarea Mariei Tănase.

Într-un articol din cea de-a treia lună de existență a acestui ziar online (, intitulat „Spionul sovietic Cico Dumitrescu e vecin de plăcuță cu Maria Tănase! Acuzat de crime împotriva umanității, devine «cadru militar cu rol important în Revoluția din 1989»”, Grigore Cartianu semnala și condamna blasfemica alăturare a două plăcuțe comemorative pe zidul de la stradă al unei case din centrul vechi al Constanței.

În urma apariției acestui articol-protest și a unei scrisori adresate Primăriei de către o asociație de revoluționari locală, placa dedicată lui Cico Dumitrescu a fost demontată!

Plăcuța Mariei Tănase a rămas singură: cea a lui Cico Dumitrescu a dispărut! / FOTO: Cumpănă – Constanța

E drept, pentru a se face dreptate a fost nevoie de o schimbare politică la Constanța: vechea și lunga administrație PSD (Radu Mazăre – Nicușor Constantinescu) a fost înlocuită, anul trecut, de una liberală (Vergil Chițac la Primărie – Mihai Lupu la Consiliul Județean), cu susținerea consilierilor USR-PLUS.

Ce scria Grigore Cartianu în articolul din 15 februarie 2019

“Stupid și scandalos: Cico Dumitrescu, amiralul-impostor din decembrie 1989, acuzat de crime împotriva umanităţii în „Dosarul Revoluţiei”, are plăcuță comemorativă lângă cea a legendarei cântărețe Mariei Tănase! Casa este situată pe strada Mihail Kogălniceanu din Constanța. Plăcuța Mariei Tănase este deasupra, cea a lui Cico – dedesubt.

Ce scrie pe cele două plăcuțe:

  • «În această casă a locuit pe timpul verii, în perioada anilor ’50, «pasărea măiastră» a muzicii populare românești, Maria Tănase (1913-1963)»
  • «În această casă a locuit în perioada 1958-1960 amiralul Emil „Cico” Dumitrescu, cadru militar cu rol important în Revoluția din decembrie 1989».
Cum erau plasate cele două plăcuțe, pe același zid: Maria Tănase și Cico Dumitrescu / FOTO: Constantin Cumpănă  – Constanța

În cazul lui Cico Dumitrescu, minciuna este mai mare decât casa. Căpitanul de rangul 1 (ăsta era gradul lui în 1989, apoi a fost făcut contraamiral și amiral) n-a avut «un rol important în Revoluție», ci a fost un spion sovietic cu Academia Militară făcută la Leningrad, component al echipei moscovite a lui Ion Iliescu.

În decembrie 1989, Cico Dumitrescu a făcut diversiuni criminale, dând ordine militare peste capul unor generali, inclusiv peste generalul Ștefan Gușă, șeful Marelui Stat Major al Armatei Române. Cico făcea parte din grupul diversionist militar din Televiziune.

Cico Dumitrescu este cel care, formal, l-a chemat pe Ion Iliescu la TVR pe 22 decembrie 1989. Chemarea era parte a planului diversionist: un spion sovietic se adresa altui spion sovietic, cel desemnat de URSS să preia conducerea Armatei Române. Studentul de la Leningrad îl chema pe studentul de la Moscova. Dar la televizor părea că «un ofițer patriot» chema, din proprie inițiativă, un «cetățean de bine», dat afară de Ceaușescu în 1978. Totul părea spontan, dar totul era regie sovietică.

Oamenii Moscovei: Cico Dumitrescu și Ion Iliescu

Cico Dumitrescu a murit recent, pe 17 ianuarie 2019, la 84 de ani. Era pus sub acuzare pentru crime împotriva umanității, în «Dosarul Revoluției».”

Casa din Constanța pe care erau montate cele două plăcuțe / FOTO: Constantin Cumpănă  – Constanța

Primăria Constanța a demontat plăcuța cu Cico Dumitrescu!

Cine vizitează în aceste zile zona veche a centrului orașului Constanța și se duce spre mare, pe strada Mihail Kogălniceanu (paralelă cu linia țărmului, situată între  Bulevardul Tomis, la vest, și strada Mircea cel Bătrân, la est), va putea citi, pe zidul casei vechi de la numărul 28, doar cele scrise pe placa referitoare la Maria Tănase.

Cealaltă plăcuță, ce marca rezidența temporară a agentului sovietic Cico Dumitrescu, a fost, Slavă Domnului, înlăturată!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Fostul șofer al lui Liviu Dragnea conduce Federația Română de Atletism! N-are nicio treabă cu alergarea, e prieten doar cu cățărarea

* VIDEO. Șoșoacă, scelerată: „Dacă îndrăznește cineva să pună mâna pe noi, să ne vaccineze, va muri!”

* Și Șoșocul delirează: „Jandarmeria voia să-i pună somnifere în apă, să cadă de acolo”! Dar „Stegarul dac”, vigilent, „a băut apa condensată de la aparatele de aer condiționat”! Până când i-a dat Zară o sticlă…

* După 11 zile de libertate, Liviu Dragnea e convocat la DNA. Gornistul personal: „Hărțuirea continuă! Sistemul #Rezist nu se lasă!”

* Cele 4 pensii speciale ale lui Valer Dorneanu: 9.180 de euro pe lună, dintr-un venit total de 17.200 de euro

* Cozmin Gușă a fost eliminat din patronatul Realitatea Plus! Avea 49,5%, acum are 0,125%! Noua „jupână” e Alexandra Păcuraru, cu 99,75%

* 8 localnici din Corabia au ajuns în Dunăre, din cauza barcagiului beat și lacom. Un tânăr de 21 de ani a dispărut în apele fluviului

Radu Moraru, amendat pentru fantasmele cu teste anti-Covid prin „bețișoare băgate în fund”. „Vor să ia teste din anus. E sodomizare!”

* Nunta secretă a Simonei Halep. Petrecerea a avut loc în vila de un milion de euro a tenismenei, la Izvorani, pe malul lacului Snagov

* La fotbal, suntem rușinea Olimpiadei: Coreea de Sud – România 4-0! Mai bine stăteam acasă! Marii vinovați: „patriotul” Gigi Becali și alții ca el

2 COMENTARII

    • Parcă-iii… mai parfumat aerul, ACUM, pe strada aceea din Constanța-veche!

      Iar placa de marmură-albă de pe Kogălniceanu 28, care-o onorează pe… „Pasărea Măiastră” (cum a numit-o Nicolae Iorga pe Maria Tănase, poate și referindu-se la cunoscuta ei idilă pariziană cu… Constantin Brâncuși!) parcă-iii… mai curată, mai luminoasă!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.