Victoria Codruței Kovesi este și a PNL, care a jucat formidabil la Bruxelles. Un rol important l-a avut și Monica Macovei

2
7636
Siegfried Mureșan și Ludovic Orban

Votul de azi, din Comisia LIBE a Parlamentului European, a fost și o bătălie teribilă între PNL și PSD, câștigată finalmente de PNL, printr-o mobilizare fantastică.

Dintre cele 49 de voturi valabil exprimate (26 pentru Kovesi, 22 pentru francezul Bohnert, 1 pentru germanul Ritter), 11 aparțin unor europarlamentari români. Asta înseamnă un procentaj de 22,5%, deși printre cei 120 de membri titulari ai Comisiei LIBE sunt doar 6 români, adică 5%. Procentual, de 4,5 ori mai puțin!

Cum a fost posibil? Există o regulă care permite ca un membru al Comisiei să poată fi înlocuit cu un alt eurodeputat, în anumite condiții. Această portiță au folosit-o la maximum cei de la PNL, în urma unei strategii transmise de la București. Totul s-a făcut cu OK-ul președintelui PNL, Ludovic Orban.

PNL are un singur membru titular în Comisia LIBE: pe Traian Ungureanu. Prin substituiri legale, la ședința-cheie de astăzi au mai adus alți patru eurodeputați: pe Siegfried Mureșan, Adina Vălean, Marian Jean Marinescu și Cristian Bușoi. Toți au votat.

Și PSD s-a mișcat în acest sens, dar cu mai puțin spor. PSD-iștii aveau trei membri în Comisie: Maria Grapini și Emilian Pavel, Gabriela Zoană. Au mai reușit să aducă doi: Claudiu Ciprian Tănăsescu și Răzvan Popa.

Așa s-a ajuns la un echilibru între PNL și PSD, 5-5, deși PSD-iștii porneau cu avantajul de 3-1.

Toți PNL-iștii au votat pro-Kovesi. Toți PSD-iștii au votat pro-Bohnert, adică anti-Kovesi.

Dar tabăra pro-Kovesi a mai avut un român: Monica Macovei, din grupul conservatorilor europeni. Și nu doar votul acesteia, ci și uriașa ei influență, clădită în două mandate solide de europarlamentar. Reunindu-și forțele, grupul PNL – ca parte a celui mai mare partid din Parlamentul European (PPE) – și Monica Macovei au convins mulți eurodeputați din alte țări s-o voteze pe Laura Codruța Kovesi.

Românii care au votat astăzi în Comisia LIBE:

 • Populari (5 = 1 + 4): Traian Ungureanu + Siegfried Mureșan, Adina Vălean, Marian Jean Marinescu, Cristian Bușoi
 • Social-democrați (5 = 3 + 2): Maria Grapini, Emilian Pavel, Gabriela Zoană + Claudiu Ciprian Tănăsescu, Răzvan Popa
 • Conservatori (1): Monica Macovei.

Din Comisia LIBE face parte și Csaba Sogor (UDMR).

Mesajul victorios al lui Siegfried Mureșan

„I-am învins! Rezultatul votului de acum din LIBE: Laura-Codruţa Kovesi (România) – 26 de voturi, Jean-Francois Bohnert (Franţa) – 22 de voturi, Andres Ritter (Germania) – 1 vot. Este o mare victorie a României, la care şi noi, europarlamentarii din Partidul Naţional Liberal, am contribuit decisiv cu voturile noastre în Parlamentul European. Somăm Guvernul României să înceteze orice sabotare a candidatului român pentru poziţia de Procuror-Şef European”. (Postarea pe Facebook a lui Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL)

Mesajul victorios al lui Ludovic Orban

 • „Ieri și astăzi, România a repurtat două victorii remarcabile la nivelul Parlamentului European, prin votul în Comisia CONT și prin votul din Comisia LIBE, care a fost acordat candidatului român, Laura Codruța Kovesi, pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European”.
 • „Felicit parlamentarii Partidului Național Liberal și partenerii noștri din Partidul Popular
  European pentru efortul remarcabil pe care l-au depus pentru a contribui la această reușită”.
 • „Astăzi, în Comisia LIBE, cinci europarlamentari ai Partidului Național Liberal, care au reprezentat grupul Partidului Popular European, chiar dacă nu sunt membri ai Comisiei LIBE, și-au exercitat votul în favoarea candidatului român”.
 • „Condamn ferm atitudinea de sabotaj care a fost realizată de coaliția majoritară PSD-ALDE, care a trădat România și a orchestrat o campanie de denigrare prin dezinformare la nivelul Parlamentului European împotriva candidatului român la funcția de procuror-șef”.
 • „Somez Guvernul și coaliția majoritară să înceteze orice demers la nivelul Consiliului și la nivelul Parlamentului European în ceea ce privește procedurile ulterioare. Ieri și astăzi, România a repurtat o victorie, dar este necesară, măcar în ceasul al doisprezecelea, mobilizarea tuturor actorilor politici din România pentru a maximiza șansa candidatului
  român de a obține funcția de procuror-șef, o funcție extrem de importantă la nivel european”.
 • „Voturile exprimate atât în Comisia CONT, cât și în Comisia LIBE au fost conforme cu evaluarea obiectivă care a fost făcută de juriul desemnat de Comisia Europeană și care a arătat clar că, dintre cei trei candidați, cea mai bună este Laura Codruța Kovesi, candidatul român”.
 • „Consider că România trebuie să fructifice această șansă enormă pe care o are, de a putea ocupa o funcție importantă la nivel european, funcție care să crească influența și prestigiul României la nivel european”.
 • „Votul din Consiliu, în COREPER, adică în Reuniunea Reprezentanților Misiunilor Țărilor membre ale UE, a fost afectat grav de poziționarea politică a Guvernului României, care, deși nu a recunoscut public până acum și nu a făcut public mandatul până acum, a dat
  mandat reprezentantului României să voteze împotriva candidatului român”.
 • „Este momentul ca PSd și ALDE să se trezească și să înțeleagă faptul că nu mai pot, la
  nesfârșit, să calce în picioare interesele României, interese fundamentale care trebuie susținute la nivel european”.
 • „În ceea ce ne privește, continuăm eforturile de susținere a candidatului român și vom uza de toată influența pe care o avem la nivel european pentru a asigura succesul candidatului român”.

CITIȚI ȘI:

VIDEO. A vrut Grapini să-i fure un vot lui Kovesi? A intervenit olandeza Sargentini: „Lasă-mă pe mine să fac asta!”

VICTORIE!!! Kovesi – 26 de voturi, Bohnert – 22, Ritter – 1. Românca a obținut nominalizarea pentru șefia Parchetului European. Acum e mare favorită!

Kovesi a stat în avion pe loc de om simplu. Lângă ea, la clasa lux, se lăfăiau doi europarlamentari PSD-ALDE. Povestea călătoriei, spusă de un jurnalist

Victorie mare pentru Kovesi: primul loc în Comisia CONT, cu 12 voturi. Francezul a luat 11 voturi, iar neamțul – unul

Kovesi l-a invocat pe judecătorul-martir Giovanni Falcone, atrăgând simpatia unei eurodeputate italiene

Maria Grapini a fost pusă la punct pentru comportament bădărănesc: „Vă rog, nu faceți asta!”

Șase voci pentru adevăr. Campania de denigrare a Codruței Kovesi, denunțată în Parlamentul European

„Păcat că n-aţi putut vedea feţele PSD-istelor Ţapardel, Zoană şi Grapini când s-au anunţat rezultatele. O combinaţie unică de ură şi decepţie”

Tudorele, ia-o p’asta! „E o onoare să fiu pe aceeași listă cu doamna Kovesi. Am toată admirația pentru curajul ei”

Parastas la Antena 3. Gâdea vede stafii nemțești. Kovesi primește note minuscule: 3, 2, 1 și chiar 0

Ivane, tot PSD-ist ai rămas! Umbli cu minciuni, măruntule! Îți stă în gât Codruța Kovesi

2 COMENTARII

 1. Bravoo, d-na procuror Kovesi! Bravoo, PNL, ati invatat bine jocul de la Bruxelles, ati facut o strategie buna si-ati ajutat-o pe Codruta Kovesi sa aduca speranta in viata noastra, care de 2 ani este din ce in ce mai gri! Hai, PNL, ca se poate, pe cand o strategie buna ca sa scapam si de psd-alde??

 2. se dezinforma cumva ca monica macovei ar fi votat anti-kovesti bine nu am crezut o clipa acest lucru,macovei este de incredere lupta contra mafiei fsn-psd,ideea este ca strainii sant mai patrioti de multe ori,lumea cred ca s a lamurit cine este psd

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.