Victorie mare pentru Kovesi: primul loc în Comisia CONT, cu 12 voturi. Francezul a luat 11 voturi, iar neamțul – unul

2
18091
Laura Codruța Kovesi

Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe primul loc pentru șefia Parchetului european, după votul din Comisia CONT. Rezultatul votului: Kovesi – 12, Bohnert (Franța) – 11 voturi, Ritter (Germania) – 1.

Comisia pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European a votat marți seară candidatul preferat pentru funcția de procuror-șef al Parchetului european.

Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe primul loc, cu 12 voturi, Jean-Francois Bohnert (Franța) este pe locul 2, cu 11 voturi, iar Andres Ritter (Germania) a obținut un singur vot.

Este a doua victorie a româncei, după cea din comisia de specialitate, formată din 12 experți în justiție. Acea comisie tehnică i-a desemnat pe cei trei finaliști, în ordinea punctajului: 1. Kovesi; 2. Bohnert; 3. Ritter.

Ulterior, Colegiul COREPER al Consiliului UE (format din ambasadorii la UE ai țărilor membre) i-a dat câștig de cauză francezului Bohnert, cu 50 de puncte, urmat de Kovesi și Ritter, cu câte 29 de puncte.

Ce urmează

Votul din Comisia CONT este unul consultativ. Mâine, miercuri dimineața, va avea loc votul în Comisia LIBE, o comisie mai mare, cu 60 de membri. Acel vot va fi unul care va conta enorm în desemnarea procurorului-șef european.

Votul în Comisia LIBE va fi secret, așa cum a fost și în Comisia CONT.

Ulterior, Comisia LIBE a Parlamentului European va negocia cu Consiliul COREPER al Consiliului UE, până când se vor pune de acord în privința câștigătorului.

Dacă Comisia LIBE va opta pentru francezul Bohnert, care este și opțiunea COREPER, alegerea va fi o formalitate.

Dacă Comisia LIBE va opta pentru Kovesi sau Ritter, atunci decisive vor fi negocierile dintre LIBE și COREPER, pentru desemnarea câștigătorului: KOVESI/RITTER sau BOHNERT?

Candidatul declarat câștigător din aceste negocieri LIBE – COREPER va fi supus votului din plenul Parlamentului European.

Procurorul-șef al Uniunii Europene va fi stabilit în urma negocierilor finale dintre Parlamentul European și Consiliul UE.

CITIȚI ȘI:

SONDAJ: Vor trebui judecați Dragnea, Tudorel, Dăncilă, Tăriceanu, Vâlcov etc. pentru distrugerea cu premeditare a României?

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here