marți, mai 21, 2024
AcasăCulturăVictimă a Covidului în lumea culturii: Doina Păuleanu, inegalabila directoare a Muzeului...

Victimă a Covidului în lumea culturii: Doina Păuleanu, inegalabila directoare a Muzeului de Artă din Constanța

-

Perfidul Covid-19 a răpus-o, în noaptea de marți spre miercuri, pe Doina Păuleanu (72 de ani), directoarea Muzeului de Artă din Constanța. Era una dintre cele mai proeminente figuri ale vieţii culturale din Dobrogea, recunoscută drept un autentic profesionist în domeniu.

Doina Păuleanu era mereu, din fire, de o bună dispoziție și de un optimist absolut debordante, molipsitoare. Obișnuia să repete că toate problemele de pe lumea asta au o rezolvare, mai puțin… boala! Și iată că a avut dreptate, pentru că a fost victima acestui teribil virus SARS-Cov-2.

“Era înzestrată cu o vastă cultură enciclopedică. Avea un discurs hipnotizant. Putea să vorbească minute în șir, în fraze complicate, doldora de informații, folosind cuvinte fără niciun dezacord verbal, fără să-și piardă nicicând șirul gândurilor. Vernisajele la care vorbea erau adevărate lecții de istoria artei. Spunea cu umor că poate vorbi cu lejeritate despre orice, mai puțin despre matematică și fizică. Numele său este cunoscut în întreaga țară și pronunțat cu respect. E greu, mult prea grea să scrii, să vorbești la timpul trecut despre Doina Păuleanu, o personalitate inegalabilă a culturii constănțene și românești”, o descrie cu emoție Mirela Stângă, jurnalist cultural constănțean.

Ultimul ei volum, albumul „Peninsula misterioasă. Incursiune în istoriile Constanței“, a fost lansat în noiembrie 2019. Acum aștepta să-i iasă de sub tipar o nouă carte.

- Advertisement -

Se pregătea de pensionare și își dorea ca, până atunci, să se materializeze una dintre cele mai mari dorințe ale sale: dezvelirea oficială a bustului Reginei Maria, amplasat deja în fața Muzeului de Artă din Constanța. Bustul, turnat în bronz de Oscar Han, a fost adus de la Balcic la Constanța, după cedarea Cadrilaterului, și zăcea aproape uitat în depozitele muzeului.

În ultima vreme, Doina Păuleanu a refuzat interviurile solicitate, pe motiv că este răcită, dar s-a dovedit că, de fapt, se „pricopsise” cu noul coronavirus. Starea sa de sănătate s-a agravat și a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase, unde a fost intubată.

Cetățean de onoare al județului Constanța; Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres al Franței

Doina Păuleanu – „Doinița”, pentru prieteni și colaboratori apropiați – a fost un om bun, modest, respectuos, optimist și, mai ales, pasionat de a crea ceva bun într-o comunitate din care a plecat prea devreme, lăsând în urmă o moștenire culturală durabilă pentru viitoarele generații.

- Advertisement -

“De astăzi, viața culturală constănțeană este mai săracă! Unul dintre cei mai reprezentativi oameni de cultură, din județul nostru și din întreaga țară, s-a stins din viață! De acum, Doina Păuleanu va avea în custodie operele de artă ale marilor artiști aflați Acolo Sus! Cuvintele sunt prea puține pentru a putea descrie un om minunat, un om deosebit, un om integru, un om de cultură, așa cum a fost doamna Doina Păuleanu! Cu profundă durere, transmit atât familiei, cât și celor apropiați doamnei Doina Păuleanu, sincere condoleanțe! Dumnezeu să o odihnească în pace!”, scrie liberalul Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, în comunicatul care a anunțat public trista veste.

Doina Păuleanu (născută la Brașov, pe 29 martie 1948), a absolvit Institutul de Arte Plastice (astăzi Universitatea de Artă) „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, secţia Istoria şi Teoria Artei, promoţia 1971, fiind colegă cu Andrei Pleșu, cu care a rămas într-o relație strânsă de prietenie și prețuire reciprocă toată viața. De altfel, acesta a fost prezent deseori la Constanța, inclusiv la lansările de carte ale colegei și prietenei sale, pentru care a și scris adesea prefețe sau cronici.

Doina Păuleanu și Andrei Pleșu – doi colegi de facultate, rămași prieteni apropiați

Doina Păuleanu era doctor în Istoria Artei (Universitatea Bucureşti) şi, din anul 1990, director al Muzeului de Artă Constanţa, unde lucra, ca muzeograf, de la absolvirea facultății, în 1971.

Criticul și istoricul de artă Doina Păuleanu a publicat, de-a lungul timpului, numeroase lucrări în domeniul său, dar şi despre principalele vestigii și atracţii istorice și culturale ale oraşului Constanţa și ale Dobrogei în general: volume de critică de artă, istorie a artei, management cultural sau antropologie urbană. Amintim doar câteva:

 • “Viaţa tăcută a naturii”;
 • “Grupul celor patru”;
 • “Tonitza”;
 • “Cazinoul din Constanţa”;
 • „Constanţa. Aventura unui proiect european” (2003);
 • „Constanţa 1878-1928. Spectacolul modernităţii târzii” (2005);
 • „Catedrala Sf. Apostoli Petru şi Pavel Constanţa” (2008);
 • „Moscheea Regală Carol I din Constanţa” (2010);
 • “ Singularitate şi reconstrucţie imaginară. Pictori români la Balcic” (publicată în 2010, una dintre temele sale favorite fiind „Cadrilaterul” românesc, dintre 1913-1940, cu minunatul Balcic, unde M. S. Regina Maria aduna crema artelor plastice românești).

Cetățean de onoare al județului Constanța (prin hotărârea Consiliului Județean din 2019), Doina Păuleanu a primit, pentru activitatea laborioasă și opera valoroasă, numeroase distincții și recunoașteri, naționale și internaționale, dintre care menționăm:

 • Ordinul Meritul Cultural, în grad de ofiţer, în 2004;
 • Premiul naţional de Muzeologie „Margareta Sterian”, în 2004;
 • Premiul Academiei Române “George Oprescu”, în domeniul istoriei artei – 2005 (pentru lucrarea “Constanța 1878–1928. Spectacolul modernității târzii”);
 • Premiul Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres, din partea Ministerului Culturii din Franța, în anul 2008.

Și datorită Doinei Păuleanu, Muzeul de Artă constănțean este unul dintre cele mai valoroase din țară

Și grație eforturilor și competenței Doinei Păuleanu, Muzeul de Artă Constanța deține una dintre cele mai mari și valoroase colecții de artă din țară, opere ce fac parte din patrimoniul inestimabil al României. În acestă instituție de cultură se află opere aparținând marilor pictori și sculptori români, cele mai importante fiind semnate de Nicolae Tonitza, marea sa iubire artistică, sau de Nicolae Grigorescu, precum și de mulți alți artiști români de mare valoare.

Colecția de picturi realizate la Balcic de către cei mai reprezentativi pictori români din interbelic este cea mai valoroasă din țară, pentru acea perioadă.

„Un om extraordinar s-a stins după o luptă încrâncenată cu un virus nemilos. O mare pierdere pentru cultura românească, un gol imens în sufletele noastre! Noi, colectivul muzeului al cărui bun părinte a fost cu pasiune şi dăruire atâţia ani, nu putem pune în cuvinte durerea imensă pe care o trăim în aceste clipe! Drum bun, Om Frumos, fie ca sufletul tău nobil să-şi continue viaţa în Lumină, să inspire şi să vegheze la fel cum a făcut aici, pe pământ!”, au scris colegii Doinei Păuleanu, pe pagina de Facebook a Muzeului de Artă din Constanţa.

Doina Păuleanu în tinerețe

Ca un omagiu adus defunctei, astăzi a fost dezvelit oficial bustul Reginei Maria, pe care Doina Păuleanu l-a găsit rătăcit prin depozitele constănțene

Astăzi, în prezența președintelui Consiliului Județean Constanța (CJC), Mihai Lupu, a vicepreședintelui Consiliul Județean, Stelian Gima, a viceprimarului municipiului Constanța, Ionuț Rusu, precum și a consilierului președintelui CJC pe probleme de cultură, Vasile Gherghilescu, a fost dezvelită această operă monumentală, realizată de marele sculptor român Oscar Han în anul 1932, fiind amplasată pe un soclu înalt special, ridicat în fața Muzeului de Artă din Constanța.

 „Astăzi trebuia sa fie o zi frumoasă, o zi de o reală emoție, în care nu numai că am dezvelit o operă monumentală, ci bustul suveranului ce ne-a unit prin grijă și curaj! Din păcate, omul de cultură care a marcat istoria culturală a Constanței, Doina Păuleanu, cea care a avut acest vis de a pune în valoare bustul Reginei Maria, din păcate nu mai este de puțin timp printre noi. Așa cum știți cu toții, a plecat într-o altă lume, poate o lume mai bună, care o va prețui mai mult decât am reușit noi să o prețuim. Cea care a lăsat cel mai mare gol în lumea oamenilor de artă constănțeni va ramâne în sufletele noastre! Pentru a-i prețui memoria și a o cinsti, voi iniția un proiect de hotărâre al Consiliului Județean Constanța, ca acest muzeu, căruia și-a dedicat practic toată viața, să se numească Muzeul de Artă «Doina Păuleanu» Constanța. Îi rog pe toți constănțenii să păstrăm împreună un moment de reculegere în memoria celei care a fost Doina Păuleanu!, a spus președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

Ceremonia dezvelirii bustului Reginei Maria și a depunerii de coroane de flori, în fața îndoliatului Muzeu de Artă din Constanța

Bustul Reginei Maria este o lucrare pe care primarul din Balcic, Octavian Moșescu, i-a comandat-o sculptorului român Oscar Han. Realizat în anul 1932, acesta a fost dezvelit în septembrie 1933, iar în 1940, când s-a cedat Cadrilaterul” Bulgariei, sculptura a ajuns la Constanța, fiind depozitată în diverse spații. Lucrarea era înscrisă în patrimoniul Muzeului de Artă Constanța ca fiind… anonimă: „bust de femeie”!  În data de 27 noiembrie 2020, cu doar câteva zile înainte de Ziua Națională a României, bustul din bronz al Reginei Maria a fost înălțat pe soclul special ridicat în fața Muzeului de Artă Constanța.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

2 COMENTARII

  • Pentru cei care au respectat-o și în memoria sa, a fost deschisă o carte-de-condoleanțe: persoanele care doresc să lase un mesaj scris o pot face la intrarea principală a Muzeului de Artă din Constanța, de pe bulevardul Tomis, între orele 09.00 -17.00, până la finalul acestui an!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -