Vela a scăpat de „chestorul lui Carmen Dan”, după haosul din vămi. Buda are în palmares și tragedia de la Caracal

0
2624
Ioan Buda și Carmen Dan, în vremurile lor de glorie / FOTO: Inquam Photos - George Călin

De joi, 21 mai, Poliția de Frontieră nu mai e condusă de chestorul general Ioan Buda (63 de ani). Oficial, acesta a demisionat „din motive personale” și s-a pensionat. În realitate, el a fost forțat să plece, după modul haotic în care a organizat, în ultima săptămână, intrarea în țară a miilor de români la punctele de frontieră din vestul țării.

De altfel, comunicatul MAI diferă clar de cel al Poliției de Frontieră. În timp ce „frontieriștii” au anunțat că Buda „și-a înaintat demisia din motive personale”, ministerul condus de Marcel Vela a comunicat că „s-a dispus eliberarea din funcție” a șefului Poliției de Frontieră, „ca urmare a evaluării situației operative realizate la nivelul conducerii MAI”.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a aprobat pensionarea lui Ioan Buda, iar atribuțiile acestuia vor fi preluate de adjunctul său, chestorul principal de poliție Liviu Bute.

„Demisia” lui Buda vine după ce în ultima vreme Poliția de Frontieră a gestionat prost cozile uriașe ale românilor care se întorceau din vestul Europei, pe fondul restricțiilor de circulație impuse atât de România, cât și de statele vecine.

Ioan Buda a fost șeful Poliției Române timp de 13 luni, fiind numit de Carmen Dan în iunie 2018. El a fost „ascuns” de Guvernul Dăncilă după tragedia de la Caracal, în iulie 2019.

Deși s-a dovedit că a organizat catastrofal Poliția Română, tolerând numirile politice și încurajând legăturile dubioase ale unor șefi de poliție cu clanurile interlope, „boli” care au ieșit la iveală în toată hidoșenia lor în dubla tragedie de la Caracal (Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu, victimele psihopatului Gheorghe Dincă), chestorul general Ioan Buda a fost „pedepsit” de guvernarea PSD prin mutarea la șefia Poliției de Frontieră! Pentru băieții deștepți din poliție și din politică, o adevărată „fabrică de bani”.

De data asta, lui Buda i s-a înfundat: a fost forțat să plece. E drept că, pe legile actuale, va avea partie de o pensie îndestulătoare, urmând să încaseze în jurul a 16.000 de lei pe lună (peste 3.000 de euro).

Comunicatul Poliției de Frontieră

„În cursul acestei zile, chestorul general de poliție Ioan BUDA și-a înaintat demisia din funcția de inspector general al Poliției de Frontieră Române, din motive personale.

La final de mandat, chestorul general de poliție Ioan BUDA transmite polițiștilor de frontieră întreaga sa apreciere pentru efortul depus și pentru profesionalismul de care au dat dovadă constant.

De asemenea, chestorul general de poliție Ioan BUDA mulțumește pentru implicare și pentru sprijin tuturor colaboratorilor instituționali, celor din rândul societății civile, dar și organizațiilor profesionale și sindicale ale polițiștilor.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, raportul a fost înaintat, pentru aprobare, ministrului Afacerilor Interne.”

Comunicatul Ministerului de Interne:

„Ca urmare a evaluării situației operative realizate la nivelul conducerii Ministerului Afacerilor Interne, s-a dispus eliberarea din funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a domnului chestor general de poliție Ioan BUDA începând cu data de astăzi, 21 mai 2020.

La solicitarea ofițerului, domnul ministru al Afacerilor Interne, Ion Marcel VELA, a aprobat solicitarea de demarare a formalităților pentru încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare, începând cu data de 1 iunie 2020.

Atribuțiile funcției de inspector general vor fi preluate de chestorul principal de poliție Liviu BUTE, adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here