Vaccinul rusesc anti-Covid: 14% dintre utilizatori se plâng de efecte secundare. Studiile clinice au început abia acum

1
1105

Circa 14% dintre voluntarii care au testat vaccinul rusesc anti-Covid se plâng de efecte secundare, recunosc autoritățile de la Moscova, la peste o lună de când Putin a anunțat că Rusia are serul-minune.

Rușii au început abia acum studiile clinice de faza a III-a pentru “Sputnik V”, vaccinul sintetizat de un laborator de stat, după ce au comunicat că-l pun în vânzare.

Numeroși cercetători din întreaga lume și-au arătat prudența față de vaccinul “Sputnik V”, avertizând că darea în folosință înaintea studiilor clinice de faza a III-a poate fi foarte periculoasă. Cazul produsului sintetizat de suedezii de la AstraZeneca și cercetătorii de la Oxford, care s-a împotmolit tocmai la faza a III-a (ultima) a studiilor după ce unul din cei 28.000 de voluntari a reclamat efecte secundare grave, arată la ce își expune Putin compatrioții.

Avertismentele cercetătorilor s-au confirmat oficial acum, când Mihail Murașko, ministrul Sănătății de la Moscova, a declarat că, după vaccinarea a 300 din cei 40.000 de voluntari, 14% dintre ei (deci 42 din 300) au reclamat “mici efecte secundare”: stări de slăbiciune, febră și dureri musculare.

În plus, încă nu se știe clar ce efecte va avea acest vaccin pe termen lung, dacă este eficient și sigur. „Aproximativ 14% au avut mici efecte secundare de slăbiciune, dureri musculare pentru 24 de ore și ocazionale creșteri ale temperaturii”, a declarat ministrul rus pentru agenția de știri TASS. „Complicațiile sunt detaliate în instrucțiunile de utilizare, fiind previzibile”, a dat acesta asigurări.

Și vaccinul rusesc – la fel ca și celelalte dezvoltate de companii occidentale și aflate tot în faza a III-a a studiilor clinice – se administrează tot în două doze. După prima doză, la 21 de zile distanță, se administrează o a doua. Rusia e pe locul 4 în lume la infectări, cu 1,1 milioane de oameni îmbolnăviți de Covid-19 de la începutul epidemiei. Asta înseamnă că, până cum, 1 din 140 de ruși a contractat boala.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Nicușor Dan mai are avans 2,5% în fața Gabrielei Firea. Traian Băsescu rupe 9% de la candidatul PNL & USR-PLUS

O nouă escrocherie marca Radu Moraru: 300 de candidați-fantomă! „Nașul” vinde funcții publice de 200.000 de euro, instituind oficial „taxa de protecție” în politică

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here