USR depune luni în Parlament un proiect de lege pentru eliminarea penalilor din administrația publică

0
2572

USR depune luni, în Parlament, un proiect de lege prin care li se interzice condamnaților penali să mai lucreze în administrația publică. Proiectul ar reprezenta o lovitură în plin mai ales pentru partidele “tradiționale”, care au populat administrația cu numeroase persoane menținute în funcții, deși au condamnări penale.

Inițiativa îi vizează pe cei care n-au statut de funcționari publici, dar lucrează în administrația publică. „Nu toți cei care lucrează în administrația publică sunt funcționari publici. De fapt majoritatea covârșitoare a acestora e formată de cei care au un contract de muncă, cunoscuți drept personal contractual. Mai mult de un milion de persoane plătite din fonduri publice au acest statut, dintr-un total de 1.235.014 de angajați în administrația publică. Pentru ei, nu intervine încetarea de drept a contractului de muncă atunci când au condamnare penală pentru o infracțiune de serviciu sau de corupție dacă executarea pedepsei a fost dispusă cu suspendare, așa cum e cazul funcționarilor publici. Pentru personalul contractual, Codul Muncii prevede încetarea de drept a contractului de muncă doar dacă acesta execută efectiv pedeapsa în închisoare”, a explicat Florina Presadă, senatoare USR și autoarea proiectului de lege.

„Prin această propunere legislativă, pe care o voi depune mâine la Senat, completez Codul Administrativ astfel încât să intervină încetarea de drept a contractului de muncă pentru cei angajați în administrația publică, dacă au fost condamnați definitiv pentru o infracțiune de serviciu, de corupție, contra autorității sau contra umanității, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei. În acest fel, și personalul contractual și funcționarii publici trebuie să răspundă acelorași exigențe de integritate pentru că numai asa putem proteja interesul public. Practic, prin această propunere legislativă ne asigurăm că nu vom avea penali în administrația publică“, a adăugat senatoarea USR.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Nicușor Dan mai are avans 2,5% în fața Gabrielei Firea. Traian Băsescu rupe 9% de la candidatul PNL & USR-PLUS

O nouă escrocherie marca Radu Moraru: 300 de candidați-fantomă! „Nașul” vinde funcții publice de 200.000 de euro, instituind oficial „taxa de protecție” în politică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.