Vaccinarea a 40% din adulți a dus Bucureștiul în scenariul verde: rata infectării a coborât la 1,49/1.000 de locuitori

0
658

Bucureștiul a intrat, de marți, în scenariul verde epidemic, rata infectării cu Covid coborând la 1,49/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile, iar un rol foarte important în această evoluție l-a avut vaccinarea masivă a populației.

Direcția de Sănătate Publică a anunțat că, de joi, ar urma măsuri de relaxare, dacă trendul se menține.

Pe 31 martie, Capitala avea o incidență uriașă, de 7,08/1.000, iar spitalele erau pur și simplu copleșite. Atunci s-a decis transformarea Spitalului de Ortopedie Foișor în unitate Covid, urmând scandalul care a dus la demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

Bucureștiul, pe urmele Israelului și ale Marii Britanii. Incidența infectării a scăzut pe măsură ce numărul locuitorilor vaccinați a crescut

Problema vaccinării a fost una majoră în toată țara în perioada martie-aprilie, dar bucureștenii au fost printre cei mai interesați români să se imunizeze. Oamenii au “fentat” în toate felurile posibile platforma greoaie și criza de vaccinuri din București, ajungând să se programeze chiar pentru imunizare chiar și la sute de kilometri depărtare. În martie-aprilie a apărut un așa-zis turism de vaccinare, șoselele umplându-se de mașini cu bucureșteni care se învoiau de la serviciu pentru a merge chiar în Ialomița, Vrancea, Buzău, Dâmbovița sau Argeș să se imunizeze.

Acțiunea a dat rezultate, iar colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a anunțat marți, 11 mai, că Bucureștiul e pe primul loc în țară la rata de imunizare, cu 40% din populația eligibilă (peste 16 ani) deja imunizată.

Efectul acestui fenomen a fost că rata de infectare a început să scadă rapid. Bucureștiul a ajuns, într-o lună, sub incidența de 1,5 cazuri/1.000 de locuitori, iar tendința se menține. Valeriu Gheorghiță a pus marți în legătură, explicit, cele două fenomene: scăderea numărului de cazuri Covid și creșterea numărului de persoane vaccinate.

De asemenea, îmbucurător este și faptul că, în continuare, după liberalizarea vaccinurilor, există încă numeroși oameni care se prezintă pentru a fi imunizați.

Experiența țărilor care au depășit pandemia arată că, dacă sunt vaccinați 60% din locuitori (sau circa 70% dintre adulți), pandemia se încheie – cazul Israelului. Dacă se vaccinează 50% din locuitori (aproximativ 60% dintre adulți), pandemia intră sub control și scade puternic – cazul Marii Britanii.

Conform autorităților, printre măsurile de relaxare care vin cu scăderea sub 1,5/1.000 a cazurilor de infectare se numără deschiderea restaurantelor și a sălilor de spectacole la interior, cu capacitate de 50%, și mărirea la 300 a numărului participanților la evenimentele în aer liber.

În prezent, cinematografele, teatrele, barurile, restaurantele pot funcționa la doar 30% din capacitate.

Se discută posibilitatea ca localitățile unde s-au vaccinat majoritatea locuitorilor să ridice obligativitatea de a purta mască pe stradă

Deocamdată, interdicțiile privind circulația pe timp de noapte rămân.

România a fost una dintre țările cu cele mai puține restricții din Europa pe timpul pandemiei.

Premierul Florin Cîțu a evocat posibilitatea ca Guvernul să decidă aplicarea restricțiilor în funcție de rata de vaccinare a fiecărei localități. Hotărârea nu e încă luată, dar se discută pe marginea ei. Astfel, cetățenii din București și din Cluj, de exemplu, n-ar mai fi obligați să poarte mască de protecție pe stradă dacă se trece de un anumit procentaj de oameni vaccinați.

Conform colonelului Gheorghiță, București și Cluj conduc în topul orașelor din România la proporția populației imunizate, apropiindu-se de 50% din totalul locuitorilor eligibili (minimum 16 ani).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Afaceristul care l-a bătut pe Marian „Ceaușescu” e om-cheie în gruparea infracțională a primarului Pendiuc (PSD), dar și asociat cu soțul Ioanei Băsescu în afacerea „Moșia Brătienilor”

* SURSE: Ramona Săseanu, corespondent TVR la Craiova, nominalizată de PNL pentru a prelua șefia interimară a televiziunii publice, în locul Doinei Gradea

* Document-șoc capturat de SUA: Armata chineză pregătește din 2015 arme biologice și genetice, inclusiv coronavirusuri, pentru Al Treilea Război Mondial

* Încă un fake news demontat: „proteza de șold refuzată lui Leon Dănăilă”. Chirurgul spulberă minciuna că „nu se poate opera” pentru că Spitalul Foișor a devenit „spital Covid”

* „Fătălăilor! Marș!” Dana Budeanu, oripilată că se dau cărți gratis celor vaccinați

* De la videochat la Voluntari TV. Oana Lovin a primit emisiune la televiziunea lui Pandele, finanțată din bani publici

* Soția lui Nelu Ploieșteanu să nu-i mai acuze pe medici, ci să se acuze pe ea însăși, pentru că nu l-a vaccinat! În schimb, l-a lăsat să cânte prin restaurante, condamnându-l la moarte

* Au vrut să vâneze iepuri și fazani, dar s-au împușcat între ei! Vânătoarea era ilegală. Unul dintre braconieri are capul zdrobit

* Ion Cristoiu a pierdut procesul cu istoricul care-l demascase drept informatorul „Coroiu” al Securității. Instanța: probele sunt clare

* Vecina Serbia reintroduce serviciul militar obligatoriu, din 2022, atât pentru bărbați, cât și pentru femei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here