Ion Cristoiu a pierdut procesul cu istoricul care-l demascase drept informatorul „Coroiu” al Securității. Instanța: probele sunt clare

9
22552

Ion Cristoiu, fondatorul „Evenimentului zilei“, a pierdut procesul pe care i l-a intentat istoricului Mădălin Hodor, după ce acesta a dezvăluit, în 2018, că ziaristul a fost informator al Securității cu pseudonimul “Coroiu”. Motivarea instanței, dată acum și preluată de Comisarul.ro, arată fără echivoc că istoricul a făcut “afirmații factuale”, “probate cu depunerea la dosar a înscrisurilor în discuție”.

Acțiunea înaintată de Ion Cristoiu – alias „Coroiu” – a fost respinsă ca neîntemeiată. Jurnalistul, a stabilit instanța, este o persoană cu notorietate, fondator de ziare și mentor pentru alți ziariști, prin urmare nu se putea preleva de faptul că dezvăluirile lui Mădălin Hodor n-ar fi fost de interes public.

Totul a plecat de la un interviu pe care Mădălin Hodor l-a acordat “Newsweek” în 2018. Acesta dezvăluia atunci că, până în 1985, Cristoiu a figurat ca sursă a Securității, sub pseudonimul “Coroiu”.

Cristoiu era și atunci jurnalist, calitate în care intra în contact cu foarte multe persoane din toate mediile, dar și cu străini.

Fragment din motivarea instanței

“Faptele esenţiale reţinute de instanţele de fond arată că pârâtul Hodor Mădălin Vasile a acordat un interviu la data de 28.05.2018, publicat on line de Newsweek, interviu intitulat „Mădălin Hodor confirmă: Ion Cristoiu a fost sursă a Securităţii”, în cuprinsul căruia a făcut referire la menţionarea reclamantului pe una dintre listele ce cuprind sursele fostei Securităţi a statului comunist la care s-a renunţat în anul 1985, apreciind că aceasta implică existenţa calităţii sale de sursă anterior momentului evocat.

Pârâtul Hodor Mădălin este salariatul pârâtei CNSAS în funcţia de consilier în Direcţia Investigaţii şi totodată cercetător acreditat, obținând informațiile menţionate în interviu în această ultimă calitate, ce îi dădea şi dreptul de a aduce la cunoştinţa publicului cele aflate cu ocazia cercetării desfăşurate;

reclamantul Cristoiu Ion este fondatorul publicației Evenimentul zilei, fost jurnalist, o persoană de interes pentru public prin prisma notorietății sale, considerat mentor de alți jurnalişti. Instanţele de fond au reţinut cu privire la aceste împrejurări că faptele pârâtului Hodor nu au caracter ilicit, deoarece ele se încadrează în limitele exercitării fireşti a dreptului la liberă exprimare al pârâtului, cuprinzând afirmaţii factuale, susceptibile de proba verității şi nu judecăţi de valoare, afirmaţiile fiind probate cu depunerea la dosar a înscrisurilor în discuţie“.

Reacția lui Mădălin Hodor, pentru Newsweek, după publicarea motivării la sentință

  1. Imediat după ce voi avea plăcerea să îl execut financiar pe Coroiu o să mă ţin de o promisiune făcută atunci când a început procesul. Anume că voi face publice toate chestiunile de culise care s-au întâmplat de la publicarea listelor. De la linşajul mediatic la hărțuirea administrativă internă. Am spus că o să o fac. Mă ţin de cuvânt.
  2. Voi începe (nu m-am hotărât dacă aici sau aştept să mi se deblocheze contul iniţial) cu publicarea stenogramelor ședințelor Colegiului CNSAS, pe care sunt convins că le veţi găsi extrem de interesante. În campania prin care s-a încercat să mi se închidă gura au fost scurse «pe surse» la A3 fragmentele convenabile și editate din unele.
    Eu o să le public INTEGRAL ( Of! Da. Ami pare rău la domnii şi doamnele din Colegiu. Le am pe alea originale, nu pe alea pe care v-aţi chinuit să le modificați. Auuuu! Veata mea! Şi aici puneţi voi fundalul muzical cu nişte spătare de scaune rupte.) Aşa o să fac. Le pun INTEGRAL. Să citească toată lumea. Transparență, cum ar veni. Știți voi ce însemna asta, nu-i aşa?
  3. Un mesaj special pentru domnul Cazemir Ionescu: «Ghinion!».

9 COMENTARII

  1. Licheaua bolșevică Coroiu a implementat comunismul iar acum implementează și democrația. In Epoca de Aur propaganda comunistă iți intra forțat pe toate găurile dar acum cât de prost să fii să mai caști gura la licheaua asta ???

  2. E totuși ciudat să discutăm despre informatorii care au implementat comunismul când Ion Iliescu trăiește și nu a turnat pe nimeni. E adevărat că nu domnia sa, ci tatăl domniei sale a implementat comunismul, dar …. Am uitat prea ușor că în 1989 partidul comunist număra peste 4,5 milioane de membri, că turnătorii depuneau informările la un ofițer de securitate care la rândul său dădea raportul partidului comunist care dispunea, sau nu, măsuri de represiune, îndepărtarea din funcție, arestarea sau internarea în ospiciu a „dușmanului poporului”. Cunosc prea mulți activiști de partid care au populat clasa politică postrevoluționară. Unii au furat la greu din „averea poporului” alții au fost doar complici

  3. Cu toate ca au trecut 33 de ani de la revolutie inca ma minunez de tupeul jegos al turnatorilor. Adica Cristoiu stia ca a turnat si ca a fost Coroiu, dar tot a cheltuit resursele statului roman pentru a-l da in judecata pe cel care a spus adevarul. Sunt extraordinar de jegosi indivizii astia. Pentru binele oamenilor n-ar face nimic, in schimb pentru binele propriei lor persoane i-ar omori pe toti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.