”Va fi și mai rău!” – avertizarea șefului OMS pentru țările care nu respectă măsurile anti-Covid

0
938
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS

Directorul general al OMS, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni că „multe țări merg într-o direcție greșită”, în lupta lor împotriva pandemiei, și a avertizat că „dacă nu sunt respectate regulile de bază, va fi și mai rău”.

Duminică au fost raportate 230.000 de cazuri de Covid-19 la nivel mondial, dintre care „aproape 80% au fost înregistrate în doar 10 țări, iar 50% provin din doar două țări – SUA și Brazilia”, a explicat oficialul OMS.

„Permiteți-mi să spun clar că multe țări merg într-o direcție greșită. Dacă regulile de bază nu sunt respectate, pandemia se va înrăutăți”, a accentuat Ghebreyesus, citat de presa internațională.

„Covid-19 este în continuare inamicul public numărul 1, dar acțiunile multor guverne și oameni nu reflectă acest lucru. Unicul obiectiv al virusului este să găsească oameni care să se infecteze”, afirmă Tedros Adhanom Ghebreyesus, care prevede că nu va mai exista nicio revenire la normalitate „în viitorul previzibil”.

Michael J. Ryan

La rândul lui, irlandezul Michael J. Ryan, directorul executiv al OMS, a pledat pentru închiderea parțială a unor zone din America.

„Nu este realist să vă așteptați la eradicarea coronavirusului în următoarele luni. Nici accesul la vaccinul perfect nu este asigurat”, a adăugat el.

În ceea ce privește redeschiderea școlilor, Ryan a adăugat că dacă virusul este suprimat în comunitate, școlile pot fi deschise în siguranță.

Directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a clasificat răspunsul țărilor la pandemie în patru categorii.

„Prima situație este cea a țărilor care au fost rapide și conștiente. S-au pregătit și au răspuns rapid și eficient de la primele cazuri. Ca urmare, până acum au evitat focare majore”, explică etiopianul.

Mai multe țări din regiunea Mekong, Pacific, Caraibele și Africa se încadrează în această categorie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS

Tedros Adhanom Ghebreyesus: „Liderii acestor țări au preluat comanda, au comunicat pașii care trebuie făcuți. Au pus în aplicare o strategie cuprinzătoare pentru găsirea, izolarea, evaluarea și tratarea cazurilor, urmărirea contactelor de carantină, și au fost capabili să suprime virusul. A doua situație este în țările în care a existat un focar major care a fost controlat printr-o combinație de conducere puternică și populații care au aderat la măsuri-cheie de sănătate publică. Multe țări din Europa și din alte părți au arătat că este posibil să controlezi focare mari. În aceste două situații, liderii de stat ridică treptat măsurile de protecție sanitară, pe baza unor date clare, pas cu pas, cu o abordare cuprinzătoare a sănătății publice, susținută de un sistem puternic de sănătate”.

Ghebreyesus consideră că o a treia categorie cuprinde țări care au trecut de primul vârf al focarului, dar au redus restricțiile, iar acum se confruntă cu noi vârfuri.

„În mai multe țări din întreaga lume, acum vedem din nou creșteri periculoase în cazuri cu spitale pline. Se pare că în multe țări măsurile de reducere a riscurilor nu sunt puse în aplicare”.

A patra categorie este cea a țărilor aflate în faza de transmitere intensă a virusului. „Vedem asta în America, Asia de Sud și diferite țări din Africa”, afirmă liderul OMS.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.