Ungaria falsifică istoria în manualele școlare: din noua ediție e ștearsă informația că Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar invazia e prezentată ca o luptă a Rusiei cu SUA și UE

5
4445
În manualele maghiare este publicată o caricatură care reia propaganda Kremlinului: Rusia ar lupta nu ucrainenii, ci cu SUA ș UE

Un nou scandal diplomatic a izbucnit între Ungaria și Ucraina după ce Guvernul de la Budapesta a modificat manualele de geografie pentru clasa a VIII-a, eliminând din capitolul destinat țării vecine informația privind anexarea Crimeei de Rusia, în 2014. Diplomați de la Ambasada Ucrainei au mers la Ministerul de Externe al Ungariei și au cerut corectarea urgentă a datelor false.

Conform site-ului Hvg.hu, noul text din capitolul rezervat Ucrainei în manual descrie invazia Rusiei în Ucraina drept un război civil! Mai mult, vechiul text, care scria despre anexarea Crimeei în 2014, a fost eliminat. Întregul capitol redă versiunea Moscovei în privința conflictului.

Oleg Nikolenko, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina, a cerut corectarea imediată a falsurilor publicate de puterea de la Budapesta în manuale.

Lecția din manual menționează: „În populata Ucraina, distribuția naționalităților este foarte inegală. Majoritatea sunt de naționalitate ucraineană, dar în partea de est a țării există o proporție semnificativă de ruși, iar în peninsula Crimeea aceștia formează majoritatea. Cele două limbi slave orientale (rusă, ucraineană) sunt similare. În părțile țării locuite de ruși, o cincime din populație vorbește o limbă mixtă ruso-ucraineană. În ciuda acestui fapt, cele două grupuri etnice sunt deseori în dezacord unul cu celălalt. Acest antagonism a declanșat, de asemenea, un conflict armat pentru peninsula Crimeea”.

În realitate, n-a existat niciun „conflict armat” între locuitorii din Crimeea. În 2014, Rusia a invadat peninsula cu trupe care nu purtau însemnele naționale – celebrii „omuleți verzi”. Apoi, cu armata rusă pe străzi, a fost organizat un așa-zis referendum care a stabilit că locuitorii vor să adere la Federația Rusă. Nimeni în lume n-a recunoscut această mascaradă.

Conform oficialului ucrainean Oleg Nikolenko, diplomații ucraineni au negociat la Ministerul Afacerilor Externe maghiar textul din manual, pe parcusul discuțiilor convenindu-se că partea despre Ucraina e inacceptabilă și prezintă faptele distorsionat.

Site-ul maghiar Hvg.hu notează: „Nu este pentru prima dată când autorii au inclus narațiunea rusă într-un manual despre situația din Ucraina. În 2017 s-a menționat, în conformitate cu faptele, că Rusia a anexat Crimeea și s-a scris și despre nașterea celor două regiuni separatiste. După 2018, războiul din estul Ucrainei, care se desfășoară aproape continuu din 2014 încoace, precum și cele două regiuni separatiste, au fost omise din carte”.

Mai mult decât atât, în manualul maghiar de geografie a fost publicată o caricatură care sugerează că, de fapt, în Ucraina este un conflict între Rusia, SUA și UE, și nu ar fi o invazie a Rusiei împotriva căreia luptă poporul ucrainean! Și această mistificare a realității este tot un narativ al propagandei oficiale rusești, care repetă zi de zi la posturile TV din Moscova că de fapt în Ucraina armata rusă luptă contra NATO.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cazul Blue Air: dezastrul provocat de tandemul PSD-UDMR din Guvernul Ciucă. Legătura dintre poprirea conturilor, oprirea zborurilor, politicieni și beneficiara directă a haosului, firma maghiară Wizz Air

* VIDEO. Rusia cere agresiv ieșirea României din UE, prin gura lui Șoșoacă: „De când suntem în UE, ne-am distrus! RoExit!”

* „Este absolut revoltător că directoarea liceului «Lazăr» propune ca model elevilor un golan de cea mai joasă speță, incult și scandalagiu, pe George Simion”

* Turcescu are și susținători. Grobianul Dan Tănasă, deputat AUR: „Absolut superb! Bravo, Robert!”

Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit

* VIDEO. Polițiști și interlopi terorizează Giarmata de doi ani cu chefuri nocturne în care muzica bubuie în tot cartierul. Sutele de reclamații rămân nesoluționate

* PSD-istul Adrian Țuțuianu este noul secretar general adjunct al Guvernului! În 2017 acuza multinaționalele că au scos oamenii la protestele anticorupție, acum este promovat de regimul Iohannis-PSD

* „Putin va fi judecat ca Miloșevici sau executat ca Ceaușescu”. O spune un rus, nu un ucrainean

* Ce înseamnă „lumea rusă”, noua doctrină de politică externă a Rusiei? Armand Goșu: „Conform definiției lor, și o țară din Africa sau un cartier din New York pot fi lumea rusă”

Un senator putinist și-a persecutat fiica de 25 de ani pentru că s-a opus invaziei din Ucraina. Fata a fugit din Rusia în Georgia

5 COMENTARII

  1. …păi și unde e minciuna că în Ucraina se luptă Rusia cu NATO ? Ce înseamnă armamentul american si instructorii tirmiși de americani în Ucraina ? Că se luptă cu Ucraina? Păi dacă s-ar fi luptat strict cu Ucraina se termina războiul de mult.
    Restul informațiilor din manual da, sunt trunchiate, dar asta e un adevăr, pe care voi îl mistificați. Cu ce sunteți dară mai breji ca ungurii ?

    • O, Doamne cate minciuni spui propangadistule sovietic! Cand a declarat Rusia razboi NATO? Sau invers? De cand NATO, ca organizatie, se implica in razboiul din Ucraina?! Daca tarile UE (si nu numai) si/ sau membre NATO sprijina separat Ucraina in incercarea de a se apara de cotropitorii rusi cu armament si instructori, inseamna in mintea ta de troll blestemat, ca se implica NATO? Cat de tampit poti sa fii? Si inca ceva: dac-as fi in locul lui Kuzmin nu ti-as da niciun ban. Pentru ca ai recunoscut ca este razboi un Ucraina si nu o operatiune speciala, asa cum ne minte (si va pune si pe voi sa ne mintiti) Rusia de multa vreme. Du-te dreaq pe pagina ambasadei Rusiei si scuteste-ne de trolisme puerile! Mars!

  2. Dacă te iei după bozgorașii ăștia, în Transilvania se vorbește numai ungurește… niște mincinoși ordinari.
    Mult mai grav e că minciunile astea ordinare se predau la școală…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here