vineri, martie 29, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaCe înseamnă "lumea rusă", noua doctrină de politică externă a Rusiei? Armand...

Ce înseamnă „lumea rusă”, noua doctrină de politică externă a Rusiei? Armand Goșu: „Nu înseamnă nimic! Conform definiției lor, și o țară din Africa sau un cartier din New York poate fi lumea rusă”

-

„Ruskii Mir” (“Lumea Rusă”), noua doctrină de politică externă a Rusiei aprobată luni de Vladimir Putin, este un termen extrem de vag care “nu înseamnă nimic!”, conform istoricului Armand Goșu, unul dintre cei mai buni rusologi și sovietologi pe care-i are România în acest moment. Conceptul a fost promovat foarte recent, începând cu anii 2000, după venirea lui Putin la putere, de către consilierul și ideologul acestuia, Vladislav Surkov.

Conform definiției date de Surkov, pe care Putin și întreaga elită politico-militară rusă și-au însușit-o în totalitate, „Ruskii Mir” se întinde pretutindeni unde oamenii simt, vorbesc, gândesc rusește, admiră cultura rusă, se bazează pe sprijinul Rusiei sau se tem de armele sale. „Dacă e să ne luăm după definiția lor, tot globul pământesc poate să devină parte a Ruskii Mir“, conchide istoricul Armand Goșu, calificând această doctrină ca fiind „aberantă”.

Conferențiar universitar, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, Armand Goșu a fost jurnalist la BBC și și-a pregătit și susținut doctoratul în istoria Rusiei la Moscova, în 1998, în fața unei comisii de profesori universitari ruși. „Audierile au durat 5 ore”, își amintește acum Goșu. El rămâne unul dintre cei mai buni analiști din România pe problemele spațiului ex-sovietic.

În luna martie, când în țara noastră aproape nimeni nu auzise sau vorbise în spațiul public despre Ruskii Mir (Lumea Rusă), Armand Goșu a alocat aproximativ o jumătate de oră, la emisiunea „Arhivele viitorului” a fizicianului Cristian Presură, pentru a lămuri acest termen despre care știa că stă la baza întregii strategii a lui Putin – inclusiv a invadării Ucrainei.

- Advertisement -

Ruskii Mir a fost inițial, după venirea lui Putin la Kremlin, un concept care viza mai degrabă acțiunile diasporei rusești în străinătate. A fost structurat de Surkov într-o definiție extrem de largă, în care poate fi inclusă, practic, orice țară a lumii, iar din 5 septembrie 2022 a devenit doctrina oficială a Rusiei lui Putin.

Documentul dat publicității luni de Kremlin are 31 de pagini pleacă de la ideea că Rusia “trebuie să protejeze, să salveze și să promoveze tradițiile și idealurile Lumii Ruse”.

Mai jos puteți citi ce înțeleg Putin și cei din anturajul său prin Ruskii Mir (Lumea Rusă), așa cum a explicat istoricul Armand Goșu.

- Advertisement -

„Ce este Ruskii Mir? Este acolo unde oamenii vorbesc și gândesc rusește, unde apreciază cultura rusă, unde văd în modelul rusesc o alternativă, unde-l respectă pe Putin al nostru  și unde oamenii se tem de armele noastre. Aceasta este influența noastră“

„Toată lumea are pe buze conceptul Ruskii Mir. Lumea rusească. Oare ce-o fi însemnând Lumea Rusească? O să vă dezamăgesc, o să vă spun abrupt că termenul nu este deloc clar. E definit în multe feluri, e utilizat în contextele unor discursuri de cultură, de civilizație rusească, de geopolitică în ultimii ani și în legătură cu aspectele religioase, ortodoxe. E vorba de ortodoxia slavilor de răsărit. Când apare în Rusia acest concept în dezbaterea publică? El datează abia de la începutul anilor 2000, odată cu venirea lui Vladimir Putin la Kremlin, și începe să fie utilizat de către oficiali guvernamentali atunci când vorbesc despre doctrina de politică externă a Rusiei. (…)

Conceptul e ceva mai vechi, deși n-a fost utilizat. În documente, dacă răsfoim letopisețe vechi, o să găsim într-unul din Secolul XI, care se referă la istoria slavilor de Est. Contextul în care apare pentru prima oară combinația de cuvinte Ruskii Mir este următorul. În letopiseț scrie: «Nu doar în Roma, ci peste tot, și în Herson și încă în lumea rusă». Fiind Secolul XI, e clar că se referea la slavii de est, pentru că nu exista o împărțire a lor în ruși, ucraineni și bieloruși. E important detaliul.

Ruskii Mir nu înseamnă nimic! Conceptul Lumea Rusească nu apare decât foarte, foarte târziu. În anii 2000 desemna acțiuni de soft power rusești, mai degrabă de influență a diasporei rusofone din străinătate. Iar cel care definește Ruskii Mir este consilierul și ideologul lui Putin, e vorba de Vladislav Surkov. E un personaj foarte interesant. El este cel care propune «democrația controlată». Toate conceptele importante cu care operează Putin sunt propuse și definite de Surkov. El e destituit, nu mai e la Kremlin de câțiva ani, scrie niște articole cu cheie, care sunt foarte greu de înțeles. (…) Ultimul articol, scris în toamna anului trecut, prin noiembrie, sugera că Putin va dezlănțui un război la scara întregii planete. Ori, până la urmă, Surkov pare să fi intuit cel mai bine cum gândește Putin.

Surkov e interesant nu pentru că i-ar fi Putin confident, ci pur și simplu pentru că înțelege mecanismul de gândire al lui Putin. Iată definiția dată de Surkov conceptului de Ruskii Mir. E cam lungă, e aberantă, dar asta e definiția celui care a definit conceptul și i l-a prezentat lui Putin, astfel că a intrat în circuitul internațional: «Ce este Ruskii Mir? Este acolo unde oamenii vorbesc și gândesc rusește sau unde apreciază mult cultura rusă (Deci nu trebuie să vorbești limba rusă – comentariul lui Goșu), acolo unde văd în modelul rusesc al dezvoltării naționale o alternativă pentru ce au acasă. Acolo unde-l respectă pe Putin al nostru. Acolo unde oamenii se tem de armele noastre. Aceasta este influența noastră. De asemenea, orice țară se bazează pe Rusia, pe apărarea și protecția ei, pe faptul că ea poate fi sprijinită în caz de conflict, și astfel de țări sunt foarte multe și în Africa și în întreaga lume, aceste țări sunt Ruskii Mir».

Așadar, o țară africană poate să aparțină Ruskii Mir! Dacă e să ne luăm după definiția lor, tot globul pământesc poate să devină parte a Ruskii Mir. Adică și cartierul din New York sau din San Francisco unde sunt emigranți ruși. Sau la Paris. Ăsta e conceptul pe care Putin l-a utilizat în aceste ultime săptămâni. A spus că Ruskii Mir e în pericol, că împotriva rușilor a început genocidul.

Mi se pare important, în acest context, să vedem ce înțelege Putin, sau anturajul lui Putin, prin Ruskii Mir. Repet, conceptul nu e deloc clar, iar definiția dată de ideologul care a promovat acest concept introduce în Ruskii Mir pe oricine: pe un iubitor de cultură rusă, pe un stat din Africa care se bazează pe sprijinul Rusiei…

Pentru mine a fost foarte neașteptat. Eu mă ocup de Rusia de vreo 30 de ani, dar nu încetez să mă minunez de ce descopăr în fiecare zi“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ce-a căutat George Simion la Colegiul „Gheorghe Lazăr”? „Nu s-a autoinvitat nicăieri. Directoarea Ionela Neagoe îl cheamă chiar ea pe Căpitan la microfon. Dacă e ordin de la servicii, cu plăcere”

* Rusia dă drumul la protestele de toamnă în Europa: George Simion cheamă poporul la revoltă pe 2 octombrie, pe motiv că „Oculta Mondială a scumpit gazul”

Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit

* Promovat de B1 TV, „nuntașul” Turcescu lovește din start: doar invitați AUR-isto-PSD-iști, cu „nuntașul” Palada în frunte! Publicul e oripilat: „Locul tău e la RTV. «AUR» scrie pe fruntea ta!”

În 10 luni de guvernare PSD-PNL, pensiile speciale au crescut în medie cu 438 de lei, iar cele obișnuite cu 3 lei, anunță Cătălin Drulă (USR)

„Dinastia Piedone”: PSD ar susține beizadeaua primarului pușcăriaș să-i ia locul acestuia în fruntea Sectorului 5! Tatăl și fiul sunt, de fapt, pionii oligarhului Dan Voiculescu

* „Putin va fi judecat ca Miloșevici sau executat ca Ceaușescu”. O spune un rus, nu un ucrainean

Un senator putinist și-a persecutat fiica de 25 de ani pentru că s-a opus invaziei din Ucraina. Fata a fugit din Rusia în Georgia

Translatorul lui Gorbaciov: „A murit șocat și năucit, devastat emoțional și psihologic” de războiul pornit de Putin în Ucraina

„A căzut” de la fereastră și directorul LukOil, oligarhul Maganov, care criticase deschis invadarea Ucrainei

- Advertisement -

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -