vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsUn motiv în plus pentru sindicate să iasă în stradă: din 2022,...

Un motiv în plus pentru sindicate să iasă în stradă: din 2022, bugetarii vor avea prime de performanță în locul sporurilor primite “din oficiu” că vin la muncă

-

Cele mai multe sporuri ale bugetarilor vor fi eliminate, începând din 2022, și înlocuite cu prime de performanță pentru angajații care sunt eficienți, a anunțat marți seara vicepremierul Kelemen Hunor.

Această veste era deja așteptată cu groază de mulți dintre angajații sistemului public, ale căror venituri au crescut constant fără ca acest lucru să se reflecte în vreun fel în randamentul lor la lucru și nici în calitatea serviciilor. Salariile în sectorul de stat au ajuns în 2019 cu 45% mai mari, în medie, decât cele din sectorul privat, care produce, de fapt, plusvaloarea și banii de taxe de unde sunt plătiți și bugetarii.

Unele sporuri, precum cele de lucru în locuri toxice sau în condiții primejdioase, sunt justificate. Dar majoritatea zdrobitoare sunt doar forme de a păcăli statul și de a obține niște bani suplimentari pentru o muncă pe care, oricum, respectivele persoane știau din prima secundă la angajare că trebuie s-o facă.

„Marea majoritate a sporurilor trebuie să dispară. Pentru ordonatorii principali de credite trebuie lăsată posibilitatea de a da premii pentru cei care au performanță”

Kelemen Hunor a explicat la Realitatea Plus că urmează un proiect de lege prin care actualul sistem de sporuri să fie eliminat. Se va face legislația de așa natură încât angajatorii să poată da premii de performanță, urmând astfel ca și statul să funcționeze precum companiile private: cine dă randament este recompensat suplimentar în baza meritelor, și nu a vechimii sau a departamentului unde e angajat.

- Advertisement -

Kelemen Hunor a dezvăluit că au existat deja discuții lungi în interiorul coaliției cu privire al eliminarea sporurilor: “Urmează un proiect de lege prin care toate sporurile vor fi discutate şi marea majoritate a sporurilor vor fi anulate, fiindcă nu se poate prin ordonanţă de urgenţă. Trebuie o analiză foarte serioasă. În acest an sporurile rămân în venitul de bază. Marea majoritate a sporurilor trebuie să dispară şi eventual pentru ordonatorii principali de credite trebuie lăsată posibilitatea de a da premii pentru cei care au performanţă, pentru cei care au eficienţă şi atunci se poate diferenţia între oameni care îşi fac treaba aşa cum trebuie. Dar e nevoie de o analiză. Nu se poate face într-o lună de zile o asemenea analiză şi nu se poate prin ordonanţă de urgenţă“.

Premierul Florin Cîțu vorbise și el recent despre această moștenire toxică a regimurilor PSD din ultimele decenii, cu zeci de sporuri, majoritatea absolut ridicole, care descurajează munca și competiția profesională la stat. Cîțu menționase că scopul Guvernului este de a corela veniturile cu performanța, și nu neapărat de a elimina sporurile.

În 2020, statul a plătit 110 miliarde de lei pentru salariile bugetarilor. Aproximativ 35 de miliarde au reprezentat sporuri

Premierul a dezvăluit că veniturile angajaților la stat s-au dublat, în medie, în ultimii 4 ani, iar în 2020 cheltuielile Guvernului cu anvelopa salarială au fost de 110 miliarde de lei, din care aproape 33% au reprezentat sporuri.

- Advertisement -

Elanul bugetarilor în materie de sporuri este uriaș. Există în sistem peste 50 de motive principale pentru a se acorda bani suplimentar peste salariu, de la vechimea în muncă (indiferent dacă faci sau nu ceva) până la lucrul în stres sau în ture. Eliminarea voucherelor de vacanță a generat deja proteste masive în rândurile personalului bugetar.
Sindicatele profesorilor au cerut acum câteva luni un spor de 2.000 de lei la salariu pentru că, în perioada cursurilor online, cadrele didactice au fost nevoite să deschidă computerele, înfruntând astfel radiațiile periculoase ale monitoarelor.

Acest spor există însă deja la alți funcționari, care primesc bani suplimentar pentru că lucrează „la ecran”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Vaiiiii…, păiiii…, NIMIIIIIC (!!!) nu URĂSC mai mult BUGETARII-român(eșt)i decât… CRITERIILE-de…-PERFORMANȚĂ (!!!!!), în evaluarea retribuționară sau de-carieră a muncii dumnealor!!!!!!!!!!!!!!

    Să vezi (ABIA!) ACUUU’… greve ;i mitinguri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -