Firea a semnat cu Pandele un contract prin care Bucureștiul plătește 1,2 milioane euro/an pentru ca autobuzele poluante din Voluntari să intre în Capitală!

2
5205
Orașele olandeze preocupate de sănătatea locuitorilor scapă de autobuzele poluante, pe care le înlocuiesc cu flote electrice. Pandele cumpără cu sutele vechile autobuze pe motorină și le bagă apoi pe trasee care intră în București. Pentru asta, bucureștenii îi și plătesc 1,2 milioane de euro pe an

Bucureștenii au ajuns să plătească 1,2 milioane de euro pe an (100.000 de euro/lună) pentru „privilegiul” ca autobuzele second-hand ale Primăriei Voluntari să intre în Capitală. Conform unei anchete publicate de Buletin.de, prin 4 acte adiționale semnate între primăriile conduse de soții Gabriela Firea (București) și Florentin Pandele (Voluntari), bucureștenii au ajuns să subvenționeze 90% din costurile liniilor preorășenești ale localității limitrofe.

Totul s-a petrecut în familie. Contractul s-a semnat între Asociația de Transport București-Ilfov, condusă la acel moment de Gabriela Firea, și Serviciul de Transport Voluntari, unde jupân este Florentin Pandele.

Ca urmare a acestei tranzacții, bucureștenii plătesc 90% din costurile de operare ale autobuzelor, iar Primăria Voluntari (proprietara mașinilor și beneficiara contractului) – restul de 10%.

Potrivit Buletin.de, contractul s-a semnat fără studii care să arate cât de eficientă financiar este investiția. În aceeași perioadă, Primăria Voluntari a cumpărat în rate 200 de autobuze second-hand din Olanda, aceste vehicule fiind apoi introduse pe liniile care intrau în București.

Clanul Firea-Pandele este expert în afaceri care mai de care mai dubioase și păguboase pentru locuitori, dar nimeni până acum n-a îndrăznit să le ia la puricat, cei doi și camarila lor fiind realmente „stat în stat” în România.

Firea și Pandele au transformat fulgerător în „oportunitate” o directivă europeană care ar fi trebuit să aducă descentralizare și îmbunătățirea condițiilor de trai pentru oameni

Afacerea autobuzelor vechi și poluante băgate contracost pe trasee din București s-a făcut în 2018, cei doi soți (Firea și Pandele) speculând cu viteza fulgerului o “oportunitate”. Conform unor reglementări europene, Autoritatea Metropolitană de Transport București (AMTB), aflată sub tutela Ministerului Transporturilor, a fost desființată de Guvernul Dăncilă. Se viza o descentralizare a serviciilor și o investire a autorităților locale cu mai multe atribuții.

În loc s-a înființat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov, prezidată de primarul de atunci al Bucureștiului, Gabriela Firea. Noua instituție a delegat în regim de urgență serviciile de transport public unor operatori regionali.

Familia Firea-Pandele a simțit imediat “mirosul” ocaziei favorabile. S-a înființat Societatea de Transport Voluntari (STV) pe post de “operator regional”, Primăria lui Pandele a cumpărat autobuze vechi din Olanda și le-a băgat pe 17 linii preorășenești, inclusiv în localitățile Pantelimon și Popești-Leordeni.

Iar administrația bucureșteană a semnat acest contract prin care orașul ajunge să plătească 90% din costuri pentru “privilegiul” de a fi tranzitată de această flotă de autovehicule second-hand.

În mod evident, liniile sunt utile, dar în principal pentru persoanele din localitățile limitrofe Bucureștiului și nu pentru bucureșteni. O logică simplă ne arată că, eventual, costurile de operare ar fi trebuit împărțite tocmai invers, 90% să fie achitate de beneficiari (primăriile localităților din jurul Bucureștiului).

Potrivit documentelor consultate de Buletin.de, compania de transport inventată de Pandele la Voluntari realizează, în urma “afacerii” cu Bucureștiul, un profit de 620.517 lei.

Pandele cumpără sute de autobuze vechi și poluante din Olanda, pe care le bagă apoi pe trasee în București

Contractul inițial a fost modificat succesiv, prin acte adiționale care au tot adăugat noi linii de autobuze, până când acestea au ajuns să ruleze de 58 de ori mai mulți kilometri față de angajamentul inițial. Asta a însemnat, în mod evident, și creșterea corespunzătoare a “compensațiilor” plătite de Primăria București.

Pentru ca această afacere dubioasă să aibă loc, Firea și Pandele au transformat Bucureștiul în cimitirul autobuzelor poluante din Olanda. Preocupate de sănătatea locuitorilor lor, orașele din această țară trec progresiv la flote de autobuze electrice, nepoluante. Așa au apărut în peisaj primari precum Pandele și Firea, și ei interesați, dar de altfel de „oportunități“.

Și așa s-a ajuns ca Bucureștiul să cumpere autobuze noi cu tehnologie veche și poluantă (motoare Diesel), iar Voluntariul – autobuze vechi, cu același tip de combustibil. Nu mai puțin de 56 dintre autobuzele cumpărate de Pandele din Olanda sunt cu motoare EURO 3!

Mașinile cumpărate de Pandele din Olanda sunt cele mai multe și mai vechi dintre toate cele luate de operatorii regionali din jurul Bucureștiului, având în medie 11,2 ani de când au fost introduse în circulație.

Gabriela Firea a declarat pentru Buletin.de că această afacere a dus la creșterea calității serviciului de transport și că s-a urmărit scăderea poluării, pentru că locuitorii din Ilfov nu au mai venit cu mașinile proprii în Capitală. Fosta primăriță a spus:

„Atribuirea către orice operator public se face în baza unui studiu de oportunitate. Toate documentele privind atribuirea către operatorii de transport public din zona metropolitană au fost supuse transparenței decizionale și sunt publice pe site-ul TPBI. Încă de la înființare, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (ADTPBI) a reușit să coaguleze cei mai buni specialiști în domeniul transporturilor, specialiști ce au pus bazele unui transport integrat regional prin elaborarea și adoptarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă București – Ilfov 2016-2030.

Studiul de oportunitate și întreaga documentație aferentă contractului de delegare către Serviciul de Transport Voluntari (STV) au fost aprobate de către autoritatea deliberativă din București și Ilfov, mai precis Consiliul General al Municipiului București (CGMB), Consiliul Județean Ilfov și Consiliile Locale membre în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI)“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

 1. Fami(G)lia Firea-Pandele, adică: EA,… Pandele (!), -SOȚIE (!) și… EL, Firea (!), SOȚ, daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa?!!!

  Ca să fie CLAR: încă de pe vremea (1984-1990) când naviga pentru I.E.F.M. (Întreprinderea de Exploatare a Flotei Maritime „Navom” Constanța „”, doamna (Sic!) Florentin(A) Pandele a fost fotografiată-și-filmată de către echipajul-navei înnn… „poziții-indegente”, de tip… L.G.B.T. (caaa… „parte-PASIVĂ”!!!!!!!!!!!!!!!!!), iar acele filmări au intrat în posesia… unei deținătoare de funcție-de-conducere din cadrul uneia dintre cele trei firma rezultate din spargerea „Navrom”, pe nume… SPERAN”A CLISERU, (DELOC-ÎNTÂMPLĂTOR!) viitoare directoare din Primăria Voluntari a primarului Pandele, consilieră la cabinetul parlamentar al Gabrielei Firea, prefect de Ilfov și, ulterior, prefect de București (mai țineți minte: inclusiv la 10 august 2018, când cuuu… MAREA-GAZARE!)…

  Așadar, rămâne cum a lăsat… Natura (!!!): Pandele… EA/SOȚIE și Firea… EL/SOȚ!

  • Scuze, CORECTĂM:
   – În cel de-al patrulea rând al paragrafului secund: „(…) poziții-indeCente (…)”;
   – În cel de-al șaselea rând al paragrafului secund: „(…) SperanȚa Cliseru”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here