Un candidat la prezidențiale vrea modificarea Constituției, pentru a face din referendum o armă eficientă a cetățenilor împotriva abuzurilor Puterii

4
2058
John Ion Banu
Dintre cei 14 candidați la prezidențiale, unul singur este exponent al diasporei: John Ion Banu, președintele Partidului Noua Românie (PNRo). Stabilit în Florida (SUA) în 1985, acesta vine acum cu un mesaj ferm: Constituția României trebuie schimbată, pentru a ieși definitiv din comunismul rezidual și din haosul tranziției.

John Banu arată câteva puncte nevralgice ale Constituției, care ne țin pe loc ca societate, lăsându-ne să ne sfâșiem în loc să construim.

„Dacă voi fi ales președinte, voi apela des la arma referendumului. Este arma cea mai puternică a cetățenilor în situații critice, între rundele de alegeri. Voința cetățenilor trebuie să se exprime tot timpul, nu doar o dată la patru ani! Referendumul poate umple acest gol, iar eu îl voi declanșa de câte ori va fi nevoie. E important însă ca referendumul să fie mai ușor de declanșat, iar rezultatul lui să nu mai fie consultativ, ci obligatoriu, pentru că voința poporului nu este consultativă! De aceea, trebuie umblat la Constituție. Ca președinte mă voi strădui să coagulez o majoritate de două treimi în Parlament, pentru a putea schimba Constituția. Și nu doar pentru problema expusă deja, cea privind obligativitatea implementării rezultatelor referendumului, ci și pentru a pune capăt altor anomalii existente acum în legea fundamentală”, a spus John Banu.

El a dat încă un exemplu: „În actuala Constituție, președintele poate fi suspendat oricând de Parlament, dar el nu poate «suspenda» Parlamentul niciodată, în sensul că nu-l poate dizolva. Teoretic poate, practic nu are cum, iar experiența ultimilor 30 de ani arată clar acest lucru. În noua Constituție trebuie precizat clar că avizul Curții Constituționale va fi obligatoriu pentru Parlament, nu consultativ ca în prezent. Dacă CCR va spune că președintele nu a încălcat grav Constituția (așadar, aviz negativ dat inițiativei de suspendare), iar Înalta Curte de Casație și Justiție nu-l va pune pe președinte sub acuzare pentru înaltă trădare, atunci președintele nu va mai putea fi suspendat! Nu e normal ca președintele să stea permanent sub amenințarea suspendării. Simpla majoritate din Parlament nu trebuie să permită Parlamentului acest abuz, din motive strict politice”.

John Banu s-a referit și la blocajul constituțional cu care PSD și Pro România amenință în aceste zile: boicotarea învestirii Guvernului Orban, astfel încât Parlamentul să nu învestească Guvernul, dar nici să-l respingă, pentru a nu se ajunge la anticipate. „Pentru a evita acest joc murdar, cu neasigurarea cvorumului la ședința de învestire a Guvernului, Constituția va trebui să prevadă clar: dacă Parlamentul nu reușește învestirea Guvernului (de exemplu, Orban) în 90 sau 120 de zile de la demiterea sau demisia fostului Guvern (de exemplu, Dăncilă), atunci președintele poate dizolva Parlamentul, fără altă condiție de îndeplinit. În acest fel, situația va fi deblocată, iar criza politică va fi curmată”.

Mesajul candidatului John Ion Banu către clasa politică

Motto: „Un bun politician trebuie să fie lipsit de grija zilei de mâine pentru a putea sa fie dedicat și loial cetățenilor societății care l-a ales”. (Charles Bryann)

„Clasa politică actuală din România își pierde treptat încrederea cetățenilor în responsabilitatea sa față de cei ce i-au dat mandatul de a-i reprezenta. Sunt interesele personale sau ale unor grupări de persoane cu influență care le dictează poziția și activitatea politică.

Este timpul cel mai adecvat, timpul alegerilor periodice, ca cetățenii să-și exprime preferințele în alegerea candidaților pentru funcțiile politice.

Este timpul, dacă cetățenii doresc să schimbe atmosfera de neîncredere, dacă-și doresc o reprezentare conform principiilor lor sociale, morale si spirituale, să o facă. Este timpul ca o fisură în această castă politică să fie făcută, o breșă într-un sistem care și-a pierdut menirea, și-a pierdut crezul dat reprezentării intereselor cetățenilor, loialitatea față de cei ce i-au investit cu puterea și dreptul de a-i conduce.

Este timpul pentru un conducător politic, în cazul alegerilor de acum, Președintele României, care să nu fie controlat de interesele nici unei grupări, de gruparea post-comunistă în special a foștilor membri ai guvernului comunist, care și-au însușit cele mai multe beneficii materiale în urma așa-zisei Revoluții din Decembrie 1989. Ei sunt noua burghezie, noii capitaliști de astăzi, dar cu mentalități comuniste, care dețin marea parte din puterea economică a României, influențând puterea politică și socială a ei.

Este timpul pentru un Președinte din afara sistemului, cu calificări dovedite, chiar dacă nu la scară ridicată, care nu este controlat de interesele unei grupări și nu poate fi șantajat social, moral sau spiritual.

Este timpul pentru cetățeni să aleagă cu discernământ, cu conștiința dictată de moralitatea lor socială în beneficiul lor, al aspirațiilor personale și pentru societatea în care trăiesc.

Este timpul să admită că o persoană cu calificările mele este cea mai potrivită să le servească cu responsabilitate și respect interesele și destinele pentru următorii cinci ani.

Este timpul pentru Certitudinea Românilor! Pentru John Ion Banu!”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

4 COMENTARII

  1. John Ion Banu 25.12.1989, conform Politica de Aristotel un stat este format din cetățeni și servicii. Referendumul nu este decât calea spre Dictatură. Mai multe Referendumuri înseamnă calea spre servicii apolitice înverșunate. Cetățeanul nu va avea nici legea de partea sa. Ce mai poți repara după un Referendum. Gaura din cizma piciorului stâng.

    Ai venit pentru 10 milioane euro. Nu-i iei.

    • Acest domn va lua bani de la stat pentru serviciul de calitate pe care-l va presta în folosul statului, nu în păgubirea statului, aşa cum s-a făcut 30 de ani cu statul român naţional unitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here