Cosmin, profilează-te, că nu ne supărăm!

11
10843
Cristina Țopescu - Cosmin Prelipceanu

Interviu cu Gabi Firea, primarul general al Capitalei, la „Jurnalul de seară”, la Digi. Când? În seara zilei în care presa și rețelele sociale explodaseră în urma unui share. Nu orice share. Toată suflarea de pe Digi, la ora aia, ochi și urechi! Ce-o să zică Firea, cum o să explice share-ul scandalos???

Începe interviul. Prelipceanu îl deschide cu întrebări despre audierile din Parlament și ieșirile huliganului ajuns, printr-un straniu joc al întâmplărilor politice, ministru de Finanțe. Hmmm, subiectul fierbinte al zilei e, totuși, share-ul la postarea aia oribilă. Dar hai să nu luăm invitatul la trei păzește din prima, nu?

Deși temporizarea asta o faci într-o emisiune de interviuri, unde îți poți alege momentul în care să-i dai lovitura de osândă invitatului cu vreo nefăcută la activ, acolo poți să-l iei prin învăluire, dar și atunci cu condiția să fie o poveste mai veche, nu una recentă, fierbinte.

Într-un jurnal de știri, însă, care se ocupă cu actualitatea, nu faci asta niciodată. Abordezi invitatul direct și la obiect, fără menajamente. Dar ne uităm și zicem: hai, c-o să vină și întrebarea mult așteptată, puțintică răbdare! Când colo, ce să vezi? Următoarea temă e furnizarea apei calde și a căldurii, acum, în prag de iarnă. OK, important subiectul, dar nu în contextul ăsta, în care primarul Capitalei, nu un cetățean oarecare, tocmai ce-a postat un text (să-l numim așa?) de te freci la ochi să te convingi dacă vezi bine. Argumentul cu pagina personală de Facebook nu rezistă, Gabi Firea e om politic și ditamai primarul ales, nu mai e persoană fizică decât acasă. N-ar fi fost rău să i se și spună asta.

Dar hai, Cosmin, că poți, hai cu postarea! N-a fost să fie nici de data asta, e lansată altă temă: declarația lui Paul Stănescu, baronul care i-a băgat în sperieți pe PSD-iști (nu chiar pe toți!) că va vota Guvernul Orban.

Așaaa… se consumă și subiectul ăsta. Și ce face Prelipceanu? Păi, se întoarce la Teodorovici și la ieșirile lui grețoase față de femei. Firea îl fentează, vorbește despre alte alea. E femeie si ea, și??? Tensiunea crește, am trecut de minutul 20 și încă nimic. Ei, hai, că nu mai e mult, ajungem noi și la știrea zilei. Că doar suntem la știri!

Dar nu, surpriză, Prelipceanu lansează tema comisarului european; că, dacă ar fi Victor Negrescu, e legal sau nu ca propunerea să treacă prin Parlament. După Negrescu, se revine, aproape obsesiv, la Orlando și la declarația lui aia șucară cu hap-hap, o știți. Dar hai să nu deznădăjduim, tema mult așteptată plutește în aer, în aerul din studio, o simțim și-n aerul din casele noastre, ba chiar și-n aerul Capitalei întregi, ce mai! Suntem la minutul 26 deja – hai, Prelipceanu, forță!!!

Aș, ne mai fierbe puțin! La minutul 29:50 revine în forță altcineva, ghiciți cine, nimeni altul decât el, tot el, seducătorul Orlando. Nu mai putem cu Orlando!!! Până și invitata pare exasperată că trebuie să tot comenteze ce face și ce drege fantele clubber, lansat în politica mare de prietenul Ponta.

Tensiunea devine de nesuportat, toți privitorii se foiesc, nu-și mai găsesc locul, freamătă. Dar mult a fost, puțin mai e. Nu, ți-ai găsit ! Firea e întrebată dacă e mulțumită de primarii de sector. Prelipceanu vrea neapărat să afle dacă primarul general simte nevoia să nu mai existe sectoare, upsss, ce urgență, nu putea să rateze o asemenea întrebare, normaaal. Ar fi mai bine fără sectoare, conchide Prelipceanu, nu Firea.

Bun. Pauză de promovare electorală. Revenim în platou, altă întrebare: preferați alegeri în două tururi sau într-unul? Pe Firea n-o prea interesează subiectul, îi e totuna. Pe noi ne-ar interesa, da’ nu în interviul ăsta, Cosmiiin!!! Fie-ți milă de noi!

Ei, dar uite că minunea se întâmplă, minutul 36:52, wow, când speranța ne murise cu zile, în sfarsit, întrebarea, ea, În-tre-ba-rea: „DE CE AȚI SHARE-UIT POSTAREA DANEI BUDEANU?”. Tare, ne ținem toți răsuflarea, Prelipceanu pare determinat.

Urmează răspunsul. Fără prea mare legătură cu întrebarea. Firea vorbește mult, repede și nu-i chip să fie întreruptă: „Niciodată nu am făcut tapaj de contribuția mea personală la construirea acestui spital”, contribuția fiind anume terenul, care e al Primăriei (dar nu prea e, aflăm după aceea!).

Nesperat, Prelipceanu, o întrerupe de astă-dată, urât să întrerupi omu’, în fine… și o întreabă retoric, cumva: „DUMNEAVOASTRĂ, PERSONAL, AȚI DAT BANII?”. Păi, vedeți c-am fost răi? Uite, Prelipceanu începe să miște, e pe tot terenul, finalizează mai tare ca Hagi, bată-l norocul să-l bată! Și căte emoții ne-a dat… Finalul e glorios, să sarbatorim în Piață cu toții, zic! Dar stați așa, pauză de publicitate.

Ne întoarcem, mai sunt câteva minute, iar Prelipceanu spune: doamnă primar, încheiem discuția cu postarea! (Păi, să încheiem cu ea, dar să încheiem odată, că doar nu ne-om lua din atâta…)

Mulțimile în picioare, sunt în extaz, Prelipceanu, iată, confirmă și marchează: „CONTRIBUȚIA PRIMĂRIEI CAPITALEI ESTE CONTRIBUȚIA BUCUREȘTENILOR”. V-am zis eu, e bun, dom’le, e bun! Replica lui Firea: „Dvs. acum filosofați”. Prelipceanu nu se pierde, răspunde cu o ironie politicoasă, chiar și așa, cu juma’ de gură: „Mai și filosofez”. OK, bună și ironia, dacă nu se poate mai mult. Hai, nu te înmuia, Cosmine, suntem toți cu tine!

Pare că a obosit. Sau își dozează efortul și reia atacul? Până una-alta, are o nedumerire: „Ce nu înțelegem nicicum e cum dvs., prin această postare, v-ați poziționat împotriva achiziționării acestui aparat”.

Fals. Firea are un cu totul alt of și, iată, îl enunță ea însăși: „Este o campanie negativă furibundă, nedreaptă, la adresa mea, care a fost declanșată de unul dintre competitorii mei de anul viitor”. Aaaa, acum mai venim de-acasa, deci despre Vlad Voiculescu e vorba! Okeiii, Firea se duce în politic, drept în campania pentru primărie, Prelipceanu se prinde și punctează, corect, că asta deja e dispută politică. „DVS ȘI NOI, BUCUREȘTENII, AR TREBUI SĂ FIM ÎMPREUNĂ CU CEI CARE CONSTRUIESC ACEST SPITAL PENTRU COPIII BOLNAVI DE CANCER” – spune el. Are și emoție în glas.

Firea, firește (!), se dezlănțuie din nou și, într-un final apoteotic, când deja cu toții ne veștejiserăm și ne cam luase somnul, moderatorul rostește doua cuvinte magice: „AVEȚI DOVEZI?”. Nu primește niciun răspuns, dar mai contează? Nu insistă, băiat bine-crescut. Nu-i nimic, întrebarea e deseori mai importantă decât răspunsul, că doar știm. Și drumul e mai util decât destinația.

Interviul se încheie. Greu interviu, greu… Să nu fim cârcotași!

P. S. Cosmin Prelipceanu i-a spus lui Cristian Tudor Popescu, în pledoaria propriei apărări, că nu vrea să se profileze pe el. În niciun interviu, niciodată.

Cosmin, or fi, ce-i drept, niște probleme cu contractele de publicitate și de care-or mai fi între Digi si PMB, dar tu profilează-te, te rugăm noi! Fă-ți meseria, noi nu ne supărăm dacă te și profilezi, cu ocazia asta. De se vor supăra niscaiva șefi, ce-ți pasă, tu ești jurnalist. Iar contractele de tot felul, inclusiv ale noastre, nu ne pot preface în jurnaliști de paie, nu?

11 COMENTARII

  1. Acest CoSmin (Prelipceanu), daca mai face un mic efort, il poate ajunge din urma peee… CoZmin (Gușă), iar de-acolo nu mai e decat un singur pas (MIC !) pana laaa… KUZmin (ambasador sov…, pardon: rus, in România !), daaaaaaaaaaaaaaaaaa ?!!!

  2. De unde ai primit telefonul ?…daca aveai sange-n instalații o dădeai afară pe curva de voluntari….dar așa te-ai făcut de rahat ba trogloditule….ai ajuns o cârpă de șters la cur pentru o curva….

  3. Am vazut un strop din interviul in cauza, personajul firea e toxic si-am plecat repede, insa a doua seara, joi, Prelipceanu si CTP, a fost un regal. Sunt absolut convinsa ca d-lui Prelipceanu-i pare rau ca n-a fost incisiv asa cum avea ocazia si dreptul sa fie, ca jurnalist independent, asta daca esti independent. Pentru mine este clar ca dl. Prelipceanu are o problema cu independenta meseriei, renunta la ea fara mari regrete, a mai facut-o in trecut, tot fata de psdisti, chiar anul trecut, cand cu dl. Sora. La momentul respectiv, CTP s-a pronuntat in apararea digi si contra dl. Sora, intr-un mod chiar birjaresc : Sa mori tu? Ce sa vezi, timpul a aratat ca dl. Sora avea dreptate, si derapajul digi in siajul puterii psdiste(in speta de fata in siajul firoaicii) exista. Interesul poarta fesul, zice un proverb potrivit situatiei de fata. Prelipceanu tot incerca sa dreaga busuiocul si sa fie iertat de CTP, intr-un oarecare fel, pana la urma au pupat cumva piata endependentei, adica a lasat-o balta CTP, acceptand sa treaba la alt subiect. Povestea a fost reluata vineri-seara la B1, de maciuca sorina matei, care a inteles sa se pozitioneze contra CTP si pro-firea, lucru ce arata ca si la B1, dand bani la publicitate, firea are usa deschisa. O javra imputita, sper sa se duca dracului de-acolo, si sa aiba capatana bucurestenii la alegerile locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here