Feliz Navidad! Maduro mută Crăciunul în noiembrie! Venezuela, lovită de hiperinflaţie, potolită cu ciolan de porc şi lumini de Sărbători în avans

5
2498
Nicolas Maduro a mutat Crăciunul în noiembrie ca să potolească furia mulţimii înfometate

La 1 noiembrie, în ajunul Zilei Morților, când mii de venuzueleni caută mâncare la gunoi, în timp ce puţini mai adoptă moda Halloween și merg îmbrăcaţi pe străzi în costume de monștri, Nicolás Maduro sărbătorește. Pentru liderul chavist și Guvernul său, Crăciunul a început deja. Venezuela a devenit prima ţară creştină din lume care mută Crăciunul în noiembrie!

Nicolas Maduro a anunţat la TV mutarea Crăciunului

Săptămâna aceasta, dictatorul Venezuelei a ordonat ca festivitățile de Sărbători să înceapă cu o lună mai devreme și fiecare minister să aibă parte de o petrecere. Vineri, Maduro a aprins crucea de pe dealul Ávila, din Caracas, care în ultimii 50 de ani a fost luminată întotdeauna numai pe 1 decembrie, în prima zi a lunii Sărbătorilor de iarnă.

De asemenea, a cerut „împodobirea” cu lumini galbene, albastre și roșii a Hotelului Humboldt  – o clădire de lux pe vârful muntelui Caracas, pe care doar Executivul venezuelean o folosește – unde „nebunul roşu” de la Caracas a trecut în revistă sărbătorile dictaturii sale și a dansat cu soția sa.

„Nimeni nu ne va îndepărta bucuria sau pacea. Nimeni nu ne va lua hotărârea de a păstra pacea. Vor fi două luni de bucurie pentru copii. În 2020 vom înflori, și nu pentru că mă numesc Cilia Flores, ci pentru că avem un popor și un președinte ferm, care să dea fericire tuturor familiilor din această ţară”, a spus soția lui Maduro.

„El pernil” – reţeta populară de ciolan, în Venezuela, de Sărbători

La începutul acestei săptămâni, Maduro a aprobat cheltuirea de 11 milioane de euro pentru achiziționarea a 13.500 de tone de ciolan de porc, mâncarea tradiţională de Sărbători în Venezuela. A anunţat că va distribui delicatesa prin Comitetele locale de aprovizionare și producție  CLAP) – programul său alimentar la prețuri subvenționate.

„Urmează să le aprob imediat pentru a le garanta oamenilor în decembrie ciolanele lor tradiţionale și tot ceea ce ei mau au nevoie. Am aprobat toate acestea în avans, ca să sărbătorim!”, s-a lăudat Maduro, la televizor, în faţa unui popor înfometat de ani buni de criză.

Doi ani în care inflaţia a „mâncat” banii populaţiei

Luminile de pe dealul Caracasului sunt singurul lucru bun din noaptea de vineri spre Sâmbăta Morţilor, într-un oraș prăbuşit şi o ţară care, tocmai în acest noiembrie transformat în lună de Crăciun, a împlinit 24 de luni în hiperinflație.

„Murim de foame”, strigă un protestatar pe străzile Caracasului

Societatea pe care Maduro pretinde c-o linişteşte cu ciolanul din savuroasa reţetă „pernil de cerdo a la venezolana” este scufundată într-un conflict instituțional complex derivat din viziunea abuzivă despre politică a regimului Maduro, care în ianuarie a preluat puterea pentru un al doilea mandat, prin alegeri frauduloase, notează El Pais.

Grijă pentru funcţionari, nu şi pentru muritorii de foame

În ciuda revoltelor de stradă, regimul urmaşului lui Hugo Chavez a rezistat urmare a fidelităţii armatei de funcţionari şi a forţelor de ordine, pe care Maduro are grijă să le trateze diferit faţă de restul populaţiei.

Astfel, el a depus deja în conturile funcționarilor publici bonusul de Crăciun – o primă echivalentă cu salariul pe o lună – și bonusurile de întârziere, dar bolivarii (moneda naţională) în plus nu înseamnă mai nimic în comparație cu contracția economică de 35% preconizată pentru 2019, cea mai mare din ultimii cinci ani.

Iar „şpaga” oferită angajaţilor statului sub formă de bonusuri este, în plus, şi o cheltuială fiscală imensă, care va adăuga mai multă benzină la focul inflației.

Petreceri fără apă şi curent electric

Maduro rezistă cu forţa la putere, susţinut de armată şi de funcţionarii publici

Avansarea bonusurilor și a sărbătorilor de iarnă, deși a devenit o tradiție încă din 2015, arată ca o păcăleală menită să anihileze nemulțumirea în țară nu numai din cauza crizei economice, ci și din cauza deteriorării serviciilor publice, cum ar fi lipsa medicamentelor, a benzinei și a gazelor menajere pentru gătit.

Pentru o mare parte a venezuelenilor, petrecerile vor avea loc fără electricitate sau apă și cu tot mai puţini membri în familii, deoarece migrația a dus deja la plecarea a peste patru milioane de venezueleni, inclusiv la separarea multor familii.

Exod în masă şi criză umanitară

Fuga din Venezuela, la fel de dureroasă

De fapt, exodul în masă, care în acest an a fost exacerbat în conformitate cu rapoartele UNHCR, nu dezvăluie decât o agravare a situației de urgență umanitară. O situație care îl va aduce în țară pe coordonatorul serviciilor de asistență de urgență ale ONU, Mark Lowcock, în perioada 4 – 6 noiembrie, așa după cum a anunțat vineri Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

În ultimele săptămâni, Maduro s-a confruntat cu o serie de proteste și paralizii sindicale, greve ale asistenților medicali, ale profesorilor universitari și profesorilor de învăţământ primar şi secundar – toate aceste categorii sociale cerând salarii și condiții de viață mai bune.

Unele sectoare au amenințat cu o grevă generală, o paralizie care se produce oricum de facto din cauza prăbușirii generalizate a țării.

Liderul opoziției, Juan Guaidó, a cerut o mare mobilizare națională pe 16 noiembrie, cu intenția de a restabili presiunea în stradă, după 10 luni de încercări nereuşite de a forța demisia lui Maduro şi de a iniția o tranziție politică spre democraţie reală.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

În sondajul USR, creștere spectaculoasă a PNL: 36,8%. Dăncilă, ușor avans în fața lui Barna pentru a intra în turul 2

Pericol! După 24 de ani, Pro TV este vândută de americani unui miliardar ceh apropiat de Rusia

VIDEO. Avertismentul lui Orban: „Dacă Guvernul nu trece din prima, s-ar putea ca a doua oară să nu-l mai voteze PNL, ca să ajungem la anticipate!”

Emeric Ienei demontează minciuna propagandei PSD. Și adaugă: „Mi-e rușine cu Dragnea, a făcut țara de râs”

VIDEO. Scene nord-coreene. „Ziaristul” care-i declară iubire veșnică Vioricăi Dăncilă a fost activist PCR și e omul lui Govor-PSD

DOCUMENT. Programul de guvernare al PNL. Priorități: alegeri, 10 august, întărirea Justiției, comisar european, buget, investiții, Pilonul 2 de pensii, rezidențiat medici, audit la PNDL

5 COMENTARII

  1. Nu vi se pare caaa… SEAMANA LEIIIIT (!!!) cu ceea ce fac PESEDISTII (din Guvern si din Primariile controlate de ei, mai ales… Firoaica, in Bucuresti !), la noi, de Paste, Craciun si de TOOOOOOOOTI aldeee… Sfintii Dumitru, Pafnutie, Nectarie sau Ambrozie si Sfintele Parascheva ori POMANAscheva ?!!!

  2. De mai bine de 2 ani oamenii fug din cauza persecutiei si a foametei instituite de acest Dictator. Ajunsi in granita cu SUA aici sunt tratati ca imigranti ilegali,separati de copii ,mame de bebelusii lor..oribil.inchisi si uitati de Humane rights, Trump excede in Grandomania lui ,extrage Petrolul ..”de pesete tot unde se poate” vizor Venezuela..iar acest Dictator Maduro exarcebeaza in Ipocrizie si nepasare. A inzestrat armata ,politia si functionarii publici cu favoruri si astfel..este sustiunut la putere.atentie acelasi lucru la facut si PSD . chiar si pentru 10 Aug s-a votat o lege cu o luna inainte prin care aducea adaugiri ..liber interventiei in cazul Protestelor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here