miercuri, februarie 28, 2024
AcasăMainRecital de prostie al Mariei Grapini, în "frumosil" oraș "Tela Viv", după...

Recital de prostie al Mariei Grapini, în „frumosil” oraș „Tela Viv”, după ce a trecut „toate granițile”. Egiptul protestează!

-

Gafele Mariei Grapini sunt antologice, dar aceasta le întrece pe toate! Europarlamentara lui Dan Voiculescu, aleasă pe lista PSD, ne transmite salutări din „Tela Viv”, minunata capitală a Israelului!

De data aceasta, Maria Grapini inventează o capitală. În trecut, ea a inventat o țară: Letiția. În luna aprilie a acestui an, Grapini scria pe Facebook: „Câțiva eurodeputați inimoși din România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Letiția, discută cum să salveze transportul internațional pentru țările din est”. Probabil, voia să scrie Letonia.

Sigur este că Grapini a uitat o virgulă între subiect și predicat, căci o gafă geografică trebuie musai dublată de una gramaticală.

- Advertisement -

De cuvintele lipite (din lipsa necesarelor spații după virgule) sau absența diacriticelor nici nu are rost să ne mai legăm. Interesant e că Maria Grapini stâlcește îngrozitor limba română în texte foare scurte, de două-trei rânduri. Practic, la 20 de cuvinte apar câteva orori!

Dar să revenim la „Tela Viv”, unde Maria Grapini s-a aflat personal. Dar cum a ajuns cu avionul, n-a avut cum să vadă plăcuța de la intrarea în oraș, pe care scria Tel Aviv. Altceva era dacă, de exemplu, ar fi mers cu căruța!

- Advertisement -

1. Prima postare: „Seara buna din Tela Viv”

Maria Grapini și-a început recitalul printr-o postare scurtă, de 12 cuvinte. Nu suficient de scurtă, însă, pentru a evita o gafă monumentală („Tela Viv”) și o barbarie gramaticală (lipirea cuvintelor, după orice semn de punctuație).

„Seara buna din Tela Viv!Am terminat munca pe ziua de azi!”, anunță triumfal agramata care, prin votul unor români, e plătită de Parlamentul European cu aproape 20.000 de euro pe lună. Și râde, printr-un emoticon fericit. Ea râde, dar limba română plânge.

2. A doua postare: „Frumosil oras Tela Viv”

La scurt timp, Maria Grapini a revenit cu o nouă postare, în care numele capitalei Israelului e scris la fel: „Tela Viv”.

„Va doresc noapte buna din frumosil oras Tela Viv! Pe maine!”, a scris Grapini. De data asta sunt 11 cuvinte, suficient încât să încapă în ele minunatul „Tela Viv”, dar și necunoscutul cuvânt „frumosil”.

3. „Frumosil” rezistă eroic

Pusă în gardă de cineva – vreun cititor sau vreun apropiat – că a greșit numele orașului, Maria Grapini a corectat. Te Aviv și-a intrat, în sfârșit, în drepturi.

La editare, însă, europarlamentara voiculesciană, adoptată de PSD, nu s-a atins de cuvântul „frumosil”. Bonus: pentru a compensa renunțarea dureroasă la „Tela Viv”, de care se atașase atât de mult, Grapini a uitat să pună punct la sfârșitul propoziției. A scos semnul exclamării și n-a pus nimic în loc.

Iată ce-a ieșit: „Va doresc noapte buna din frumosil oras Tel Aviv Pe maine!”

4. Dispare „frumosil”, apar alte năzbâtii

Atenționată din nou, Maria Grapini a corectat, în sfârșit, cuvântul „frumosil”, devenit „frumosul”. Dar a mâncat-o palma să mai scrie o postare!

„Stiu ca v-am spus noapte buna dar nu rezist sa nu va trimit pozele acestea-Tel Aviv in noapte!”

Nu rezistă nici să stâlcească din nou limba română, cu sadism. Doamnei europarlamentar îi lipsesc o virgulă și două spații, bașca diacriticele. Și râde ca proasta, printr-un emoticon aruncat la plesneală.

Iată cum ar arăta o postare decentă (fără emoticon!):

„Știu că v-am spus noapte bună, dar nu rezist să nu vă trimit pozele acestea – Tel Aviv în noapte.”

Am numărat: sunt exact 11 corecturi la 20 de cuvinte. Normă de europarlamentar, și patriot pe deasupra. Politician care se ia de gât cu Europa, dar marile războaie le poartă cu limba română. Își iubește țara, dar îi batjocorește limba.

5. A trecut „pe la toate granițile”. Egiptul protestează!

Maria Grapini nu are somn, așa că mai pune ceva pe Facebook.

„Azi am inceput ziua la ora 7.30 si inca nu am terminat-o! Peste patru ore de zbor cu elicopterul in Israel, trecand pe la toate granitile( Liban,Siria,Iordania) Am vizitat tunelul ce se sapa in piatra( estimeaza ca va dura 14 ani)la granita cu Liban,am vizitat mai multe baze militare! Acum am inteles mult mai bine istoria dar si prezentul Israelului!”

Dacă tot ne-am pornit, haideți să facem o corectură și acestui text! Iată ce iese:

„Azi am început ziua la ora 7.30 și încă nu am terminat-o. Peste patru ore de zbor cu elicopterul în Israel, trecând pe la toate granițele (Liban, Siria, Iordania). Am vizitat tunelul ce se sapă în piatră (estimează că va dura 14 ani) la granița cu Liban, am vizitat mai multe baze militare. Acum am înțeles mult mai bine istoria, dar și prezentul Israelului!”

Vă jur: au fost exact 29 de intervenții, în 4 rânduri. În medie: 7,25 corecturi pe rând. Memorabilă este cea cu „granițile”, dar mai apare și una grosolană, de cultură generală: „toate granițile” Israelului nu sunt cele cu Liban, Siria și Iordania. Mai este și cea cu Egipt, ca să nu ne încurcăm și cu Teritoriile Palestiniene… Egiptul are toate motivele să protesteze energic: unde a dispărut istorica sa graniță cu Israel?!

Dăncilă mută ambasada din „Tela Viv”, nu pe cea din Tel Aviv!

Noua gafă a Mariei Grapini pune într-o lumină nouă anunțurile tembele ale premierului Viorica Vasilica Dăncilă privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Anunurile au fost făcute atât la București, cât și la Washington, la o întâlnire cu o organizație a evreilor din SUA.

Vasilica Dăncilă a făcut această promisiune verbal, niciodată scris. Or, în vorbirea liberă, Tel Aviv devine ușor „Tela Viv” sau „Te Laviv”. Asta poate însemna că premierul PSD s-a obligat să angajat să mute ambasada din „Tela Viv” sau pe cea din „Te Laviv”, dar pe cea din Tel Aviv o lasă pe loc!

Iată cum o gafă a Mariei Grapini scoate la iveală subtilitățile diplomatice ale Vasilicăi Dăncilă…

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. Este obsedata de STAPANUL (!) sau, ADEVARATUL (!) patron de la firma-CARACATITA… „TELD…RUM”, daaaaaaaaaaaaa ?!!!!!

    (Bine ca n-a scris: „Salutari de la… TEL-DRUM” !)

  2. Tuuuutăăă ! Proastăăăă ! Analfabetăăăă ! Idioatăăăă ! Cretinăăăă ! … Modelul jigodiei: paragladina Drăcilă !
    MUIE nenorocitelor / nenorociților (tuturor celor care ați contribuit la devalizarea și distrugerea României !) ! 😈👺

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -