Ultimul sondaj independent înaintea alegerilor: Nicușor Dan – 44%, Firea – 21,1%. Ce scor au ceilalți candidați

4
1476
Matematicianul Nicușor Dan, actualul primar al Bucureștiului, lasă deschisă o portiță pentru posibilitatea de a candida în 2029 la prezidențiale. FOTO: Lucian Munteanu

Ultimul sondaj independent pe București înaintea alegerilor locale, dat publicității vineri de institutul internațional AtlasIntel, reconfirmă că nimic spectaculos nu s-a întâmplat în ultimele zile, iar actualul primar Nicușor Dan rămâne detașat în fruntea opțiunilor electoratului.

Campaniile de denigrare cu mijloace securistice folosite de PNL și PSD în ultimele zile, cu sprijinul unor televiziuni și site-uri dubioase, par să fi avut un efect contrar celui scontat. Invenția „Nicușor Dan – turnător la Securitate“ nu a fost crezută de public, mărind simpatia față de matematician, în loc s-o scadă.

Conform ultimului sondaj AtlasIntel, dat publicității vineri, candidații se prezintă astfel:

1. Nicușor Dan (independent susținut de Dreapta Unită) – 44%

2. Gabriela Firea (PSD) – 21,1%

3. Cristian Popescu Piedone (PUSL) – 15%

4. Sebastian Burduja (PNL) – 7,6%.

Sondajul AtlasIntel a fost realizat pe 2.873 de persoane și a fost online, prin metoda „recrutare digitală aleatorie“, cu marjă de eroare de 2,2% și un grad de încredere 95%.

În aceeași zi, PSD și PNL au lansat fiecare câte un sondaj care-l proclama pe propriul candidat învingător. Aceasta este o metodă de a-și mobiliza electoratul. În special Burduja e disperat, pentru că toate măsurătorile îl dau pe locul 4 și se știe că oamenii, fiind vorba de alegeri într-un singur tur, sunt tentați să dea un vot util, adică să meargă pe mâna candidatului care are șanse mai mari, chiar dacă nu e cel pe care l-ar vota în mod normal.

Din acest motiv, Burduja – cotat cu 7-9% în toate sondajele care nu sunt făcute de PNL – riscă să obțină chiar mai puțin la urne. De aceea, candidatul liberal se străduiește să-și convingă susținătorii să vină la vot și să-l aleagă, pentru că – zice el – ar avea șanse de câștig.

AtlasIntel, compania care îl dă pe Nicușor Dan victorios, nu e controlată de oligarhi – precum cele românești. E vorba de un institut cu sediul în Brazilia, care face sondaje sociologice care până acum s-au dovedit precise în special pe continentul american – atât în SUA, cât și în țări din America de Sud și Centrală.

Sociologii români sunt reticenți deoarece AtlasIntel recurge doar la sondaje online, fără a le completa cu metoda prin telefon ori față în față. Experții AtlasIntel spun însă că au pus la punct o metodă, verificată deja, prin care reușesc să pondereze rezultatele astfel încât să fie cu o marjă de eroare foarte mică.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

PORTRET DE CANDIDAT

ALLEN COLIBAN, Primăria Brașov: „Mi-am făcut temele la lumânare, am făcut baie în oala de sarmale”

STELIAN ION, Primăria Constanța: “Pentru mine, declicul s-a produs în 2014, când interesele găștii PSD-iste au ajuns și în cartierul copilăriei mele. Voiau să ridice un bloc de 6 etaje pe spațiul verde. Mi-am jurat că voi face tot ce pot pentru a-i împiedica”

* LUCIAN STANCIU-VIZITEU, Primăria Bacău: „În clasa a X-a am luat locul 3 la Olimpiada națională de Informatică. Am fost admis la Universitatea Drexler, din SUA, dar n-am avut bani. Așa că am făcut Politehnica din București, apoi masteratul și doctoratul în Franța, șef de promoție la Statistică și al doilea la Finanțe”

CRISTINA PRUNĂ, europarlamentare: „Până la 4 ani am crescut la țară, în Bărăgan, într-un spirit foarte liber. Acum susțin cu fermitate politici liberale”

* RADU MIHAIL, europarlamentare: “La alegerile din 2000, în turul 2, am avut senzația acută că-mi va putrezi mâna dacă-l votez pe Iliescu”

* CORINA ATANASIU, europarlamentare: „În anii ’90 am făcut voluntariat la Salvați Copiii. Lucram cu copiii străzii, prindeam pedofili cu Europolul”

RADU MIHAIU, Primăria Sectorului 2: „N-aveam niciun gând să intru în politică. Spuneam: «Am o meserie, o fac bine, crește afacerea!». Ce m-a determinat să mă răzgândesc a fost incendiul de la Colectiv. Mi-am zis: «Copiii mei trebuie să trăiască într-o țară în care nu se întâmplă așa ceva!»”

MIHAELA ȘTEFAN, Primăria Sectorului 6: „M-am angajat în anul 2 de facultate, prima dată la Unirea, într-un magazin de haine. N-aveam cum să nu muncesc. N-aveam cum! Eu nu le-am cerut bani niciodată părinților mei”

* ADRIANA CRISTIAN, europarlamentare: „Sunt o visătoare harnică. Aș vrea să las asta în urma mea: unii politicieni arată și așa, ca mine. Adică au terminat multă școală, vorbesc bine, au interese corecte, nu s-au îmbogățit din politică. Nu suntem toți la fel, cum vor cei vechi să se creadă”

VLAD BOTOȘ, europarlamentare: „Mi s-a propus să rămân în China. N-am vrut. Ieșisem seara cu colegi inclusiv chinezi. Când deschideam subiecte politice, chinezii nu acceptau să discute nimic. Atunci mi-am dat seama că n-aș putea niciodată trăi într-un regim care să filtreze ideile”

TEODORA STOIAN: „Cât am fost consilier al ministrului Justiției, am avut senzația că oamenii ăia nu ne voiau acolo. Erau directori puternici, care pur și simplu ziceau: «Eu nu fac așa ceva!». Și nu li se cerea să-și facă decât treaba. În ultimele luni, numai că nu ne scuipau în față”

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.