Direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina a publicat duminică, pe pagina sa de Facebook, o informație conform căreia succesorul dictatorului criminal Vladimir Putin la conducerea Rusiei ar urma să fie directorul FSB, Aleksandr Bortnikov. Pentru schimbare sunt luate în calcul trei modalități: otrăvire, boală bruscă sau accident.
Simțind pericolul, fostul colonel KBG s-a rupt chiar și de apropiații săi, inclusiv de foștii colegi din defunctul serviciu al securității sovietice, KGB (actualul FSB). Comunică numai cu câteva persoane foarte loiale. În rest, își regizează întâlnirile. Sugestive sunt cele cu angajații de la Aeroflot sau cele în fața a peste 100.000 de spectatori prezenți la 18 martie pe stadionul „Lujniki”. Toate sunt bănuite a fi, cu probe concludente, niște falsuri.
„Bortnikov a căzut recent în dizgrația dictatorul rus. Motivul oficial: greșeli de calcul fatale în războiul împotriva Ucrainei”
Comunicatul Direcției principale de informații a Ministerului Apărării din Ucraina:
„Otrăvire, boală bruscă, accident – Elita rusă ia în considerare posibilitatea de a-l înlătura pe Putin. În mediul de afaceri și în elita politică rusă se formează un grup de persoane influente care studiază posibilitatea de a-l îndepărta pe Putin de la putere cât mai curând posibil și de a restabili legăturile economice cu Occidentul, distruse în urma războiului din Ucraina.
O anumită parte a elitei politice ruse îl consideră ca fiind succesorul lui Putin pe directorul FSB, Aleksandr Bortnikov. Este de remarcat faptul că Bortnikov a fost cel care a căzut recent în dizgrația dictatorului rus. Motivul oficial – greșeli de calcul fatale ale lui Bortnikov în războiul împotriva Ucrainei.
Bortnikov și departamentul său au fost responsabili de analizarea stării de spirit a populației ucrainene și a capacității de luptă a armatei ucrainene.
Nu este exclus ca recenta «scurgere» a amplasamentului unităților cecene din nordul Kievului să aibă legătură cu aceste procese. Informația a venit exact din partea rusă. Probabil, conducerea FSB încearcă să slăbească influența liderului cecen Ramzan Kadîrov.”
UE și Marea Britanie îl consideră pe Bortnikov principalul responsabil pentru otrăvirea lui Alexei Navalnîi cu Noviciok
Dacă fostul KGB-ist Vladimir Putin (69 de ani) va fi înlocuit cu actualul FSB-ist Aleksandr Bortnikov (70 de ani), Federația Rusă se va scălda în aceleași ape murdare. Bortnikov e aproape la fel de periculos ca sceleratul Putin. I-a lipsit un lucru pentru a-și pune în aplicare toate planurile: funcția supremă în stat.
De pildă, pe 26 iulie și 5 august 2014, Bortnikov a fost supus sancțiunilor Uniunii Europene și ale Canadei în legătură cu conflictul armat din estul Ucraine (Donbass)i. A scăpat însă la acea vreme de includerea în lista neagră a SUA, din lotul de 35 de oficiali, deputați și oameni de afaceri apropiați lui Vladimir Putin.
În urmă cu un an și jumătate, pe 15 octombrie 2020, UE și Marea Britanie l-au pus la zid pentru atentatul la viața politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, aflat în prezent într-o colonie de muncă în regiunea Vladimir. I s-a imputat folosirea armelor chimice (agentul neurotoxic Noviciok) în cazul lui Navalnîi.
Ce sancțiuni a primit la acea vreme Bortnikov: interzicerea intrării în UE, interzicerea tranzacțiilor financiare, precum și înghețarea activelor.
Potrivit Uniunii Europene, doar autoritățile ruse au avut acces la agentul neurotoxic din grupul Noviciok, care a fost folosit pentru a-l otrăvi pe Navalnîi. „Având în vedere rolul său de conducere în FSB, Aleksandr Bortnikov este responsabil pentru incitarea și sprijinirea persoanelor care au efectuat sau au fost implicate în otrăvirea lui Alexei Navalnîi cu agentul neorotoxic Noviciok, care, conform Convenției privind armele chimice, este folosit ca o armă chimică”.
După 8 ani de la „episodul Donbass”, Bortnikov s-a ales cu sancțiuni și din partea SUA. Le-a primit pe 22 februarie 2022, cu doar două zile înaintea invazie ruse în Ucraina, ca răspuns la recunoașterea de către Kremlin a independenței așa-ziselor „republici populare” Donețk și Lugansk.
L-a apărat pe odiosul Stalin cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înființarea Comisiei Extraordinare Panoruse
Șefului FSB i se mai aduc o grămadă de acuzații, demonstrând că nu e altceva decât o copie a monstruosului Vladimir Putin.
O investigație din februarie 2007 a revistei „The New Times”, care citează o sursă din FSB-ul rus, a susținut că întreaga conducere a serviciilor secrete a fost implicată în elaborarea unui plan de asasinare a lui Alexander Litvinenko și că Aleksandr Bortnikov (pe atunci, șef al departamentului de securitate economică al FSB) a fost numit supraveghetor al operațiunii!
La 27 iulie 2015, a fost publicată o nouă anchetă jurnalistică avându-l în vizor pe Bortnikov. De data asta, „Novaia Gazeta”, principala publicație de opoziție anti-Putin, dezvăluia că Bortnikov, ca și alți ofițeri superiori din FSB, era implicat într-o tranzacție cu terenuri în districtul Odințovo din regiunea Moscovei. Ca urmare a vânzării a 4,8 hectare de teren ale fostei grădinițe departamentale de pe autostrada Rubliovo-Uspenskoe, fiecare participant la tranzacție a primit aproximativ 2,5 milioane de dolari!
În decembrie 2017, grupul de profesori, membri corespondenți și academicieni ai Academiei Ruse de Științe, într-o scrisoare deschisă publicată de ziarul „Kommersant”, l-a criticat pe Bortnikov pentru interviul său acordat redactorului-șef al „Gazetei Rossiyskaia”, Vladislav Fronin, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înființarea Comisiei Extraordinare Panoruse, în cadrul căruia acesta a justificat represiunile staliniste.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!