Trei agenți ruși, capturați de ucraineni. Unul era spion GRU și consilier local în partidul fondat de finul lui Putin

0
1142
Consilierul local ucrainean care lucra pe ascuns pentru GRU-ul rusesc

Departamentul de Contrainformații al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a demascat și reținut pe agentul Direcției Principale a Statului Major al Federației Ruse (GRU), în timpul unor acțiuni speciale derulate în zonele din prima linie a frontului, în regiunea Donețk.

Spionul era consilier local în orașul Siversk, parte a districtului Bahmut. Făcea parte din partidul „Opoziția Platforma pentru Viață”, fondat de Viktor Medvedciuk – finul lui Vladimir Putin. În prezent, acest partid este interzis în Ucraina.

SBU: „Din luna octombrie a anului trecut, el a colectat informații despre desfășurarea unităților Forțelor de Apărare pe teritoriul districtului Bahmut. A transmis, de asemenea, coordonatele infrastructurii critice locale, inclusiv pe cele ale întreprinderilor generatoare de energie. Ocupanții aveau nevoie de aceste informații pentru a efectua lovituri țintite cu rachete asupra orașelor ucrainene. Angajații SBU l-au reținut pe atacator în timp ce încerca să-i transfere agresorului informații confidențiale”.

Potrivit comunicatului SBU, politicianul putinist a fost recrutat de un „reprezentant al informațiilor militare ruse” (GRU). Cei doi au comunicat în camera de chat a unuia dintre canalele Telegram pro-Kremlin, unde s-au folosit mai mulți mesageri anonimi pentru dialoguri. Pe baza probelor strânse de SBU, instanța a decis ca făptuitorul să fie arestat preventiv.

Consilierul-spion

Un putinist din Harkov se înrolase în armata ucraineană pentru a obține informații militare de pe front și a le transmite Rusiei

Alți doi agenți putiniști au fost arestați recent, tot de Departamentul de Contrainformații al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Unul dintre ei era rezident în regiunea Harkov, fiind recrutat de Kremlin chiar de la începutul „operațiunii militare speciale”.

Conform comunicatului SBU, spionul s-a dovedit a fi extrem de abil. Inițial, acesta a reușit să se înroleze în armata ucraineană, în regiunea Sumi. Ulterior, în urma unui transfer înlesnit de Comisariatul Militar, a ajuns la un centru educațional din regiunea Jitomir, de unde a început să colecteze datele personale ale instructorilor de antrenament de luptă și să studieze sistemul de securitate al unității militare, informează SBU pe site-ul oficial al instituției.

Într-un târziu, rusul deghizat în „patriot ucrainean” s-a transferat în unități ale trupelor ucrainene care activează în regiunea Donețk, continuând „să adune informații în beneficiul ocupanților ruși”. Era interesat de aflarea mai multor informații despre bazele și rutele de deplasare ale unităților de luptă ale armatei ucrainene în districtele Sloviansk și Kramatorsk.

Agentul 1 din Harkov

Putinistul din Harkov și-a implicat în „afacere” și un conațional, care, după 24 februarie 2022, s-a mutat cu el la Sumi, iar ulterior în regiunea Odessa. Acesta primise sarcina să cerceteze bazele unităților militare de apărare din regiunea Mării Negre.

SBU: „Infractorul a încercat să găsească depozite cu arme de artilerie și muniție ale trupelor ucrainene. Pentru a face acest lucru, a călătorit prin zonă și a observat în secret obiectivele ucrainene. Ambii trădători au transmis agresorului informațiile colectate prin canale de comunicare securizate sub formă de coordonate electronice, cu o descriere detaliată a zonei înconjurătoare. În plus, ei căutau în mod constant «oameni cu gânduri asemănătoare» pentru implicarea lor în continuare în cooperarea secretă cu FSB. În «zona de atenție specială» se aflau foști militari și femei care locuiau în zonele de front din sudul și estul Ucrainei. Ofițerii de Contrainformații ai Serviciului de Securitate i-au reținut pe ambii trădători în timp ce încercau să transmită din nou informații clasificate invadatorului. În timpul perchezițiilor efectuate în locurile în care se aflau deținuții, oamenii legii au găsit smartphone-uri cu dovezi de corespondență conspirativă cu un reprezentant al serviciului special rus”.

Agentul 2 din Harkov

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Monstruos: Bode și Ciucă promovează proiectul de lege al lui Dragnea și Carmen Dan prin care protestele sunt pedepsite cu închisoarea până la 7 ani! Reacția societății civile

Emil Constantinescu, odă penibilă adusă celui care, prin diversiunile sale, a trimis minerii să-i devasteze facultatea! „Răzvan Theodorescu i-a inspirat pe alții în momente grele, a rămas o lumină”. Explicația: sinecura numită Institutul Levantului!

EDITORIAL CARTIANU: La moartea unui ticălos. Onoruri militare, Academie, Cimitirul Bellu

Avertismentul unui constructor român: la noi va fi mult mai rău la un cutremur. De când rușii ne-au jefuit industria siderurgică, în construcții se folosește oțel casant rusesc de proastă calitate, exact ca-n Turcia

Delir conspiraționist năucitor după cutremurul din Turcia. Concluzia unor români: totul a fost pus la cale de SUA și NATO, ca să-l răstoarne pe Erdogan!

De ce au dispărut știrile „de rău“ despre Putere: PSD și PNL au plătit „pentru propagandă și presă“ 90 de milioane de lei în 2022! Grosul banilor s-au dus la televiziuni

Dezastru: România, în pericol iminent să piardă miliarde din PNRR pentru căile ferate, după ce Grindeanu a anulat licitația pentru 12 trenuri cu hidrogen! Bătaia de joc a PSD a făcut ca nicio firmă să nu depună oferte

VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

Triumful lui Iuliu Maniu asupra torționarilor săi. Pelerinaj la Sighet și Bădăcin. O magnifică lecție de istorie, pe urmele marelui Om

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.