miercuri, mai 29, 2024
AcasăNewsIstoricul Armand Goșu, critic cu regimul Putin – inclus de Rusia pe...

Istoricul Armand Goșu, critic cu regimul Putin – inclus de Rusia pe lista „agenților străini“, alături de mari diplomați, politicieni, intelectuali, generali și jurnaliști din toată lumea

-

Istoricul Armand Goșu, cel mai bun specialist din țara noastră pe zona Rusiei și a fostei Uniuni Sovietice, devine primul român inclus de Rusia pe lista „agenților străini“, alături de sute de alte mari nume din întreaga lume – diplomați și politicieni de top, foști comandanți ai armatei SUA, intelectuali și jurnaliști.

Armand Goșu (55 de ani), fost corespondent BBC la Moscova, și-a luat doctoratul în istoria Rusiei chiar în capitala acestei țări, susținându-și teza în 1998, la Universitatea de Stat, într-o ședință publică unde audierile s-au făcut în limba rusă, timp de 5 ore și jumătate. Specializarea a fost istoria politicii externe a Imperiului Rus. Înainte de asta, Armand Goșu absolvise Facultatea de Istorie a Universității București, ca șef de promoție.

În prezent, Armand Goșu este profesor universitar și predă la Facultatea de Istorie de la Universitatea București.

Istoricul este un critic al regimului Putin, a cărui involuție a descris-o inclusiv în cărțile sale. În mod surprinzător, Ministerul de Externe român nu doar că n-a făcut apel la expertiza lui Armand Goșu, dar chiar le-a interzis angajaților săi să mai citească analizele făcute de acesta! Unul din motive – Goșu este critic și cu nivelul de (in)competență și politicile Puterii de la București, pe care o descrie ca fiind tot mai deprofesionalizată.

- Advertisement -

Armand Goșu a vorbit despre oportunitățile ratate pe bandă rulantă de regimul Iohannis, care fie a ales să joace la două capete în războiul ruso-ucrainean, fie a fost pur și simplu incapabil să sesizeze momentele istorice prin care trece lumea și reconfigurarea geopolitică grăbită de agresiunea rusească. Într-una dintre intervențiile sale, Goșu a arătat că serviciile secrete din România au întreținut în ultimii 30 de ani o atitudine ostilă și relații încordate cu Ucraina, lucru care a slujit direct intereselor rusești.

Comentariul lui Armand Goșu la includerea sa pe lista „agenților străini” – dată publicității miercuri, 8 februarie:

„Autoritățile de la Moscova m-au pus pe lista «agenților străini» (inoagent) la 16 iunie 2021. Urmează să fiu inclus în «registru». M-au pus pe listă în aceeași zi cu generalul în rezervă Ben Hodges.

- Advertisement -

Sunt într-o companie foarte onorabilă, alături de oameni politici din diverse generații (fostul premier Kasianov, Hodorkovski, Ilia Azar, Ilia Iașin, Oleg Kașin etc.), de ziariști, profesori sau comentatori ruși de top (alături de unii dintre ei am lucrat în timp, fie la Moscova, în office BBC, fie prin alte țări): Konstantin Eggert, Ekaterina Șulman, Sașa Golț, Andrei Zubov, Vladislav Inosemțev, Maksim Kaț etc). Lista a fost publicată astăzi, 8 februarie, în «Vajnîie istorii».”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Emil Constantinescu, odă penibilă adusă celui care, prin diversiunile sale, a trimis minerii să-i devasteze facultatea! „Răzvan Theodorescu i-a inspirat pe alții în momente grele, a rămas o lumină”. Explicația: sinecura numită Institutul Levantului!

* EDITORIAL CARTIANU: La moartea unui ticălos. Onoruri militare, Academie, Cimitirul Bellu

* Avertismentul unui constructor român: la noi va fi mult mai rău la un cutremur. De când rușii ne-au jefuit industria siderurgică, în construcții se folosește oțel casant rusesc de proastă calitate, exact ca-n Turcia

* Delir conspiraționist năucitor după cutremurul din Turcia. Concluzia unor români: totul a fost pus la cale de SUA și NATO, ca să-l răstoarne pe Erdogan!

* Dezastru: România, în pericol iminent să piardă miliarde din PNRR pentru căile ferate, după ce Grindeanu a anulat licitația pentru 12 trenuri cu hidrogen! Bătaia de joc a PSD a făcut ca nicio firmă să nu depună oferte

* De ce au dispărut știrile „de rău“ despre Putere: PSD și PNL au plătit „pentru propagandă și presă“ 90 de milioane de lei în 2022! Grosul banilor s-au dus la televiziuni

* „Taxa de solidaritate” a PSD va băga pe pierdere marile companii ale României, inclusiv Dacia și Ford, care au zeci de mii de angajați și aproape jumătate din exporturile țării! Demonstrația economistului Cristian Păun

VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

* Triumful lui Iuliu Maniu asupra torționarilor săi. Pelerinaj la Sighet și Bădăcin. O magnifică lecție de istorie, pe urmele marelui Om

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -