Tata

0
996
Adrian Papahagi

Astăzi ai fi împlinit 75 de ani, Tata, însă în loc să te sărbătorim, vom comemora în ianuarie cea mai crudă lună, un sfert de veac de când ne-ai părăsit.

Mă uit la raftul cu cărțile tale și mă gândesc câte ai mai fi putut scrie, ca prietenii și colegii tăi de generație, Andrei Pleșu, Victor Stoichiță, Ion Pop, Ion Vartic și atâția alții.

Ai făcut totuși enorm în primul deceniu – chinuit, dar exaltant – al tranziției. Ai contribuit la prima lege a învățământului de după Revoluție, la înnoirea și reforma Universității din Cluj, la dezvoltarea romanisticii clujene și la restituirea Academiei Române din Roma (Accademia di Romania) menirii ei de școală de studii avansate.

Ai ținut cursuri și conferințe strălucite, de care studenții și colegii tăi din Cluj, Roma, Viena, Copenhaga, Louvain și atâtea alte locuri încă își amintesc.

Cât m-ar ajuta să mai am parte de sfatul tău, ce n-aș da să ne plimbăm împreună, doi bărbați maturi de-acum, prin Clujul nostru drag, atât de schimbat, prin adorata Romă sau prin Londra și Bruxelles, alături de nepoții tăi, pe care nu ai apucat să-i cunoști. Trăiești însă prin ei, prin noi, prin soția fidelă care continuă să-ți publice textele, la fel cum trăiești prin studenții tăi, prin prietenii care te pomenesc cu drag, prin instituțiile cărora le-ai dat viață sau strălucire, prin cărțile și traducerile tale.

Non omnis mortuus, multaque pars tua vitavit Libitinam.

Cărțile și tabloul lui Marian Papahagi / FOTO: Facebook – Adrian Papahagi

Nota redacției: tatăl profesorului universitar Adrian Papahagi a fost eminentul critic literar, eseist și traducător Marian Papahagi (14 octombrie 1948 – 18 ianuarie 1999)

DE ACELAȘI AUTOR:

* Securistul care vede peste tot numai securiști

* Ce scârbă îmi e de toată această bandă de ticăloși!

* Tăcerea intelectualilor asociați cu AUR, deci cu Putin

* Lui Klaus i-a mers: 9 ani de turism intens

* Să-i lăsăm singuri cu biserica lor KGB-istă și satanizată!

* Cum conciliezi România Mare cu Ungaria Mare?

* Femeia aceasta rea și coruptă

* Războiul din Ucraina ca turnesol moral. Spune-mi cum te raportezi la Putin ca să-ți spun cine ești!

* România europeană e singura pentru care merită să mori. Restul e mizerie, glod, trogloditism, primitivism, murdărie, barbarie. Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia

Pravoslavnica aliniere a datei Paștelui pe calendarul iulian s-a făcut și sub presiunea politică a lui Stalin, pentru a-i separa pe ortodocșii răsăriteni de restul lumii creștine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here