Cum conciliezi România Mare cu Ungaria Mare?

1
1111
Adrian Papahagi

Aș vrea să știu cum se împacă naționalismul alor noștri cu naționalismul lui Viktor Orbán. Cum conciliezi România Mare cu Ungaria Mare? Prin război, că altfel nu văd.

Cum ar putea colabora naționaliștii între ei în Europa? În timp ce românii neatinși de isteria naționalistă pot colabora perfect cu maghiarii (eu o fac de mult pe linie de cercetare), naționaliștii români și cei maghiari nu pot decât să-și dea în cap (e nevoie doar de puțină agitație securistă, ca la Târgu Mureș în 1990 sau la Valea Uzului, cu sordidul golan George Simion).

Singura soluție  UE la aceste naționalisme: ungurii se plimbă nostalgici prin Ardeal și-și cheltuie forinții prin kincses Kolozsvár, noi mai schimbăm ceva lei la Hajdu și Budapesta, și cu asta, basta.

Moldovenii de peste Prut vor intra în UE și NATO prin decizia SUA/Franța/Germania, nu prin jocurile cu Plahotniuc sau prin agitația naționalist-securistă a lui George Simion. Așa, românii vor avea două voci în consiliile UE. Ce contează că șeful peste 4-5 județe din Moldova de Est se numește președinte, dacă acele județe sunt alături de cele din Moldova de Vest în UE, nu sub papucul lui Putin, iar românii din Chișinău se pot școli la Iași și București? Dedeman și Banca Transilvania se vor putea extinde liber peste Prut, iar UE (inclusiv cu bani din România) va putea construi străzi (eventual cu Umbrărescu) și renova școli unde se va învăța românește în Basarabia. Românii reali câștigă, pe ambele maluri ale Prutului.

Nu văd cum ar servi naționalismul și “suveranismul” de tip AUR cauza românilor. Văd însă cum face jocurile lui Putin, care-și dorește o Europă divizată.

DE ACELAȘI AUTOR:

* Sminteala e sminteală, crima e crimă!

* Femeia aceasta rea și coruptă

* Războiul din Ucraina ca turnesol moral. Spune-mi cum te raportezi la Putin ca să-ți spun cine ești!

* Regele Charles și frontul de est al civilizației

* Cum văd eu situația politică din România

* România europeană e singura pentru care merită să mori. Restul e mizerie, glod, trogloditism, primitivism, murdărie, barbarie. Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia

* Observații la rece despre Încoronarea Regelui Charles III

* O mare bucurie: Codex Aureus în patrimoniul UNESCO

Pravoslavnica aliniere a datei Paștelui pe calendarul iulian s-a făcut și sub presiunea politică a lui Stalin, pentru a-i separa pe ortodocșii răsăriteni de restul lumii creștine

1 COMENTARIU

  1. Nu toti nationalistii sunt la fel. Unii vor lucruri justificate cum ar fi sa nu le fie asimilate fortat minoritatile din alte tari. Altii vor un nou imperialism. Nici in aceeasi tara nu sunt toti nationalistii la fel. Una e sa fi un cretin gen Simion sau Sosoaca si alta e sa ti la valorile nationale culturale proprii si sa respecti alte valori culturale ale altor natiuni.
    Globalistii vor stergerea natiunilor insa pot coexista valorile nationale diferite cu respect si apreciere reciproca. Asta e calea. Exclus globalismul si imperialismul cum isi doreste Ungaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here