joi, aprilie 18, 2024
AcasăOpiniiPravoslavnica aliniere a datei Paștelui pe calendarul iulian s-a făcut și sub...

Pravoslavnica aliniere a datei Paștelui pe calendarul iulian s-a făcut și sub presiunea politică a lui Stalin, pentru a-i separa pe ortodocșii răsăriteni de restul lumii creștine

-

Trece timpul, se adună argumentele. În 1949, tovarășul Stanciu Stoian (ministrul comunist al Cultelor) lăuda BOR că s-a pliat pe dorința Moscovei, inclusiv sărbătorind Paștele după calendarul vechi, neîndreptat.

Despre întâlnirea din 1948 de la Moscova, unde reprezentantul BOR a avut rezerve, dar URSS a impus tuturor bisericilor ortodoxe alinierea pe ora (și calendarul) Moscovei, iată ce are de spus comunistul român:

„Hotărârea acestei conferințe de a strânge la un loc toate bisericile ortodoxe, în lupta pe care ele trebuie să o ducă împotriva politicei Vaticanului și a Mișcării Ecumenice, la remorca imperialismului, este o hotărâre pe cât de însemnată din punct de vedere al intereselor popoarelor respective, pe atât de importantă pentru Biserica însăși”.

Un document extraordinar!

Ca să înțelegeți odată că această pravoslavnică aliniere a datei Paștelui pe calendarul iulian s-a făcut și sub presiunea politică a lui Stalin și a comuniștilor români, pentru a separa în cea mai importantă zi a calendarului creștin ortodocșii aflați în umbra Moscovei de restul lumii creștine. Atunci a acționat politicul, nu acum, căci niciunul dintre cei care au scris Sinodului nu e afiliat politic.

- Advertisement -

Afiliați politic și subteran sunt însă mulți din cei care ne-au denigrat vocal, în spiritul noii hoarde de AUR și al vechii Securități (murdărie, calomnii, ceață deasă etc.).

Stalin și poporul rus / Ortodoxie ne-au adus!

P. S. Informația și documentul-facsimil au fost preluate de la prof. George Enache.

PE ACEEAȘI TEMĂ:

* „O relicvă a Războiului Rece. Mergem cu rușii”. Papahagi și Baconschi cer ca ortodocșii români să sărbătorească Paștele odată cu catolicii

* Ruptură majoră pe tema „Paștele comun”. Papahagi către Neamțu: „Ai ales să pui capăt prieteniei noastre. De-acum, fiecare pe drumul său” / „M-a întristat postarea ta nedreaptă și neprietenească”

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -