România europeană e singura pentru care merită să mori. Restul e mizerie, glod, trogloditism, primitivism, murdărie, barbarie. Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia

3
221
Adrian Papahagi

Să ne-nțelegem: fără Europa nu suntem nimic! Un apendice mai laș al barbariei scitice, atât (adică nici măcar o Polonie sau o Ucraină).

Singurul patriotism românesc adevărat e cel european, în care s-au format Eminescu și Goga (găsiți voi mai naționaliști ca ei!), în care se împlineau Iorga și Pârvan (găsiți mai mari istorici ai geto-daco-romanității noastre!), în care au lucrat Carol I și Ferdinand (găsiți șefi de stat cu împliniri mai mari decât Independența și Unirea!), în care s-a născut România Mare (prin voință franco-americană și vrednicie românească), în care s-a reromanizat fabuloasa noastră limbă, în care au devenit genii Brâncuși și Enescu, în care s-au refugiat Caragiale, Ionescu, Cioran și Eliade, în care românitatea devine genială și originală prin mimesis superioară.

Chiar și ortodoxia noastră s-a împlinit occidental, prin goticul bizantin al lui Ștefan și Rareș, prin vernacularizarea sub influență unguresc-calvină a primelor scrieri religioase, prin vrednicii noștri ierarhi, de la armânul meu moscopolitan, Șaguna, până la occidentalizații Daniel, Iosif cel cu blând chip și tinerii brici Ignatie, Macarie, Benedict etc. etc.

România europeană e singura pentru care merită să mori. Restul e mizerie, glod, trogloditism, primitivism, murdărie, barbarie. Tot ce avem genial e perfect european, și prin asta suprem românesc.

Nu mă aștept să înțeleagă asta gașca Simion-ActiveRubbish etc.

Cei care azi tac despre Ucraina de fapt vorbesc pentru Rusia. Nu poți tăcea când ești martor la o imensă ticăloșie istorică decât dacă ții cu agresorul sau ești lovit de idiotism moral.

Cei care în aceste luni au ca principală temă inepția și sfârșitul Occidentului vorbesc pentru Rusia. Critica e bună, dar nu cultivarea urii de sine în vremuri de război cald la frontiere și economic, informațional direct.

Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia. Sunt cei mai mari trădători ai națiunii române și ai suveranității României. Sunt și idioți: UE ne-a îmbogățit și ne-a înfrumusețat orașele (totul se renovează la Cluj, Iași sau Oradea pe bani europeni), în timp ce Rusia rade de pe fața pământului orașe ucrainene, ucigând și deportând populație, invadând un stat suveran etc.

Toți cei care «condamnă agresiunea Rusiei, DAR…» vor să auziți mai degrabă ce vine după «dar», adică vorbesc pentru Rusia.

Turnesolul momentului e Ucraina, așa cum în 1990 erau FSN și mineriadele, sau în 2012 lovitura de stat a lui Ponta și Căcărău.

DE ACELAȘI AUTOR:

* Observații la rece despre Încoronarea Regelui Charles III

Pravoslavnica aliniere a datei Paștelui pe calendarul iulian s-a făcut și sub presiunea politică a lui Stalin, pentru a-i separa pe ortodocșii răsăriteni de restul lumii creștine

3 COMENTARII

  1. Am ajuns rău dacă e nevoie sa facem reclama Europei, vestului, în general. Este dovada cea mai clara ca agenții Rusiei nu au încetat nicio clipa după ’89 sa submineze tot ce ar fi putut solidifica mentalitatea ca România poate prospera numai alături de occident. Nu numai ca au fost lăsați sa facă propaganda, ci politicienii noștri pe post de agenți ai rușilor au executat pur și simplu instrucțiunile Moscovei, chiar când au adus tara în NATO și UE, prilej cu care agenții rușilor pătrunși în instituțiile aferente acestor organizatii au părut ca romani dar au acționat mai mult sau mai puțin subtil sub îndrumarea Moscovei, pentru a submina tot ce au prins. Lucratura Moscovei pare sa învingă, nu-i asa? Poate mai e ceva de salvat?

  2. Eu sint un pic mai optimist, ma bazez pe optiunile romanilor care sint peste 50% pro-europeni. Chiar si cei mai reticenti o fac din motive economice si sociale, nu din asa-zisa doctrina. „Lucratura Moscovei” nu are cum sa invinga pentru ca Romania are vocatia europeana venita din istorie si care nu mai trebuie demonstrata. „Accidentul” din perioada 1945-1989 nu caracterizeaza istoria Romaniei si eu personal nu cred ca aceasta perioada se va mai repeta vreodata. Am vazut cum este, „multumim frumos”, nu mai avem nevoie. Lumea s-a schimbat, Romania a ajuns (in sfirsit) acolo unde ii este locul. Cind Romania a fost aruncata dintr-o parte in alta era o Romanie slaba, acum nu mai este slaba si incepe sa aiba un cuvint de spus si sa conteze din ce in ce mai mult.
    Dpmnul Papahagi se exprima mai exaltat ca sa fie mai convingator, eu cred ca „patriotismul european” si „patriotismul romanesc” sint notiuni perfect compatibile. Ma uit la „patriotismul german” sau „patriotismul francez”, ambele sint in deplina concordanta cu patriotismul european.

    • … voi da un singur exemplu: Germania are clar „patriotism european” totusi, nu si-a neglijat nici propriile interese, iar in 1990 a facut reunificarea cu Germania comunista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here