SURSE. Ce i-a cerut Zelenski lui Iohannis: 1. urgentarea exportului de cereale ucrainene prin portul Constanța; 2. fabricarea de muniție pentru armamentul ex-sovietic al Kievului

2
2294
Despre Klaus Iohannis nu s-a vorbit aproape deloc în vizita recentă a liderilor europeni la Kiev. Surse guvernamentale ucrainene spun însă că Zelenski a discutat cu omologul său român un sprijin vital pentru armata țării sale

Presa ucraineană relatează, citând surse din anturajul Guvernului de la Kiev, că președintele Volodimir Zelenski a discutat cu omologul său român Klaus Iohannis două subiecte de importanță capitală: fluidizarea exportului de grâne prin portul Constanța și, mai ales, producerea de muniție!

România produce, prin compania de stat Romarm, nu doar armament de diverse tipuri și calibre, dar și muniție, de la gloanțe pentru armele de infanterie până la proiectile pentru obuziere de calibru greu și mortiere.

România ar urma să furnizeze Ucrainei muniție și armament de tip sovietic produse prin lanțul de fabrici al companiei guvernamentale Romarm

În acest moment, după cum s-a semnalat deja în repetate rânduri, Ucraina se apropie de epuizarea stocurilor de muniție în războiul de apărare pe care-l duce împotriva invadatorilor ruși.

Problema e de importanță capitală, pentru că propriile fabrici de muniție au fost deja bombardate și scoase din uz de ruși, iar alte fabrici ar mai fi chiar în Rusia și Belarus, care sunt țări inamice.

Soluția o reprezintă România. Țara noastră are fabricile din compania Romarm, care produc muniție atât NATO, cât și pentru calibrele ex-sovietice.

Media ucraineană spune că România ar urma să fabrice și să livreze proiectile de calibrul 152 mm pentru artileria din țara vecină.

Țara noastră poate livra muniție pentru calibrul 152 mm atât în varianta explozivă, cât și cumulativă cu MLR.

Exportul de grâne este mai problematic, pentru că România n-are infrastructura necesară pentru a mări cu mult capacitatea de transport din Ucraina către Constanța

România poate produce și livra, pe lângă muniția de artilerie, și sisteme de mortiere de 60, 81/82 și 120 mm, cu munițiile aferente, dar și arme și muniții antitanc și antiaeriene.
De asemenea, producem diferite tipuri de arme de infanterie, de la pistoale mitralieră și puști mitralieră până la puști de asalt AK-47, plus munițiile aferente din spectrul ex-sovietic (cu care militarii ucraineni sunt familiarizați).

De asemenea, România poate livra Ucrainei grenade – atât de mână, cât și pentru aruncătoare.

Despre cea de-a doua temă s-a vorbit deja oficial, Zelenski cerând ca România să ajute la urgentarea transportului de grâne către Constanța. Iohannis s-a convins cu ochii lui de problemă la venirea spre Kiev, când a trecut cu mașina pe lângă coloane de tiruri lungi de 20 de kilometri la intrarea în țară. Președintele român a promis că problema „e în curs de rezolvare”, explicând însă că e nevoie de investiții pentru a se diversifica transportul nu doar pe cale rutieră, ci și feroviară și fluvială.

Rușii au blocat porturile ucrainene și împiedică exportul de grâne. E vorba de 20 de milioane de tone de cereale care nu mai ajung în principal în țările din Asia și Africa. Experții arată că totul face parte dintr-un plan deliberat al lui Putin, care caută să atingă două obiective în acest fel:

1. sufocarea economică a Ucrainei;

2. declanșarea unei foamete teribile în Africa și Orientul Mijlociu, pe care s-o instrumenteze ca pe armă împotriva Europei după modelul folosit deja de Moscova în 2015.

Rușii mizează pe faptul că milioane de oameni, împinși de criza alimentară, vor lua cu asalt granițele Europei, încercând să ajungă în UE. Planul rușilor este de a dinamita coeziunea Uniunii Europene și a distruge această organizație, care ar urma să se prăbușească sub presiunea valurilor de migranți și a creșterii fenomenului naționalist în interiorul Europei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. George Simion a încercat o nouă provocare de tip rusesc la adresa Maiei Sandu. A zburat la Chișinău deși are interdicție de intrare în Republica Moldova până în 2023. A fost trimis la București cu primul avion

* VIDEO. George Simion: „Politicienii sunt ăia care au distrus România”. Fata din Congo: „Adică tu ai distrus România, nu?”

* Un „locotenent” al lui Miron Cozma, anchetat pentru mineriada din 13-15 iunie 1990, e finanțat de Guvernul PSD-PNL, la Chicago! Anul trecut i-au fost alături ambasadorul Muraru și consulul Trifan

* Victor Rebengiuc, la 89 de ani: „Gata, s-a terminat! Nu mai am nicio speranță. Ce-am votat eu nu mai există. S-a dus, s-a împrăștiat, s-a înălțat la ceruri”

* Lista celor 10 parlamentari (din 79) care pleacă de la USR la REPER-ul lui Cioloș: 8 deputați și 2 senatori. Au „dezertat” și 5 din cei 8 europarlamentari

* Ticăloșia șoferiței bete care a omorât 4 oameni: susține că nu ea se afla la volan, deși SMURD-ul a găsit-o pe locul șoferului!

* Sfârșitul imposturii: Cornel Dinu rămâne fără certificatul de revoluționar, obținut pentru „meritul” de a fi avut grijă de Nina Iliescu și de a fi lucrat în echipa de dezinformare a lui Dan Marțian, în TVR

* Digi 24 l-a scos din grilă pe Cristian Tudor Popescu. „Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24” / „Diagnosticele puse au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”

* VIDEO. Cristoiu și Turcescu întețesc propaganda pro-Putin: „Aceste sancțiuni sunt îngrijorătoare, automate, orice-ar face Rusia” / „Occidentului i-a trebuit acest război mai mult decât lui Putin” / Pentru încheierea războiului, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

* Ministrul Apărării din Ucraina: „Vom porni să ne eliberăm teritoriile ocupate. Toate! Inclusiv Crimeea”

* Medvedev recidivează: „Cine spune că în doi ani Ucraina va mai exista pe hartă?”. Tocmai spusese că nu va avea odihnă până nu va extermina poporul vecin

* Un ofițer rus a scris că Ucraina nu mai există ca stat. Acum nu mai există el ca om. A fost lichidat, la 23 de ani

* Kasparov dă alarma: Navalnîi a dispărut din închisoarea KGB unde era ținut de Putin! „E posibil să fi fost dus într-un lagăr chiar mai îngrozitor”

2 COMENTARII

  1. Noi producem prea multe vorbe goale.Portul Constanta plin de vagoane abandonate si de balarii,uzine uitate(am produs tunuri dec152) ,sau demolate.Nu ne adunam si nu prea ne cunoastem interesul prioritar nici in caz de criza.Sa vina altii ,sa ne faca infrastructura ,sa ne dea vagoane,sa ne ajute,sa ne apere..
    Mare lucru daca facem ceva.Asta doare@

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here