Lista celor 10 parlamentari (din 79) care pleacă de la USR la REPER-ul lui Cioloș: 8 deputați și 2 senatori. Au „dezertat” și 5 din cei 8 europarlamentari

4
1379
Dacian Cioloș

Continuă criza declanșată în USR de fostul președinte al partidului, Dacian Cioloș, după ce acesta a demisionat și a înființat o nouă formațiune politică, numită REPER. Un grup de circa 10 parlamentari, din cei 79 câți mai are USR, va pleca la noul partid al lui Cioloș. Cei 10 vor demisiona din USR și se vor înscrie în REPER, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Demisiile vor veni pe rând, nu toate deodată.

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a confirmat marți într-o declarație de presă că „sunt câțiva colegi care nu mai doresc să continue, sunt puțini relativ la cei 80 de parlamentari USR”.

Dar USR oricum nu mai avea 80 de parlamentari, ci 79, după ce deputata Oana Marciana Ozmen a plecat la PNL săptămâna trecută.

USR a intrat în Parlament cu 55 de deputați și 25 de senatori. După plecarea Oanei Ozmen și a grupului ce va migra spre REPER (8 deputați și 2 senatori), partidul condus de Cătălin Drulă va rămâne cu 69 de parlamentari: 46 de deputați și 23 de senatori.

Pentru a obține un impact mediatic cât mai mare, Dacian Cioloș a decis ca parlamentarii să nu demisioneze toți odată, ci treptat, pentru ca scandalul să rămână în centrul atenției.

Cei 10 parlamentari USR care pleacă la REPER

 • Cosmin Poteraș (senator)
 • Ion Dragoș Popescu (senator)
 • Cristina Camelia Rizea (deputat)
 • Oana-Alexandra Cambera (deputat)
 • Monica-Elena Berescu (deputat)
 • Lóránt-Zoltan Sas (deputat)
 • Alin Prunean (deputat)
 • Simina-Geanina Daniela Tulbure (deputat)
 • Daniel-Liviu Toda (deputat)
 • Cristian-Paul Ichim (deputat)
 • Andrei-Răzvan Lupu (deputat)

Drulă: „Un plan lipsit de demnitate, gândit și executat de Cioloș. Alege un efort de distrugere. Îi forțează să devină traseiști”

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a lansat un prim atac la adresa lui Dacian Cioloș, pe care l-a acuzat că instrumentează plecarea parlamentarilor USR.

În conferința de presă de la Parlament, Drulă a spus: „Ce urmează să vedeți în următoarele zile e un plan gândit și executat de Cioloș, un plan lipsit de demnitate, în care îi folosește pe acești oameni ca să câștige prin distrugere. E un gest nedemn, îi forțează să devină traseiști. Proiectează această lipsă de demnitate asupra unor oameni aleși în acest proiect. Am înțeles din februarie că lui Cioloș îi lipsește dorința de a construi. Dacă nu poate depune acest efort de construcție, decența ar trebui să-i spună măcar să se retragă. El alege un efort de distrugere. Se mai separă apele câteodată în opoziție”.

USR a pierdut 5 din cei 8 europarlamentari

La sfârșitul lunii mai, Dacian Cioloș și alți patru europarlamentari USR și-au anunțat demisia din USR și intenția de a fonda un nou partid, REPER. Prin acea mișcare, USR a rămas doar cu 3 europarlamentari din 8.

Deși nu a participat la alegerile din 2019, noul partid REPER va avea din start 5 europarlamentari: Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache, Dragoș Pîslaru, Ramona Strugariu, Alin Mituța.

USR mai rămâne doar cu 3 europarlamentari: Vlad Botoș, Vlad Gheorghe, Nicolae Ștefănuță.

România are 33 de membri în Parlamentul European, dintre care 8 au revenit în 2019 Alianței USR-PLUS.

La Congresul din 3 octombrie 2021, Dacian Cioloș a fost ales președinte al noului USR, care „înghițise” PLUS. După numai 4 luni, în februarie 2022, el a demisionat de la conducerea partidului, iar pe 31 mai a renunțat și la statutul de membru.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* În fruntea CCR a fost instalat încă un PSD-ist al lui Ion Iliescu, dar Klaus Iohannis e „convins” că își va duce treaba „cu succes la bun sfârşit”

* Digi 24 l-a scos din grilă pe Cristian Tudor Popescu. „Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24” / „Diagnosticele puse au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”

* VIDEO. Podul prăbușit în Neamț, pe moșia baronului Arsene, a fost „reabilitat” acum 6 luni, cu bani PNDL, de firma unui fost consilier PSD

* „România e singura țară în care planul KGB a reușit. Revoluția a fost furată, lustrația nu s-a făcut deloc, iar corupția este enormă” – Thierry Wolton, scriitor și istoric francez

* Dezvăluirile lui Câcău (șef de filială județeană AUR, demisionar): „George Simion a organizat petreceri la care s-au săvârșit acte de preacurvie” / „Dictator”, „fariseism grotesc”, „limbaj vulgar”, „comportament violent”

* VIDEO. Cristoiu și Turcescu întețesc propaganda pro-Putin: „Aceste sancțiuni sunt îngrijorătoare, automate, orice-ar face Rusia” / „Occidentului i-a trebuit acest război mai mult decât lui Putin” / Pentru încheierea războiului, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

* „Știi ce am mâncat azi? Un câine!” / „Oh, mi se face rău!”

* În sudul Ucrainei, principala grijă a invadatorilor ruși e să cucerească noi teritorii, pentru a le jefui! Au ajuns să se lupte între ei pentru bunurile furate din casele localnicilor

* „Îi urăsc! Cât timp voi fi în viață, voi face orice ca ucrainenii să dispară!” – Afirmații demente ale fostului președinte rus Dmitri Medvedev, care anunță „inevitabila” folosire a armelor nucleare și „decapitarea în Piața Roșie” a ucrainenilor

* Generalul Wesley Clark: „Alianța NATO însăși va fi în pericol dacă Ucraina nu va primi sprijin deplin pentru a-l respinge pe Putin”

* Moment istoric: Germania va redeveni puterea militară numărul 1 a Europei. Parlamentul a aprobat un buget anual de 100 de miliarde de euro, al treilea cel mai mare din lume, după SUA și China

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

4 COMENTARII

 1. Dacă ar fi candidat singuri, cei din PLUS poate nici nu ar fi intrat în parlament.
  În loc să se regrupeze cei din opoziție își cam dau singuri cu tesla.
  În locul celor de la USR aș mai face alianță doar cu Forța Dreptei.

 2. Ce poti sa spui, oameni mici, ambitii mari!
  In conditiile in care deja electoratul lor era eterogen, mai vine si Ciolos sa-si faca jucarie de partid, pentru ca nu suporta sa fie anonim in USR! Va deveni un ANONIM fara REPER!

 3. Ciolos a dat puternic la temelia singrului partid care ar fi putut sa aduca o speranta dupa putoarea fesenista. Il banuiesc de jocuri de interese in favoarea fesenistilor din PSD si PNL care s-au imbarligat puternic si au pus-o de o cununie pe multi ani de acum inainte. Este jenant modul de a face politica al lui Ciolos. Este trist ca USR a dat o sansa PLUS care era un partid de boschetari si culmea si-au inlocuit presedintele cu Ciolos. Barna a fost al mai prost din parchare si cel mai pacalici ca el a girat comedia asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here