Rotativa guvernamentală în care Ciolacu ar urma să-i ia locul lui Ciucă în fruntea Executivului la sfârșitul lunii mai s-ar putea amâna cel puțin până la toamnă, dezvăluie „Libertatea” citând surse din PNL și PSD. Motivul ar fi faptul că Marcel Ciolacu se teme de sistarea plăților de la Comisia Europeană pentru PNRR, iar fără resurse pe mână liderul PSD nu are motive să se lege la cap gestionând o situație foarte dificilă.
Conform surselor „Libertatea”, Ciolacu s-a plâns luni, în ședința de partid, că ar putea ajunge să preia toate criticile fără să aibă măcar pe mână banii de împărțit din PNRR. Baronii și clientela PSD și PNL așteaptă miliardele de euro de la Uniunea Europeană ca pe pâinea caldă – resursele au fost deja adjudecate înainte să sosească. Șeful PSD nu are chef să se prezinte în fața acestei haite cu mâna goală, ca să fie sfâșiat.
Ciolacu a condiționat preluarea postului de premier de îndeplinirea tuturor jaloanelor din PNRR, de către miniștrii PSD, până în luna mai. „Ne-a spus că dacă nu intră banii din tranșa a treia din PNRR, nu vrea să preia o guvernare din care să lipsească această importantă sursă de finanțare. Fără banii din PNRR, ce sens are să preia el toate criticile?“, a relatat unul din participanții la ședința PSD.
Chiar și pentru un neavenit precum Ciolacu a devenit destul de clar că oamenii săi sunt incapabili să îndeplinească obiectivele stipulate pentru a primi a treia tranșă din fondurile PNRR. Miniștrii Alexandru Rafila (Sănătate) și Sorin Grindeanu (Transporturi) au ratat catastrofal țintele și nu mai au cum să le îndeplinească nici dacă peste noapte toată armata de partid proptită în funcții s-ar transforma în experți de excepție.
Cartoful cel mai fierbinte: reforma pensiilor speciale
O altă mare durere de cap deopotrivă pentru PSD și PNL ar fi presiunile venite dinspre forurile internaționale pentru a reforma, odată și-odată, zona pensiilor speciale. Banca Mondială a propus două variante de recalculare a pensiilor speciale primite de militari și polițiști: fie să li se dea 45% din veniturile pe ultimele 12 luni, fie 65% din venitul mediu din întreaga carieră.
Întregul sistem se opune cu înverșunare acestei metode de calcul, care n-ar mai face posibile pensionările, dup 20 sau 25 de ani de activitate, cu pensii mai mari decât salariile.
PSD, care conduce Ministerul Muncii prin Marius Budăi, dă din colț în colț în fața Comisiei Europene, pentru că reforma pensiilor speciale ar trebui să-i cuprindă și pe magistrați (procurori, judecători), dar și pe parlamentari și, mai nou, aleși locali (primari, viceprimaro, președinți și vicepreședinți de consilii județene).
Legea ar fi trebuit adoptată până la 31 decembrie anul trecut. PSD nu știe cum să pună mâna pe banii UE fără a face și reforma pensiilor speciale, care i-ar lovi tocmai o parte a electoratului credincios. În plus, CCR a emis o hotărâre care să-i protejeze pe magistrați, precum și alte categorii de privilegiați, de reducerea pensiilor uriașe.
Nu vrea sa ia conducerea fiindca nu ar avea cu ce satura gasca care il sprijina.
Totul e pentru gasca. Nici urma de scrupule,de grija pentru tara, de onoarea a te achita de obligatiile asumate….
Proiectul care ne-ar fi salvat se prabuseste si din cauza unor ministri pe care i-a adus el: iresponsabili, inconstienti de mediocritatea si chiar prostia lor, care nu au stiut ce inseamna onoare, interes public.
Tara asta a ajuns pe mana unor inconstienti manipulati de niste hoti profitori si se prabuseste.
Iar poporul nu pricepe, nu reactioneaza…
Doamne, ce zile traim! Ce blestem!
Uniți în cuget și-n simțiri ! 🤣🤣🤣🤣
SOS Nomenklatura securisto-comunistă ! 🤣🤣🤣🤣🤣
Rotativa guvernamentala se va face, altfel politrucii din alianta IOHACIUCIU ar avea toti de pierdut si ei stiu asta.
LEGI ONEROASE PENTRU VENALI. PENSIONARE LA 40 DE ANI. PORTI PENTRU ABUZURI.