Serviciile de informații norvegiene: Rusia vizează sabotarea fluxului de gaze și petrol către Europa. Rușii „reprezintă astăzi cea mai mare amenințare la adresa securității europene”

0
548
Sistemul de conducte prin care Norvegia alimentează Europa cu gaze și petrol e în pericol să fie sabotat de Rusia, avertizează serviciile de informații de la Oslo

Rusia reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității Europei, iar acest lucru va rămâne o chestiune de lungă durată, de acum încolo, avertizează comunitatea serviciilor de informații ale Norvegiei. Marele pericol este, pentru moment, eventuala sabotare a fluxului de gaze și petrol către Europa.

Bjorn Arild Gram, ministrul Apărării de la Oslo, a primit raportul cu evaluările anuale făcute de cele trei servicii de informații ale Norvegiei cu privire la amenințările de securitate. După analizarea documentelor, oficialul a concluzionat: „Rusia reprezintă astăzi cea mai mare amenințare la adresa securității norvegiene și europene, iar confruntarea cu Occidentul va fi de lungă durată“.

Norvegienii se așteaptă la o evoluție negativă a situației și chiar la atentate ale rușilor asupra infrastructurii energetice a țării, după ce Europa s-a reorientat masiv către gazul și petrolul scandinavilor atunci când a renunțat la legăturile economice cu Rusia.

Lars Nordrum, adjunctul șefului serviciului de informații externe din Norvegia, a avertizat, conform Associated Press: „Norvegia este acum cel mai important furnizor de energie al Europei, după ce Rusia a pus capăt exporturilor de gaze către vest“.

Acest lucru, spune Lars Nordrum, ar putea genera tentative sabotaj din partea serviciilor secrete rusești, care să încerce perturbarea fluxului de gaze și petrol către țările europene.

Această perspectivă e cât se poate de concretă. Sofie Nystrom, directoarea unui alt serviciu – Autoritatea Națională de Securitate –, spune că „toată Europa va avea de suferit“ dacă Rusia va lovi instalațiile norvegiene de extracție și transport al gazelor și petrolului.

Cel de-al treilea serviciu secret norvegian – cel de securitate internă – a menționat, oarecum în dezacord cu celelalte două, că e puțin probabil ca Rusia să încerce în 2023 vreo lovitură pe teritoriul țării. Totuși, n-a exclus ca sabotajele să aibă loc în apele internaționale, pe rutele de transport ale hidrocarburilor.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* POZA TRĂDĂRII. Șoșoacă, lipită de obraznicul ambasador Kuzmin, sub steagul Rusiei! În plin război, putinista s-a lingușit din nou la ambasada statului-agresor

* Destinul României în afara UE și a NATO: „Ocupație rusească, orașe bombardate, violuri, răpiri, torturi, gropi comune” / „Toți românii pro-europeni ar fi fost declarați «naziști»”

* Monstruos: Bode și Ciucă promovează proiectul de lege al lui Dragnea și Carmen Dan prin care protestele sunt pedepsite cu închisoarea până la 7 ani! Reacția societății civile

* Firea a închiriat un etaj întreg la World Trade Center pentru Ministerul Familiei, unde statul plătește 500.000 de euro anual. Ofertele RAAPPS pentru sediu gratis au fost considerate „necorespunzătoare“

De ce au dispărut știrile „de rău“ despre Putere: PSD și PNL au plătit „pentru propagandă și presă“ 90 de milioane de lei în 2022! Grosul banilor s-au dus la televiziuni

VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

EDITORIAL CARTIANU: La moartea unui ticălos. Onoruri militare, Academie, Cimitirul Bellu

* Spânzuratul din sediul PSD: fost maistru militar, omul baronului Buzatu și al „deputatului Șaorma”. Își părăsise nevasta și „se încurcase” cu o colegă de partid. Era șef la pensionari, în trecut fusese trezorier la PSD Bârlad

* Peste 25.000 de morți după cutremure. În Turcia au început arestările. Erdogan se apără, încercând să evite propria-i prăbușire

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here