Iluziile lui Klaus Iohannis, care se visa secretar general al NATO, se spulberă: președintele României nu e luat în calcul de nimeni, la nivel înalt, pentru această funcție extrem de importantă. Conform Politico.eu, discuțiile privindu-l pe succesorul lui Jens Stoltenberg în fruntea organizației militare nord-atlantice s-au dus pe mai multe direcții, dar niciuna nu-l include pe Iohannis.
Un diplomat european a explicat, pentru influenta publicație apropiată de structurile UE de la Bruxelles, că s-au conturat 3 paliere.
Primul și cel mai posibil ar viza prelungirea mandatului pe care-l are acum Jens Stoltenberg. Este o opțiune la îndemână și firească, mergând pe continuitate, într-un moment de criză în care Rusia atacă Ucraina și pericolele sunt majore. Stoltenberg s-a descurcat bine în funcție, este familiarizat cu situația, îi cunoaște pe toți membrii alianței.
Varianta unei prelungiri a mandatului pe care-l are Stoltenberg este cea mai populară
O altă variantă ar include trei candidați din zona de nord a Europei – fie actualul premier olandez Mark Rutte, fie șefa guvernului estonian, Kaja Kallas, fie ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.
Dintre cei trei, Rutte este cel mai bine văzut, deoarece Olanda a mai dat și altădată șefi ai NATO serioși. În ultimii 60 de ani au fost trei secretari generali ai NATO olandezi, ale căror mandate însumează 21 de ani – mai bine de o treime din timp. Dar Rutte tocmai a anunțat că vrea să iasă complet din politică și să facă altceva.
Estoniana Kallas este considerată prea belicoasă – aceasta este opinia în NATO despre toți candidații din Estul Europei.
Britanicul Wallace este o persoană potrivită, competentă și de încredere, care și-a arătat disponibilitatea, dar care nu e agreată de mai mulți lideri din UE tocmai pe motiv că provine din Marea Britanie, care a părăsit Uniunea.
Ar mai fi a treia categorie, alcătuită exclusiv din femei. E vorba de Ingrida Simonyte (șefa Guvernului din Lituania), Zuzana Caputova (președinta Slovaciei) și însăși Ursula von der Leyen (președinta germană a Comisiei Europene). Primele două au aceeași problemă ca și Kaja Kallas, sunt din Est și socotite prea radicale față de Rusia.
În contrapartidă, ar exista o anumită presiune ca următorul șef al NATO să fie o femeie.
Totuși, criza actuală nu predispune la experimente. Mandatul lui Jens Stoltenberg a fost deja prelungit în martie anul trecut, din cauza declanșării invaziei rusești în Ucraina. O nouă prelungire nu e deloc imposibilă. Norvegianul a demonstrat că e o persoană care-și păstrează cumpătul și poate respecta planul chiar în fața unor mari și neașteptate crize. Un înalt diplomat aliat a afirmat chiar că „Stoltenberg vrea să rămână“.
Există și opinii privind alegerea cuiva din Europa de Est, dar Iohannis nu încape în discuții
Există un curent care susține candidați din Est – în special pe șefele de Guvern din Estonia și Lituania. Faptul că aceste țări baltice, alături de Polonia, au avertizat de multă vreme asupra pericolului rusesc – așa cum o făcea și România pe vremea când președinte era Traian Băsescu – le conferă autoritate.
Iohannis s-a crezut multă vreme îndreptățit să aspire la postul de secretar general al NATO, pe care-l vedea ca un pas firesc înainte, de la nivelul politicii interne, în România, la cel al anvergurii internaționale, dar acum scenariul acesta este unul utopic. Politico.eu crede că Ungaria s-ar opune. În plus, cei care vor ca următorul secretar general al NATO să fie din Est nu se gândesc la Iohannis, ci la o femeie – probabil din țările baltice.
Istoricul și politologul Stelian Tănase, un apropiat al liderilor PNL, a anticipat corect încă de astă-vară că Iohannis nu-și va vedea împlinite ambițiile. Mai puțin diplomat, Stelian Tănase a explicat că liderii aliaților din NATO au avut timp să-și dea seama cam ce fel de personaj este Iohannis. „El așa ar vrea (să fie numit într-o funcție la organismele occidentale, NATO sau UE – n. red.)! Să-i facă ăia un loc, ca lui Geoană, și să-i dea un fotoliu acolo. Dar ăștia (occidentalii – n. red.) știu că el nu face treabă. Nu cred că are o bună imagine. Acolo trebuie să și muncești! Să spună Geoană cât de alergat este de dimineață până la ora 12 noaptea! Nu merge acolo să stai ca un ficus la Cotroceni și să ieși așa, odată la trei luni, să zici trei vorbe pe care le citești. Și prost, de pe o foaie!“.
Pe Johannis poți să-l duci și la Paris, tot așa rămâne 🤣🤣🤣🤣🤣
Speranțele cui?!… Ale lui iohanis?…
Permiteți-mi să mă cac pe el de râs. :))))))))))))))))))
Pe râs, adică.
(Nu vreau să risc să mă calce Securitatea)
Chiar credea cineva ca Iohannis este in carti pentru NATO? Chiar este cineva atat de naiv? Adevarul este ca daca l-au pus pe Geoana mare sef in NATO ….
Cea mai bună funcție pentru iohannis?
Cap de linie. De tramvai.
De ce? D-aia.