Spaima de virusul chinez a scumpit de 10 ori măștile medicale. Chiar și așa, sunt de negăsit. Unele sunt fabricate chiar la Wuhan, epicentrul epidemiei!

0
748

Criză majoră de măști medicale în România! În majoritatea farmaciilor, aceste obiecte sunt de negăsit. În magazinele online, prețul măștilor a crescut de până la 10 ori. Unele sunt fabricate chiar la Wuhan, orașul chinez în care a izbucnit epidemia de coronavirus.

Ironia sorții face ca majoritatea măștilor medicale vândute în România să fie fabricate în China. Loturi importante au fost produse la fabrici din Wuhan, orașul de peste 11 milioane de locuitori aflat acum în carantină.

În vremuri normale, neafectate de isteria virusului chinez, un set de 50 de măști costa în farmacii 20 de lei, adică 40 de bani o mască. Același set costă acum 200 de lei (4 lei bucata), adică de 10 ori mai mult.

Direct la distribuitor, setul de 50 de măști a urcat de la 7,45 lei la 88 de lei, adică a crescut de 11,8 ori.

Măștile care se vând acum cu 200 de lei (setul de 50) sunt fabricate în Malayezia. Cele produse la Wuhan sunt mai ieftine, se vând cu 50 de lei (setul de 50). Luna trecută, toate costau 20 de lei.

În magazinele online, o mască Xantao (cu filtre speciale), produsă tot în China, este prezentată la prețul de 15 lei, dar dacă dai click și vrei s-o cumperi, ți se cer 88 de lei! Stocurile sunt însă foarte mici, aproape de epuizare.

Cauzele acestei situații sunt spaima de virușii gripali tradiționali și isteria iscată de virusul chinez.

Spitalele oferă gratuit măști pacienților cu afecțiuni respiratorii și au stocuri suficiente. Acești pacienți nu trebuie să vină cu ele de acasă.

Medicii ne recomandă să purtăm mască

Purtarea măștii este recomandată de medici în această perioadă, dar are efect dacă este însoțită și de alte măsuri. De exemplu: trebuie evitate pe cât posibil locurile foarte aglomerate; cei care au simptome de afecțiuni respiratorii nu ar trebui să meargă la școală/birou/locul de muncă; cei care poartă mască, dar sunt răciți, trebuie să stea la o distanță de cel puțin un metru de alte persoane; măștile sunt de unică folosință, deci trebuie aruncate după utilizare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here