Victorie împotriva urii! Patronii brutăriei din Ditrău îi înfruntă pe rasiști: „Am reanalizat decizia noastră. Rămânem alături de muncitorii noștri din Sri Lanka”

1
4687
Cei doi brutari din Sri Lanka

Duminică după-amiază, la o zi după „adunarea populară” de la Ditrău (județul Harghita) – o dezlănțuire de ură, rasism și lipsă de rațiune -, conducerea brutăriei din localitate a decis să-i înfrunte pe rasiștii violenți din comună. Reacția la scară națională, în apărarea celor doi brutari din Sri Lanka, i-a încurajat pe patronii brutăriei să respingă barbaria.

Brutăria din Ditrău a publicat, pe pagina sa de Facebook, un comunicat de presă care clarifică decizia sa finală de a-i păstra în procesul de producere a pâinii pe cei doi singalezi.

În comunicat, patronii brutăriei – Köllő Katalin și soțul ei – descriu amenințările care le-au fost adresate de localnicii înfuriați de prezența celor doi muncitori din Sri Lanka:

  • „S-au păstrat ura și tensiunea la adresa firmei noastre și a celor doi angajați sri-lankezi, ba mai mult, s-au extins și asupra tuturor angajaților actuali.”
  • „Ni s-au adresat amenințări, din partea majorității comunei, cu incendierea brutăriei, fiind postat, pe grupul de Facebook înființat de unii localnici, slogan-ul «Să dăm foc ca în anul ’90».”
  • „Oamenii care reprezintă comunitatea celor nemulțumiți de angajarea celor doi brutari sri-lankezi continuă să agraveze situația, incitând la ură și la violențe.”

Amenințarea aduce aminte de confruntările violente dintre etnicii maghiari și cei români, de la Târgu Mureș, din martie 1990.

La Ditrău, județul Harghita, atât populația majoritară, cât și preotul instigator (Bíró Károly), și primarul (Puskas Elemer – UDMR), și patronii brutăriei (soții Köllő) sunt de etnie maghiară.

Comunicatul Brutăriei din Ditrău

„Comunicat de Presă despre decizia finală a Brutăriei din Ditrău”

„Având în vedere situația dată, ne-am simțit nevoiți, că ar fi timpul, să publicăm un comunicat și pentru presă. Scrisoarea, care a fost citită ieri la ședința locală, a fost adresată localnicilor, ca să ajungem la un fel de compromis. Prin prezenta, vrem să anunțăm presa despre decizia noastră finală.

S-au păstrat ura și tensiunea la adresa firmei noastre și a celor doi angajați sri-lankezi, ba mai mult, s-a extins și asupra tuturor angajaților actuali. Am analizat răspunsul localnicilor și, deoarece perspectiva comunei a rămas neschimbată, ei dorind în continuare alungarea celor doi muncitori sri-lankezi, astfel compromisul oferit comunității își pierde valabilitatea.

Menționăm faptul că oferta noastră n-ar fi adus nicio modificare negativă pentru cei doi muncitori, n-ar fi afectat nici drepturile salariale nici drepturile lor ca persoane. Având în vedere faptul că firma noastră are două compartimente, una de producție a pâinii și cealaltă de patiserie, ca să nu participe în procesul de pregătire a pâinii conform cerințelor localnicilor, ar fi fost mutați la producția de patiserie. Astfel, am vrut să îndeplinim cerința localnicilor, cu singurul scop, să fie liniște în comună. Menționăm faptul că posturile pe care ar fi fost mutați cei doi muncitori sri-lankezi nu sunt inferioare din punct de vedere profesional, raportat la cele pe care sunt încadrați în prezent. Totodată, precizăm faptul că această eventuală schimbare a posturilor de muncă ar fi fost realizate cu respectarea dispozițiilor legale în materie.

Trebuie avut în vedere contextul în care a fost scris comunicatul către localnici, și anume atunci când ni s-au adresat amenințări, din partea majorității comunei, cu incendierea brutăriei, fiind postat, pe grupul de Facebook înființat de unii localnici, sloganul «Să dăm foc ca în anul ’90». Având în vedere acest context, după ce cei 2 angajați sri-lankezi și-au început activitatea la firma noastră, am depus tot efortul necesar ca cei doi să trăiască și să muncească în siguranță.

Noi, fiindcă am fost amenințați, am încercat să ajungem la un compromis. Dar, având în vedere că oferta noastră a fost refuzată și scrisoarea noastră a fost batjocorită, am reanalizat decizia noastră, și am ajuns la concluzie că rămânem și în continuare alături de muncitorii noștri din Sri Lanka. Ei vor lucra și în continuare la noi pe același posturi pe care au fost angajați, și în nici un caz nu suntem dispuși să renunțăm la ei. Nu ne lăsăm influențați de ură. Menționăm faptul că în reședința actuală cei doi muncitori se simt bine, sunt satisfăcuți de condițiile de cazare și de condițiile de muncă. În orice amenințare și problemă viitoare vom răspunde numai pe cale legală și în fața autorităților competente. Orice decizie luată de o instituție sau orice petiție va fi analizată în prezența reprezentanților legali și respectând normele legale în vigoare.

Totodată, reiterăm faptul că așteptăm și cererile de angajare din partea localnicilor calificați ca brutari.

Autoritățiile au intervenit numai ulterior, dar prin prezenta vrem să le mulțumim pentru că depun eforturi pentru siguranța celor doi muncitori străini.

Din păcate, oamenii care reprezintă comunitatea celor nemulțumiți de angajarea celor doi brutari sri-lankezi continuă să agraveze situația, incitând la ură și la violențe.

Localnicii din Ditrău au refuzat atât pe cei doi muncitori, cât și produsele Brutăriei, însă noi susținem și în continuare faptul că nu suntem împotriva comunității, ci dorim aplanarea acestei situații.

Mulțumim instituților care ne-au oferit siguranță și sperăm că vor adopta măsurile legale necesare. Sperăm că această situație se încheie într-un mod normal, ca între niște oameni civilizați, într-o țară civilizată.

Noi credem că în fața lui Dumnezeu toți suntem egali, indeferent de religie și rasă, și condamnăm ura și discriminarea.

Cu respect,
Conducere Brutăriei Ditrău”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. PSD a cheltuit 430.000 de euro, din bani publici, pentru mitingul împotriva justiției! Pe scenă au „behăit” Dragnea, Tăriceanu, Firea, Pleșoianu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here