Soțul șefei DIICOT, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru corupție! Va „mișca rotițele” Klaus Iohannis, așa cum a promis?

0
1127
Giorgiana Hosu - Dan Hosu

Situație critică pentru șefa DIICOT, Giorgiana Hosu: soțul ei a fost condamnat la închisoare, iar președintele Klaus Iohannis tocmai a dat semnalul că o va revoca pe șefa DIICOT dacă soțul ei va fi declarat vinovat de instanță.

Dan Hosu, soțul șefei DIICOT, a fost condamnat joi la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul de corupție în care este judecat. Decizia pronunțată de Tribunalul București, ca primă instanță, nu este definitivă.

Magistrații au dispus în cazul lui Dan Hosu:

  • 2 ani și 6 luni de închisoare pentru acces ilegal la un sistem informatic;
  • 1 an și 6 luni de închisoare pentru infracțiunea de instigare la folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unei persoane neautorizate la asemenea informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Dan Hosu a fost achitat pentru infracțiunile de trafic de influență și de dare de mită.

Instanța a dispus contopirea pedepselor principale, rezultând în final pedeapsa de 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei.

În februarie 2017, DNA i-a trimis în judecată, sub control judiciar, pentru fapte de corupție, pe Dan Hosu, care la data săvârșirii faptelor era administrator al unei firme. În trecut, el fusese șeful Serviciului de combatere a traficului de migranți din cadrul Direcției de Combatere a Crimei Organizate (DCCO), din Poliția Română.

Dan Hosu este soțul șefei DIICOT, Giorgiana Hosu.

În același dosar, DNA i-a mai trimis în judecată, sub control judiciar, pe:

  • Ion Sorin Tatu, la data faptelor administrator de fapt al unei societăți comerciale, pentru trafic de influență;
  • Cătălin Marian Cataramă, comisar șef de poliție, șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul IGPR, pentru acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, fals informatic, în formă continuată, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, și luare de mită;
  • Angela Toncescu, la data faptelor membru în Consiliul de Administrație al S.C Carpatica Asig S.A. Sibiu, pentru 3 infracțiuni de cumpărare de influență.

Dan Hosu îi suna pe urmașii morților ca să ia un procent din asigurările acestora

Printre altele, procurorii îl acuză pe Dan Hosu că, în 3 august 2016, prevalându-se de ascendentul moral pe care-l avea asupra lui Cătălin Cataramă, ca fost şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi, l-a instigat pe acesta să acceseze sistemul informatic administrat de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date şi să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate.

„În baza acestor informaţii, inculpatul Hosu Dan a urmărit să încheie mai multe înţelegeri patrimoniale cu urmaşii persoanelor decedate, cu scopul obţinerii unui procent semnificativ, pentru sine, din sumele ce urmau a fi acordate de către societăţile de asigurări responsabile civilmente”, spun procurorii.

Preşedintele Klaus Iohannis a dat de înțeles, ieri, într-o conferinţă de presă, că o eventuală condamnare a lui Dan Hosu în Dosarul „Carpatica” va duce la revocarea soției acestuia de la șefia DIICOT. „Dacă apare o condamnare, cu siguranță nu va rămâne fără urmări! În acest scenariu, nu voi sta să aștept să miște alții rotițele”, a spus Klaus Iohannis.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here