VIDEO. Tudor Chirilă, apel către tineri: “Ei vor să credem că toți sunt la fel, dar nu-i așa. Ieși la vot!“

2
4193

Actorul și muzicianul Tudor Chirilă a publicat, pe pagina sa de Facebook, un apel video către tineri, pe care-i cheamă să iasă duminică la vot. Chirilă explică, într-un discurs de 7 minute și 34 de secunde, de ce tinerilor nu li se spune că sunt și ei cetățeni și că votul lor contează, iar clasa politică preferă să îi excludă din proces.

„Știi ce spun autoritățile, în sinea lor, despre cetățenii care n-au votat și se plâng de oraș? «Dă-i, mă, în căcat, ce treabă am eu cu ei? Ăștia nici măcar n-au votat, nu-i interesează, hai, ciocu’ mic, ne vedem de treabă!». Deci, ieși la vot!“, le transmite Chirilă celor tineri.

„Bă, nu mi se pare atât de complicat. Uită-te în jur, la orașul în care locuiești, și întreabă-te dacă ți se pare OK. Dă un search pe google după numele candidaților și citește lucruri despre ei. Vezi trecutul lor, ce au realizat în viață, ce profesie au la bază, de unde vin, din ce partide, cum sunt partidele alea, ce au făcut. Sunt absolut convins că un pic de documentare te va ajuta să te hotărăști. Nu e complicat. Și nu uita, votul nu e un examen, ci doar un instrument. Dar, te rog eu, ieși la vot!!“

VIDEO: Mesajul lui Tudor Chirilă către alegătorii tineri

„Când suntem tineri, viața noastră e atât de puternică și bogată, încât ce se întâmplă în exterior pălește. Iar pofta de viață și speranța unor visuri împlinite sunt mult mai puternice decât realitatea înconjurătoare.

Totuși, ce se întâmplă în exterior – în cazul nostru orașul București – ne influențează viața fără să simțim. Și ajungem să intrăm în viață, în viața aia reală, de după facultate, și să avem de-a face cu toate problemele pe care tinerețea noastră le-a neglijat și care, acuma, pac, ne lovesc frontal.

Când ești tânăr, nu te gândești că vei avea nevoie de orașul ăsta, că vor începe să conteze toate problemele nerezolvate până acum.”

„Te vei lovi de trafic, de birocrație, va fi greu să-ți faci o casă, n-o să găsești o școală bună, căruciorul copilului nu va trece de mașini. Apoi o să te enervezi și o să pleci să cauți fericirea în alte locuri unde, ghici ce, oamenii votează!”

„Te vei lovi de trafic, de birocrație, va fi greu să-ți faci o casă că trebuie să stai doi ani după autorizație, pentru că primăriile nu funcționează sau pentru că nu cunoști tu drumul șpăgii.

N-o să găsești o școală bună chiar în cartierul tău, iar dacă ajungi într-un spital de stat trebuie să te gândești dacă n-o să pleci de acolo cu bacterii.

Căruciorul copilului tău nu va trece de mașinile care ocupă tot trotuarul și autoritățile vor fi plictisite de problema ta.

Poluarea va începe să te afecteze direct, te vor trata mereu ca pe un străin.

O să plătești taxe și o să te enervezi că nu vei primi nimic de ele.

Apoi o să te enervezi și o să pleci din țară să cauți fericirea în alte locuri mai bune, unde, ghici ce, oamenii votează!

Votul este o chestiune democratică.  De fapt, în fiecare zi votezi. Votezi cu ce să te îmbraci, la ce terasă mergi cu prietenii, votezi unde mergi în vacanță cu grupul, sau cine trage primul la poartă. Votezi ca să poți să te înțelegi cu ceilalți.

Când vine vorba de orașul nostru, tinerii nu votează pentru că sunt deconectați de oraș, deconectați de viața civică, pentru că la școală nu le spune nimeni copiilor ce înseamnă să fii cetățean.

Cetățean înseamnă să și votezi și dacă nimeni nu ți-a spus că ești cetățean, asta nu înseamnă că tu nu ești.”

„Mersul la vot e descurajat pentru că politicienilor le convine să-i scoată la vot doar pe cei care pot fi manipulați și care nu mai au nevoie de alt oraș atât de mult ca tinerii“

„Primarul Bucureștiului trebuie decis mai ales de tineri pentru că orașul ăsta va fi al lor și pentru că ei au dreptul la alt oraș.

Doar că mersul la vot e descurajat pentru că politicienilor le convine să scoată la vot doar pe cei care pot fi manipulați și care nu mai au nevoie de alt oraș atât de mult ca tinerii. Politicienii cred că pot cumpăra voturile oamenilor cu câteva pomeni electorale care să facă uitate adevăratele probleme ale orașului.

Dar eu cu cine votez, asta-i întrebarea?

A fost o campanie murdară, cu atacuri la persoană, cu limbaj suburban, basculante puse să întrerupă conferințe de presă, acuze nedemonstrate, fără vreo dezbatere care să delimiteze candidații.”

„Televiziuni cu «moneypularea» și trucarea adevărului și-au dat concursul ca să creeze confuzie să descurajeze și să se asigure că la vot o să meargă doar publicul lor“

„A fost o campanie în care televiziuni cu «moneypularea» și trucarea adevărului și-au dat concursul ca să creeze confuzie să descurajeze și să se asigure că la vot o să meargă doar publicul lor.

A fost o campanie în care cel mai puțin s-a vorbit despre oraș, o campanie din care să reiasă că, na, toți sunt la fel. O campanie în care se acreditează ideea convenabilă pentru ei că toți sunt la fel, de corupți, de indolenți, de nepăsători, că n-ai de unde alege.

Dar un adevăr de bun simț este că nu, nu sunt toți la fel, pentru că oamenii nu sunt toți la fel și micile diferențe fac diferența.”

„Poate unii, bă, chiar nu fură!

„Da, nu sunt la fel. Unii poate fură mai mult, alții mai puțin. Unii poate riscă mai mult, alții mai puțin. Alții sunt gata să arunce țara în aer pentru interesul lor, alții nu riscă atât, iar unii deși fură mai și construiesc, iar poate unii, bă, chiar nu fură!

Diferențele astea contează, și tocmai pentru că ele contează, ei bine, ei vor să credem că toți sunt la fel iar din spatele acestei propoziții să iasă cine le convine lor. Cine sunt acești «ei», acești «lor»?

Simplu, sunt cei care de 30 de ani au reușit să creeze o mafie politică și administrativă care a pus stăpânire pe România și pe orașele ei.

Sunt cei care sunt indestructibil legați între ei de banul public care poate fi băgat mai ușor în buzunar, eventual fără contract.

Doar votul, chiar dacă asta înseamnă să alegi răul cel mai mic, doar votul te aruncă în lupta pentru un oraș mai bun. Dacă nu votezi consimți la ce e mai rău.

Acuma, când ești tânăr, nu, nu te interesează, dar când orașul ăsta va deveni inamicul tău, va fi prea târziu și vei pleca să cauți un oraș mai bun în străinătate, dar să nu uiți că orașul ăla mai bun s-a construit pentru că unor omaneni le-a păsat și au mers la vot.”

„Dă un search pe google după numele candidaților și citește lucruri despre ei! Vezi trecutul lor, ce au realizat în viață, ce profesie au la bază, de unde vin!

„Acuma, pentru că tinerii sunt deconectați de la viața orașului și prin indolența autorităților, și din lipsa educației civice din școli, și pentru că a fost o campanie murdară, bun, se întreabă, dar eu cu cine votez?

Bă, nu mi se pare atât de complicat. Uită-te în jur, la orașul în care locuiești, și întreabă-te dacă ți se pare OK.

Dă un search pe google după numele candidaților și citește lucruri despre ei. Vezi trecutul lor, ce au realizat în viață, ce profesie au la bază, de unde vin, din ce partide, cum sunt partidele alea, ce au făcut, etc.

Sunt absolut convins că un pic de documentare te va ajuta să te hotărăști. Nu e complicat.

Și nu uita, votul nu e un examen, ci doar un instrument.

Dar, te rog eu, ieși la vot. Pentru că un oraș nu se construiește doar cu speranță. Nu.”

„Ieși la vot, pentru că orașul ăsta este al tău, nu doar al lor“

„Dacă vrei să ai ceva de spus despre orașul tău, ieși la vot. Și o veste nouă. Votul tău nu e de ajuns. Trebuie să-l păzești și să-i tragi la răspundere pe cei care-ți înșeală încrederea sau nu-și onorează promisiunile.

Ieși la vot! Pentru că va veni o vreme când vei avea nevoie de orașul ăsta. Dacă nu tu, poate părinții tăi sau prietenii tăi care au rămas aici și cu care ai crescut împreună.

Ieși la vot pentru că orașul ăsta este al tău, nu doar al lor.

Știi ce spun autoritățile în sinea lor despre cetățenii care n-au votat și se plâng de oraș? «Dă-i, mă, în căcat, ce treabă am eu cu ei? Ăștia nici măcar n-au votat, nu-i interesează, hai, ciocu’ mic, ne vedem de treabă».

Deci, ieși la vot!”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

O nouă escrocherie marca Radu Moraru: 300 de candidați-fantomă! „Nașul” vinde funcții publice de 200.000 de euro, instituind oficial „taxa de protecție” în politică

2 COMENTARII

  1. Perfect adevarat…dar oare cine citeste articolul? Sper ca sunt si tineri!…Acest text ar trebui sintetizat si pus pe panouri pe strazi asa cum sunt alea cu mastile. Sunt ultimele zile de campanie si mesajele cele mai bune merita raspandite! Eu fac tot ce pot!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here