Compromisul impus de republicanii trumpiști – „un dezastru pentru Ucraina, o victorie pentru Putin”. Sprijinul militar al SUA pentru Ucraina este în pericol după ce trumpiștii au reușit să scoată din acordul pe buget fondurile pentru Kiev

0
558
Au trecut doar 10 zile de când Zelenski a fost în Congresul SUA și a primit asigurări că sprijinul american pentru Ucraina va continua

Sprijinul militar al SUA pentru Ucraina – vital în lupta acestei țări contra invadatorilor ruși – este în pericol din cauza republicanilor trumpiști, care au blocat bugetul administrației federale până au obținut scoaterea din listă a fondurilor acordate Kievului. Acordul provizoriu care a evitat paralizia administrației federale nu include nicio sumă alocată Ucrainei. Președintele Joe Biden promite însă că va găsi o soluție pentru a nu-și lăsa aliații pradă lui Vladimir Putin.

Ceea ce vedem acum în Statele Unite este un avertisment asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla la nivel mondial dacă anul viitor Donald Trump reușește să câștige un nou mandat de președinte. În acest context, vestea că Europa a depășit deja SUA atât la ajutorul financiar, cât și la cel militar acordat Ucrainei ar putea să mai aducă o anumită liniște.

Compromisul la care s-a ajuns în Congresul SUA între democrați și republicani nu include fondurile pentru ajutorul militar acordat Ucrainei. Dreapta dură, al cărei lider informal rămâne Trump, se opune ca America să mai ajute Kievul.

„Un dezastru pentru Ucraina, o victorie pentru Putin”

Vestea a stârnit mare îngrijorare în rândurile experților. Generalul în retragere Mark Hertling, fost comandant al forțelor SUA în Europa în perioada 2011-2012 și participant la războaiele din Golf, a postat pe contul său de Twitter mai multe analize, caracterizând acordul din Congres ca fiind „un dezastru pentru Ucraina” și „o victorie pentru Putin”.

Un alt analist militar, colonelul Cedric Leighton, a spus că Rusia va încerca o contraofensivă dacă dispare armamentul livrat de SUA, ajungându-se la „o situație extrem de periculoasă” care „va anula toate avansurile realizate de ucraineni până acum”.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, s-a arătat surprins și foarte îngrijorat de situație, spunând că regretă profund situația din SUA: „Sper ca această decizie să nu fie definitivă și ca Ucraina să beneficieze în continuare de sprijinul Statelor Unite”.

Democrații și republicanii negociază acum un acord separat pe care să-l discute în Congres privind ajutorul acordat Ucrainei.

Lucrurile interesează și România în cel mai înalt grad. Această sincopă în SUA era așteptată cu înfrigurare la Moscova și reprezintă marele balon de oxigen pe care-l sperau Putin și oamenii săi. Fără sprijinul american, Ucraina are șanse nule să-și recupereze teritoriile ocupate de ruși anul trecut și, mai mult decât atât, este expusă unei posibile înfrângeri – perspectivă care păruse eliminată la un moment dat.

Toți experții avertizează că Putin n-a renunțat la planul său de a ocupa întreaga Ucraină. Realizarea acestei ținte ar însemna că România ar ajunge să aibă graniță comună de sute de kilometri cu Rusia, un stat agresor și revizionist, care cere excluderea din NATO a țărilor central și est-europene.

Generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al Armatei române în perioada 2011-2015, aprecia recent, într-un interviu, că apariția Rusiei la granița cu România ar reprezenta un risc iminent de securitate pentru țara noastră, care nu e pregătită militar să-și apere teritoriul. Republica Moldova n-ar avea nicio șansă, în acest context, să supraviețuiască, urmând a fi anexată de ruși.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Capturat de un PSD-ist din „gașca Firea”, rugby-ul ne face de râs în lume: 8-82 cu Irlanda, 0-76 cu Africa de Sud, 0-84 cu Scoția. Suntem cea mai slabă echipă de la Cupa Mondială

* Dezvăluirile unei foste judecătoare, membră a CSM: „O mână de oameni ţine în mână un sistem întreg” în Justiția română. „Sistemul judiciar” este „într-o structură piramidală, care să permită controlul absolut”

* În loc să elimine pensiile speciale, coaliția PSD-PNL a încercat să fure pensiile private ale românilor!

Cum arată „reforma administrației”: în 2023, PSD și PNL au angajat la stat câte 21 de oameni pe zi! În administrație sunt cu peste 50% mai mulți angajați decât în 1990

* Mesajul USR la un eveniment al partidului lui Orban: „Facem polul de dreapta. Anul viitor vom guverna. Vom reforma și moderniza România”

* EDITORIAL CARTIANU. România văzută prin portbagajul lui Buzatu

* Șah-mat în 5 fotografii: ridicolul în care e aruncat Mircea Badea când susține că n-a existat flagrant în „cazul Buzatu”. Partida anti-justiție a sărit deja în apărarea mega-șpăgarului PSD

* Cele 3 greșeli majore făcute de Monica Macovei, în cazul accidentului de la Mangalia. Trimisă în judecată pentru vătămare corporală din culpă, ea riscă o pedeapsă la închisoare cu suspendare

* „Blasfemie!” Filmul despre Arsenie Boca bagă zâzanie între regizori. Scrisoare deschisă a lui Nicolae Mărgineanu către Alexandru Solomon

* Cutremur la Moscova: un pilot din Garda Națională a „defectat” la Ambasada SUA din Emirate! Le-a spus americanilor că nu vrea să lupte contra Ucrainei și s-a oferit să-i ajute cu informații

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here