joi, mai 2, 2024
AcasăLumeaZile grele pentru UE: "AUR-ul slovac" a câștigat alegerile și o atacă...

Zile grele pentru UE: „AUR-ul slovac” a câștigat alegerile și o atacă violent pe președinta democrată, numind-o „agent american” și „sorosistă”. „UDMR-ul slovac” n-a făcut pragul electoral

-

Evenimente periculoase pentru democrație, pentru Ucraina și pentru UE în Slovacia, unde partidul anti-occidental și pro-putinist Smer (Direcția) a câștigat cu 23,3% din voturi. Liderul formațiunii, Robert Fico, un politician social-democrat prieten cu Putin, a anunțat deja că va întrerupe orice ajutor pentru Kiev și că Europa „trebuie să coboare din trenul american”.

Populiștii de stânga din Smer au câștigat contra fostului partid de guvernământ, PS (Slovacia Progresistă), care a luat doat 16,7% din voturi.

Al treilea partid din noul Parlament, HLAS (Voce), e tot de stânga și e condus de fostul coleg al lui Fico, Peter Pellegrini. HLAS a luat 15,03%.

Putiniștii lui Robert Fico (59 de ani) au mai fost la putere, însuși liderul lor fiind în trecut premier al Slovaciei, dar acum conjunctura e mult mai favorabilă pentru a produce daune majore Uniunii Europene și democrației. Un Guvern de acest fel s-ar alătura Ungariei lui Viktor Orban în încercarea de a sabota din interior sprijinul acordat Ucrainei în lupta contra invadatorilor ruși.

- Advertisement -

Slovacia e, totuși, într-o situație mai bună ca România: serviciile secrete nu sunt la fel de puternice, iar democrații pot bloca formarea unui Guvern populist și pro-rus

Totuși, lucrurile nu par să stea în Slovacia la fel de rău ca în România. În noul Parlament au intrat 7 partide, dintre care multe sunt de centru, iar formarea unei alianțe de guvernare va fi dificilă. Serviciile secrete nu sunt la fel de puternice și de nocive în politică. Luna trecută, mai mulți șefi ai acestora și din Poliție au fost arestați pentru conspirație și tentativă de influențare a alegerilor.

În plus, președinta țării este Suzana Caputova (50 de ani), o democrată convinsă și activă, care n-a făcut și nu face compromisuri cu „PSD”-ul și „AUR”-ul slovace. Din acest motiv, Robert Fico o atacă violent pe Caputova, descriind-o ca fiind „sorosistă” și „agentă americană”.

Un alt element deosebit de România este că partidul Aliancia-Szovetseg, echivalentul UDMR-ului slovac și coada de topor a lui Viktor Orban în această țară, n-a prins pragul electoral și va lipsi din noul Parlament.

- Advertisement -

Spre deosebire de scena politică din țara noastră, controlată de populiști și de serviciile secrete, în Slovacia lucrurile sunt mult mai dinamice – și pentru că legea electorală îi încurajează pe cetățeni să vină la urne, neconținând atâtea restricții ca în România.

Partidele de centru au o posibilitate să blocheze formarea unui Guvern anti-UE, ceea ce ar putea împinge la repetarea alegerilor. În Slovacia, lucrul acesta s-a mai întâmplat în 2010, parlamentarii nefiind atât de disperați să-și păstreze locurile câștigate precum la București, unde cei care se văd în Parlament ar accepta orice compromis numai să-și asigure scaunul 4 ani și pensia specială după aceea.

Deși Slovacia e o țară mică, de 49.035 km² și 5,5 milioane de locuitori, miza pe termen scurt este mare. Acest stat este membru al zonei euro și al NATO, iar Bratislava urmează să preia președinția rotativă a UE în iulie 2024, poziție din care un aliat al lui Putin poate produce daune majore Europei.

Robert Fico este o combinație de Marcel Ciolacu, Liviu Dragnea și George Simion. A obținut aproape un sfert din voturi promițând măsuri populiste, cum ar fi gratuitate pentru studenți și pensionari la mersul cu trenul, că nu va accepta refugiați în țară și a folosit temele propagandei ruse, lăudându-l pe Putin și numindu-i pe ucraineni „fasciști”, conform cu retorica Moscovei.

Pe de altă parte, partidele de centru din Slovacia au recepționat o lovitură în plin chiar de la Ucraina cu puțin timp înaintea acestor alegeri atât de importante. Coaliția aflată la guvernare, care a susținut necondiționat Kievul, a trebuit să le explice slovacilor de ce Kievul a dat în judecată țara. Slovacia, Polonia și Ungaria au fost reclamate de Ucraina la Organizația Mondială a Comerțului din cauza restricțiilor impuse la importul de grâne. Această măsură a ucrainenilor, absolut neinspirată, a venit exact înaintea alegerilor din Polonia și Slovacia, punându-i în mare dificultate pe aliații Kievului de la Varșovia și Bratislava.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Capturat de un PSD-ist din „gașca Firea”, rugby-ul ne face de râs în lume: 8-82 cu Irlanda, 0-76 cu Africa de Sud, 0-84 cu Scoția. Suntem cea mai slabă echipă de la Cupa Mondială

* Dezvăluirile unei foste judecătoare, membră a CSM: „O mână de oameni ţine în mână un sistem întreg” în Justiția română. „Sistemul judiciar” este „într-o structură piramidală, care să permită controlul absolut”

* În loc să elimine pensiile speciale, coaliția PSD-PNL a încercat să fure pensiile private ale românilor!

Cum arată „reforma administrației”: în 2023, PSD și PNL au angajat la stat câte 21 de oameni pe zi! În administrație sunt cu peste 50% mai mulți angajați decât în 1990

* Mesajul USR la un eveniment al partidului lui Orban: „Facem polul de dreapta. Anul viitor vom guverna. Vom reforma și moderniza România”

* EDITORIAL CARTIANU. România văzută prin portbagajul lui Buzatu

* Șah-mat în 5 fotografii: ridicolul în care e aruncat Mircea Badea când susține că n-a existat flagrant în „cazul Buzatu”. Partida anti-justiție a sărit deja în apărarea mega-șpăgarului PSD

* Cele 3 greșeli majore făcute de Monica Macovei, în cazul accidentului de la Mangalia. Trimisă în judecată pentru vătămare corporală din culpă, ea riscă o pedeapsă la închisoare cu suspendare

* „Blasfemie!” Filmul despre Arsenie Boca bagă zâzanie între regizori. Scrisoare deschisă a lui Nicolae Mărgineanu către Alexandru Solomon

* Cutremur la Moscova: un pilot din Garda Națională a „defectat” la Ambasada SUA din Emirate! Le-a spus americanilor că nu vrea să lupte contra Ucrainei și s-a oferit să-i ajute cu informații

- Advertisement -

4 COMENTARII

  1. Polonia, Ungaria, Slovacia (cred ca si Cehia) au facut parte din Grupul de la Visegrad. Acum se vede ca Romania a procedat corect ca nu s-a alaturat lor desi a fost invitata acum 2-3 ani.
    Speram ca la noi AUR va ramine „etern” in opozitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -