Slugărnicia FIFA în fața șeicilor din Qatar rupe fotbalul: Anglia și Danemarca amenință că părăsesc organizația. Urmează discuții cu celelalte țări europene

1
212
Președintele FIFA, avocatul Gianni Infantino, a dus fotbalul mondial în pragul rupturii din cauza politicilor dubioase de asociere cu diverși dictatori și de favorizare a populismului în dauna jocului propriu-zis

Modul în care FIFA a înțeles să se transforme în portavocea șeicilor din Qatar la turneul final al Cupei Mondiale e pe cale să arunce în aer fotbalul. Danemarca și Anglia se pregătesc să părăsească organizația și dezvăluie că alte țări nordice iau încă din august în calcul acest lucru. Englezii au cerut o discuție de urgență cu reprezentanții FIFA, iar germanii au protestat împotriva cenzurii chiar pe teren, înaintea jocului cu Japonia.

FIFA i-a amenințat pe jucători că vor primi cartonaje galbene dacă îndrăznesc să-și pună pe braț banderole multicolore, în semn de susținere pentru drepturile omului. Ordinul a venit de la conducerea statului Qatar, o țară cu un regim represiv, unde se practică încă sclavia modernă, femeile le aparțin bărbaților, iar minoritățile sexuale sunt persecutate.

Șase naționale – Danemarca, Anglia, Țara Galilor, Olanda, Germania și Belgia – au vrut să poarte la meciuri o banderolă multicoloră cu inscripția „OneLove”, dar li s-a interzis acest lucru.

Pentru a le face pe plac șeicilor, FIFA a călcat în picioare inclusiv contractele comerciale

Belgia avea un contract comercial cu organizatorii Tommorowland, cel mai mare festival de muzică electronică din lume, în baza căruia inscripționase pe gulerul tricourilor „LOVE”. Și acest cuvânt a fost interzis de FIFA.

Chiar înaintea competiției, producătorul de bere Budweiser a aflat de la FIFA că nu va fi respectat contractul comercial cu această organizație și că i se interzice să vândă la turneul final bere în valoare de 75 de milioane de dolari pe care o produsese special pentru eveniment. Budweiser a anunțat că va dona uriașa cantitate de bere câștigătoarei turneului și va rezilia contractul cu FIFA.

Această derivă instituțională a FIFA, care s-a dovedit că a desemnat organizatoarele Mondialelor din 2018 și 2022 prin corupție (Rusia și Qatar au mituit votanții, conform acuzațiilor aduse de Departamentul de Justiție al SUA), a dus la o tot mai evidentă fisură între membrii săi.

Președintele federației daneze dezvăluie că ruperea de FIFA e discutată deja de țările nordice încă din august și că vor urma consultări cu toate federațiile europene

După scandalul banderolelor, Danemarca a anunțat că e gata să discute despre posibilitatea retragerii din FIFA alături de alte națiuni europene. Jakob Jensen, președintele Consiliului de Administrație al federației daneze, a declarat miercuri: „Pe 21 noiembrie (luni – n. red.), Anglia a cerut o întâlnire de urgență cu FIFA, care a avut loc la hotelul englezilor. FIFA a spus că va fi cel puțin un cartonaș galben (dacă poartă banderolele multicolore – n. red.). S-a discutat dacă există un temei legal pentru acordarea unui cartonaș galben, dar există“.
Președintele federației danemarca, Jesper Möller, a comentat sec: „Există alegeri prezidențiale în FIFA. Sunt 211 țări în FIFA și înțeleg că actualul președinte are declarații de susținere din partea a 207 țări. Danemarca nu se află printre aceste țări”.

El a dezvăluit că Danemarca se gândește să părăsească FIFA și că este dispusă să discute acest lucru cu toate cele 55 de state membre ale UEFA. „Nu este o decizie care a fost luată acum. Am fost clari în această privință de mult timp. Discutăm despre acest lucru în regiunea nordică încă din luna august”, a dezvăluit el. „M-am gândit din nou la asta. Îmi imaginez că ar putea exista provocări dacă Danemarca pleacă de una singură. Dar haideți să vedem dacă nu putem avea un dialog asupra lucrurilor. Trebuie să mă gândesc la întrebarea cum să restabilesc încrederea în FIFA. Trebuie să evaluăm ce s-a întâmplat, iar apoi trebuie să creăm o strategie – de asemenea, cu colegii noștri nordici”, a adăugat danezul.

După toate aparențele, Danemarca nu e singură în acest demers. Cele mai bogate și importante țări pe plan fotbalistic, cu campionatele cele mai puternice și care produc cei mai mulți bani, par de aceeași părere. Jucătorii din echipa Germaniei și-au astupat gurile la poza de grup de dinaintea partidei cu Japonia, sugerând cenzura. 6 dintre fotbaliștii germani au purtat ghete multicolore, în semn de sfidare la adresa FIFA și a regimului represiv din Qatar.

Președintele FIFA, avocatul Gianni Infantino, a pus paie pe foc cu declarații de-a dreptul stupide: „Cred că noi, europenii, pentru ceea ce am făcut lumii în ultimii 3.000 de ani, ar trebui să ne cerem iertare în următorii 3.000 de ani, înainte să începem să le dăm lecții de morală oamenilor”.

Sistemul FIFA: ia bani de pe urma fotbalului din țările europene performante și cumpără voturile țărilor sărace cu „subvenții” care invită la delapidare

Regimul din Qatar este acuzat că finanțează organizațiile extremiste musulmane și salafismul în Franța, Germania și alte țări din Europa. Șeicii au un program de soft power prin care construiesc moschei pe bătrânul continent și finanțează predicatorii extremiști. Anul trecut, în Parlamentul European s-a ridicat problema finanțării de către Qatar a activităților radicale musulmane din Kosovo.

Eventuala plecare a țărilor din Europa din FIFA ar fi o lovitură mortală pentru această organizație. În ultimele decenii, începând cu Havelange, continuând cu Blatter și acum cu Infantino, președinții FIFA au câștigat mandatele și s-au menținut la putere prin diverse măsuri populiste cu care și-au atras votul țărilor sărace. Spre exemplu, acum FIFA plătește anual circa 5 milioane de dolari fiecărei federații, ca „subvenție”, fără să ceară socoteală cum sunt cheltuiți banii. Pentru zeci de țări, acest lucru e o invitație directă la delapidare și corupție.

Însă marile profituri vin din Europa, unde rămâne centrul fotbalului mondial. Fără acest continent, FIFA ar trebui să-și restrângă foarte mult bugetul, pierzând inclusiv posibilitatea de ale mai da „subvenții” votanților. Această perspectivă s-ar putea să-i domolească pe Infantino și ceilalți birocrați de la FIFA și să mai pună frână lăcomiei, silindu-i pe aceștia să țină cont și de altceva decât banii dictatorilor.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* O rușine națională: Ilie Năstase. Infractor, agresor, recidivist, mitocan. Spune că pleacă din țara care nu-l merită, dar care l-a făcut general și senator prin impostură. Șantajează, minte și înjură ca un birjar

* Regimul Iohannis-PSD e plesnit de Comisia Europeană: pensiile militarilor sunt pensii speciale și trebuie reformate până la sfârșitul anului!

* Ciucă și Ciolacu, prinși cu o mare minciună: nici n-au negociat cu Comisia Europeană creșterea pragului de 9,4% din PIB pentru pensii!

* STENOGRAME. Circ și revoltă anti-Ciucă la ședința conducerii PNL pe tema pensiilor: „Ce sunt, papagal?”. Au promis creșteri de 15%, premierul Ciucă le mărește cu doar 6,2% pentru că așa i-a zis „Marcel”

* Statele UE caută soluții să ajute și corupta Românie să intre în Spațiul Schengen: se discută formarea unei comisii de monitorizare după modelul MCV

Cristoiu a descoperit cine-l susține pe Zelenski: „femei nemăritate sau divorțate, care speră ca el să divorțeze și să se însoare cu ele”. De Putin „nu le place pentru că-i bătrân”

VIDEO. Frăția putinistă dintre Radu Moraru și Diana Șoșoacă trece la un nou nivel: cei doi cântă și dansează ca doi îndrăgostiți! 145 de secunde penibile, 20 de poze caraghioase

* Ucraina a eliberat deja 55% din teritoriul ocupat de Rusia după 24 februarie. „Îi vom bate până la capăt cu pietre, lopeți, praștii, vom lupta până când îi vom termina pe ultimii nenorociți și îi vom da afară de pe pământul nostru”

* Putin și-a șocat acoliții: „Este timpul să zguduim NATO”, pentru a stopa înarmarea Ucrainei!

* Un scandal amoros schimbă delegația TVR pentru Campionatul Mondial de fotbal din Qatar. Olaianos, înlocuit de Bocanaciu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here