Situația din Belarus în contextul regional

0
962
Lukașenko și generalii săi

Îmi pare rău de faptul că presa din România nu prea comentează ce se întâmplă în Belarus. Ar trebui, pentru că regiunea dă semne de schimbare.

Lukașenko seamănă foarte mult cu Ceaușescu în ultimele sale zile. Se deplasează doar cu elicopterul. Caută sprijin în cadrul muncitorilor din fabrici.

Asta mi-a adus aminte cum Ceaușescu a căutat ajutor la combinatul de la Târgoviște. Lukașenko, exact ca și Ceaușescu în 1989, nu mai este agreat de nimeni pe plan extern. Uniunea Europeană și America nu-l doresc pentru că este un dictator de tip sovietic. Putin nu-l mai vrea pentru că nu a dus la îndeplinire crearea unui stat federativ Rusia-Belarus.

Țara din regiune care este cea mai îngrijorată de situația din Belarus este Ucraina. Asta pentru că nu se poate ști dacă la Minsk nu va veni la putere cineva care, chiar dacă va părea mai democratic și nu va fi un dictator de tip sovietic, va fi mai apropiat de politica lui Putin. Ucraina va avea atunci probleme și mai mari.

Este și vina Ucrainei că duce o luptă împotriva minorităților etnice, ceea ce-i crează mari probleme în plan extern.

De ce trebuie să ne intereseze pe noi aceste lucruri? Pentru că Rusia, de secole, își dorește ieșire la gurile Dunării, zonă strategică împărțită acum de România și Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here