Candidatul PNL la președinția CJ Constanța vrea să introducă în circuitul turistic cultural-istoric locurile în care au fost exterminați prin muncă forțată deținuții politici anticomuniști

0
615

Fostul deputat Mihai Lupu (PNL), care a reprezentat județul Constanța în Parlamentul României timp de două legislaturi (2008-2016), este candidatul liberalilor de la malul mării pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, la alegerile locale programate pentru 27 septembrie.

Într-un recent mesaj electoral, Mihai Lupu reamintește că, printre alte inițiative parlamentare și proiecte de legi de care se leagă numele său, a fost în centrul luptei pentru punerea la dispoziția generațiilor mai tinere, în scopul cunoașterii tuturor adevărurilor istoriei recente, a unui Muzeu al Ororilor Comunismului.

În această nouă adresare către alegători, liberalul constănțean se referă mai ales la cel mai mare lagăr de muncă forțată, de exterminare de fapt, pentru deținuții politici din România: șantierul primului canal navigabil artificial între Dunăre și Marea Neagră. Acest proiect eșuat a transformat o parte din teritoriul actualului județ Constanța (care în anii ‘50-’60 alcătuia, împreună cu Tulcea, “Regiunea Dobrogea”), într-un adevărat imens cimitir al elitelor morale și intelectuale românești.

Mihai Lupu își propune acum ca, în calitatea pe care speră și crede că o va dobândi prin votul constănțenilor, aceea de președinte al Consiliului Județean Constanța, să introducă “Canalul Vechi”, cu punctele în care au funcționat coloniile de muncă silnică pentru deținuții politici, în circuitul turismului cultural-istoric.

De asemenea, fostul deputat dorește să fie relevate publicului și sacrificiile în vieți omenești pe care le-au presupus toate celelalte proiecte megalomanice comuniste, printre acestea numărându-se și “Casa Poporului” (actualul Palat al Parlamentului) sau noul Canal Dunăre – Marea Neagră.

Apelul fruntașului PNL la menținerea trează a memoriei colective începe prin reamintirea celebrului avertisment al lui Nicolae Iorga: “Un popor care nu-și cunoaște istoria, riscă să repete greșelile ei!”

Mihai Lupu în acțiune

Mesajuli candidatului Mihai Lupu (PNL) pe acest subiect:

“La 3 decenii de la căderea comunismului, Parlamentul a adoptat inițiativa legislativă a PNL de înființare a Muzeului Ororilor Comunismului din România. Împreună cu alți parlamentari liberali, am luat atitudine în anul 2015 față de faptul că România este singura țară din fostul bloc sovietic ce nu are un muzeu închinat victimelor atrocităților regimului comunist.

La jumătatea anului trecut a fost adoptată legea prin care, în Palatul Parlamentului, urmează să fie înființat acest Muzeu al epocii comuniste. Clădirea nu a fost propusă la întâmplare, «Casa Poporului» a fost construită de cel mai brutal dictator din Europa, cu sudoarea a peste 20.000 de oameni, dintre care unii au plătit cu prețul vieții și cu sacrificiul unui popor întreg care a suportat lipsuri de nedescris, pentru ca Ceaușescu să aibă resursele necesare unei asemenea construcții.

Dovezi ale acestei perioade, în care românii au fost nevoiți să suporte privațiuni umilitoare, trebuie să existe, la fel cum clădirea Palatului Parlamentului trebuie să închidă, între zidurile sale, amintirea ororilor care s-au petrecut în comunism, dar și memoria rezistenței și a victimelor comunismului.

Această clădire-monument nu a fost singura care a «înghițit» vieți omenești. Unul dintre locurile în care s-au produs cele mai mari atrocități, unde și-au ispășit pedepse și hoți și intelectuali deopotrivă, a fost Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Construirea unui dintre cele mai mari canale din lume a însemnat sacrificiu și pierderi de vieți omenești. Aș dori, ca președinte al Consiliului Județean, ca aceste locuri sacre să fie incluse în circuitul turistic, pentru o veșnică aducere aminte a sacrificiului deținuților politici, jertfă ce ne-a lăsat un obiectiv strategic, care va fi un reper pentru multe generații care vor veni.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Mașinăria de falsificat semnături a PSD. „Ne cam doare degetul” / „Să le pun motor la cur, la mâini?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here