Sindicaliștii de la metrou s-au bucurat degeaba. Salariile le vor fi reduse la loc, cu 20%, prin scăderea săptămânii de lucru la 4 zile

0
1821
Sindicaliștii de la metrou s-au obișnuit să adopte o atitudine de forță, cerând permanent privilegii și măriri de salariu independent de situația financiară a companiei Metrorex

Bucuria sindicaliștilor de la metrou, conduși de baronul Ion Rădoi, a fost de foarte scurtă durată: după ce instanța le-a validat definitiv mărirea de salarii cu 18% făcută pe ultima sută de metri a fostei conduceri PSD a Metrorex, compania le scade cu 20%.

Lucrurile sunt simple: Metrorex, companie de stat aflată în pragul falimentului din cauza cheltuielilor uriașe, nu mai are bani de salariile mărite aberant, în plină pandemie, de fosta conducere PSD. S-a încercat o discuție omenească purtată cu sindicatul, arătându-se că situația e critică și că nu există, efectiv, bani pentru o asemenea mărire uriașă, de 18%, într-un moment când, din cauza pandemiei de Covid, bugetul a intrat într-un deficit uriaș.

Baronul Rădoi și oamenii săi au refuzat orice discuție, recomandând ca statul să mărească din nou, de la buget, subvențiile cu sumele necesare.

Noua conducere Metrorex a suspendat provizoriu creșterea de salarii cu 18%, iar sindicatul a dat în judecată compania. Instanțele le-au dat dreptate sindicaliștilor, care au pus pe masă contractul colectiv de muncă semnat de precedenta conducere fără niciun studiu prealabil, pentru a identifica sursele de venit necesare acestei creșteri. Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, a afirmat că precedenta conducere a Metrorex a măsluit, pur și simplu, datele contabile, ca să rezulte de acolo că există bani pentru mărirea salariilor cu 18%.

Așa că, lăsată fără alte soluții, actuala conducere a Metrorex a decis reducerea săptămânii de lucru de la 5 la 4 zile și, implicit, readucerea salariilor la valoarea inițială.

Măsura intră în vigoare de la 1 octombrie, scrie Economedia.ro. Aceasta a fost propunerea directorului general Ștefan Paraschiv către sindicatul USLM. Banii pentru salarii mai ajung doar pentru luna octombrie. În document se menționează: „Începând cu data de 1.10.2021 […] tot personalul Metrorex va avea program de lucru redus de la 5 la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, măsură care se aplică până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului de lucru. Pe perioada reducerii programului de lucru, de la 5 la 4 zile pe săptămână, durata zilei de lucru va fi de 8 respectiv 7 ore pe zi, conform funcţiei şi locului de desfăşurare a activităţii fiecărui salariat în parte“.

Măsura nu se va aplica și pentru conducerea companiei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Moțiunea PSD se citește joi și se votează marțea viitoare. Moțiunea USR-PLUS – AUR e în continuare sabotată

* CCR confirmă: PSD și PNL-Cîțu au blocat neconstituțional moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR împotriva Guvernului Cîțu

VIDEO. Orban, dezlănțuit: „Le-am cerut scuze românilor care mi-au bătut obrazul că i-am convins să voteze cu Iohannis”

Marea înfrângere a unui politician mărunt: Klaus Iohannis

Cîțu achită prompt serviciile pe care i le-a făcut Antena 3: Bogdan Pascu, omul lui Dan Voiculescu, a primit o funcție mare chiar în timpul Congresului PNL!

Stelian Ion: „Lupta lui Iohannis cu PSD-ismul a fost de fațadă. «Premierul de la Grivco» ne-a înșelat pe toți. E USL-ist pursânge și adevăratul artizan al USL 2.0”

Atmosferă tot mai tensionată în USR-PLUS. Barna îl acuză pe Cioloș că ar vrea „o împăciuire” cu Cîțu

Medic din Timișoara: „Știu că aveți o listă lungă cu «motivele» pentru care nu vreți să vă vaccinați. Și eu am o listă… DE AȘTEPTARE!!! Care e mai lungă decât lista voastră. Pe lista mea se află vieți, iar la voi – aberații”

Un fost șef al Romsilva aplaudă atacurile mafiei lemnului împotriva jurnaliștilor și activiștilor. Îi compară pe ecologiști cu teroriștii ISIS și cu comisarii sovietici

A murit, la 65 de ani, „revoluționarul” Alexandru Sassu, politician pe traseul FSN-PD-PSD, fost director al TVR și deputat cu 3 mandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.